Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 24
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
23.03.2021. u 11:55

Tijekom mandata stranke zaposle 40 tisuća ‘svojih’ u raznim državnim i paradržavnim institucijama i tvrtkama

U nepuna dva desetljeća lokalne su jedinice, županije i općine više nego udvostručile broj zaposlenih u gradskim organima upravljanja, dok su ih gradovi povećali 50 posto!

Je li se i koliko u tom razdoblju popravila kvaliteta lokalne uprave, nitko nije mjerio na tako dug rok, no gleda li se stanje u zemlji, opći je dojam da nije. Ako se i dobilo na brzini kod pojedinih vrsta dozvola, to je uglavnom vezano uz internet i napredak koji je donijela tehnologija, a ne promijenjena organizacija rada.

Sve moguće usporedbe konkurentnosti i kvalitete domaćih usluga s drugim zemljama pokazuju da uglavnom zaostajemo na svim poljima, imamo slabe institucije, premrežene i korumpirane gotovo sve razine vlasti, pa je konačni ishod gospodarska stagnacija i zaostajanje za drugima. No to nimalo ne smanjuje važnost svih mogućih izbora u zemlji, a posebno lokalnih jer se pokazalo da je za sve stranke pobjeda na nacionalnoj razini pitanje statusa, dok je pobjeda u općinama, gradovima i županijama pitanje egzistencije za desetke tisuća stranačkih članova.

Kada dođe do promjene vlasti na državnoj razini, kofere mora pakirati i vratiti se odakle su došli dvadesetak-tridesetak neizabranih zastupnika, stotinjak ministara, njihovih zamjenika i pomoćnika te još stotinjak predsjednika i članova uprava najvećih državnih poduzeća. To je, istina, ono što se na prvu vidi.

Lokalna je razina vlasti razgranatija, gotovo šesto načelnika, župana, gradonačelnika, još toliko njihovih zamjenika, pa niz komunalnih poduzeća, upravnih tijela. Svojevremeno je Maruška Vizek izračunala da tijekom jednog mandata stranke na svim razinama vlasti zaposle 40 tisuća “svojih” u raznim državnim i paradržavnim institucijama i tvrtkama.

Izgube li mandat, idući pobjednik to isto čini sa svojima, a da ne dira one koje su zatekli, jer u tom poslu svi znaju da kolo sreće se okreće. Ne budu li milosrdni prema političkim suparnicima, neće ni za njih kasnije biti mjesta. Malo-pomalo, tako se gradi piramida moći ili nemoći da se provede kvalitetna kadrovska politika po kojoj bi posao i napredovanje pripali najboljima, a ne stranački podobnima.

 

Obnova nakon potresa - godinu dana poslije

Ključne riječi

Komentara 3

Avatar WoodySheriff
WoodySheriff
07:31 24.03.2021.

HDZ nikad neće riješiti ovaj problem jer ne može pojesti sam sebe. Mi trebamo udar na sustav, zato HDZ potiče iseljavanje kako bi smanjivali snagu koja želi promjenu.

ST
stefj
20:42 23.03.2021.

Ma nije to samo problem u lokalnoj vlasti. Pogledajte bilo koji segment javnih struktura. Svugdje, ali baš svugdje konstantno raste broj zaposlenih... Primjera koliko želite; u školstvu nikada manje učenika, nikada više zaposlenih, a iz godine u godinu školstvo sve lošije. Jedino što im je bitno da se slučajne ne objavljuju liste s uspjesima učenika pojedinih škola, da se slučajno oni lošiji ne osjete manje vrijednima... Ako pogledate zdravstvo, nikada nije bilo više liječnika, a liste čekanja nikada duže, usluga rijetko kada lošija, privatne prakse pune jer ljudi nemaju izbora. A i njima je jedino bitno da slučajno ne objavljuju uspješnost operacija, zahvata, a o zadovoljstvu pacijenata da ne govorimo... Nije samo to, pogledajte vode, šume, HEP... U vodama se kod poplava opravdavaju da su dabrovi začepili odvodne kanale, u šumama se niti ne opravdavaju zašto ne čiste požarne puteve, dok HEP nije imao neku investiciju već desetljećima, dok je održavanje koma... To je problem tih uhljeba i uhljebljivanja radi kojih ne možemo dalje, radi kojih smo i pali na dno EU-a. To je ekipa poput skakavaca, uništava sve živo.

DU
Deleted user
13:34 23.03.2021.

Možda je istina da je lokalna vlast piramidom nemoći. Međutim piramida nije nastala preko noći, već je za to bilo potrebno vrijeme. Mnogi su zatvarali oči, a neki ni dan danas nisu, jer ne žele, progledali. Znači da dosad birane stranke nisu u stanju riješiti problem. Netko svjež i odvažan bi mogao podvući crtu i riješiti problem jednom zauvijek, jer skrivanje problema pod tepih nikom dugoročno neće donijeti sreću.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije