Naslovnica Premium Kolumne

Smanji li Marić viškom od poreza javni dug, manevar će uspjeti

Loša je vijest da su rashodi smanjeni i zbog usporene provedbe europskih projekata
03. studenoga 2017. u 11:25 8 komentara 1109 prikaza
Zdravko Marić
Foto: Davor Puklavec/PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/2

Rebalans ovogodišnjeg proračuna otkriva puno više od prijedloga proračuna za 2018. godinu jer je prvi put u niz godina smanjio rashode za približno dvije milijarde kuna. To bi u osnovi trebala biti dobra vijest kada ne bi upućivala na ozbiljne kadrovske i investicijske deficite. Jednim dijelom smanjenje rashoda rezultat je jeftinijeg zaduživanja države i pada kamatnih stopa na domaćem i stranim tržištima, za što zasluge uglavnom pripadaju stranim političkim akterima.

ZNATNI IZNOSI Ovo su najveći dobitnici i gubitnici proračuna za iduću godinu

Vlada piše da je drugi razlog što se smanjuje budžet “rezultat usporene dinamike provedbe projekata i podnošenja zahtjeva za isplatu za projekte koji se sufinanciraju iz fondova EU”. U proračunu je više novca za projekte EU nego što ih je država u stanju ugovoriti i utrošiti. Nadalje, u odnosu na početni plan iz studenog 2016. značajno su podbacile investicije (rast od 4,9% umjesto 6,8%), ali prebacila je državna potrošnja (umjesto 1,1 na 1,5% BDP-a)?! Smanjenje javnog duga i deficita došlo je od potrošnje domaćih građana i turista, a ne ozbiljnijih zahvata u strukturi državnih rashoda koji bi jamčili miran san u duljem razdoblju. Iz prijedloga proračuna za 2018. godinu iščitava se rukopis štedljivog ministra financija Zdravka Marića koji predviđa stagnaciju poreznih prihoda u odnosu na rebalans, uz transfer cjelokupnih prihoda od dohotka lokalnim jedinicama.

Uz rast BDP-a i 1,5 posto inflacije porezni prihodi moraju rasti više tako da će se domet predloženog proračuna znati za godinu dana, kada bude njegov rebalans, kao što se jučer rebalansirao i ovaj za 2017. godinu. Usmjeri li se očekivani višak poreznih prihoda u smanjenje javnog duga i deficita, tada će Zdravko Marić moći reći da mu je manevar uspio. No, gleda li se preraspodjela ‘viška’ koji je došao s povećanjem BDP-a, dolazi se do dva zaključka, jedan je da je dizanje budžeta zdravstva iznuđeno rastom duga zdravstvenog sustava, dok glavni financijski dobitnici (obrana, branitelji) korespondiraju s percepcijom političke moći Plenkovićevih ministara.

[video: 22457 / ] Zdravko Marić Proračun 2018. Pet milijardi više ide na plaće, mirovine i avione Ministar Zdravko Marić u Smjernicama za 2018. predvidio je povećanje izdataka za mirovine za milijardu kuna Drugu godinu zaredom Zdravko Marić najavljuje niži deficit od očekivanja i rast gospodarstva Zagreb: Blaženka Divjak i Zoran Bekić govorili o promjenama u visokom obrazovanju Dan učitelja U proračunu za iduću godinu dodatnih 400 milijuna kuna nastavnicima
Filmushka
PROMO
Video: Ovo su filmovi koje ćete moći besplatno pogledati na Filmushki

A1 izdvaja za Vas

  • Jania:

    Marić će uspjeti. Sve što je dosad uradio ima glavu i rep i već polako daje rezultate. Najbolji ministar u Vladi.

  • droza:

    Možemo mi svi, pa tako i gospođa Gatarić tumačiti rebalans proračuna te proračun za 2018.godinu kako nam volja, međutim, u nametnutim okolnostima (čitaj problemima guranim pod tepih 27 godina), ministar Marić snašao se kao riba u vodi. Bez ikakvih rezervi, ... prikaži još! ministra Marića možemo proglasiti najboljim ministrom financija od osamostaljenja Hrvatske na ovamo.

  • ikbmibm:

    Najbolji ministar financija od neovisnosti Hrvatske.