Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Premium Kolumne

Ljeto kad je ubijala korona za Hrvatsku prolazi dosta dobro

Naravno da ovo nije normalna ljetna sezona ni za koga, ni za Hrvatsku, ni za Europu, ni za svijet; ali u Hrvatskoj je ona najnormalnija moguća koja se mogla dobiti u takvim okolnostima
12. kolovoza 2020. u 17:25 1 komentara 746 prikaza
Fažanska luka puna je turista
Foto: Srecko Niketic/PIXSELL

Ovo je neobično ljeto. Ljeto apsurda s kojima smo se, hoćeš-nećeš, naučili živjeti. Kažu da su neke hotelske grupacije privremeno preselile svoje radnike iz Dubrovnika u Istru, u kojoj je sezona odmah krenula bolje nego na jugu, pa se tako, manje-više neprimjetno, događa i povijesni presedan da Dubrovčani postaju sezonski migranti u Vrsaru ili nekom drugom mjestu na sjeveru.

Plaže u Vodicama pune su kupača koji uživaju u sunčanom i toplom danu 70% lanjskog rezultata Sezona sve bolja: Od početka kolovoza više od milijun turista u Hrvatskoj

Puna je Europa takvih sitnih apsurda, do jučer nezamislivih, a danas silom prilika jednostavno takvih, stvarnih i “novonormalnih”.

Grčka je prekjučer zabranila rad nakon ponoći restoranima i barovima na Mikonosu, Santoriniju, Kosu, Kreti…

Na praktički svim otocima po kojima je Grčka poznata i čiji su barovi poznati po kasnonoćnim zabavama. Novo normalno.

A u Belgiji bilježimo jedan, reklo bi se, balkanski incident u ljetovalištu po imenu Blankenberge. Masovna tučnjava izbila je nakon što je spasilačka služba na plaži upozorila skupinu od 40-ak mladih ljudi da ne smiju sjediti na lukobranu, što su oni ignorirali, pa digli frku, pa je stigla policija, pa je izbila tučnjava u kojoj su letjeli i suncobrani i ležaljke.

Dan kasnije, ove nedjelje, gradonačelnica Blankenbergea zatvorila je grad za dnevne posjetitelje iz ostatka Belgije. Jednostavno su zaustavljeni vlakovi između 9 i 16 sati, i uvedene maksimalne kontrole automobilskog prometa na ulazima u grad. Novo normalno.

U New Yorku su ovih dana uvedene “checkpoint” kontrole u tunelima, na mostovima, željezničkim stanicama. Premda iz izvješća lokalnih medija nije u početku bilo jasno kako će te kontrole izgledati (hoće li se zaustavljati svaki prolaznik, ili će se zaustavljati i testirati samo neki od njih, ili će se ljude na ulasku samo informirati o mjerama opreza protiv širenja koronavirusa), ponešto već govori i to što su za posao zaduženi šerif i njegovi ljudi. Novo normalno.

Murter: Plaža Slanica puna je kupača kao u jeku sezone na kakvu smo navikli Branimir Tončinić 'Sporadične lažne vijesti Austrijance ne odvraćaju od odmora u Hrvatskoj'

Srećom, vijesti iz laboratorija diljem svijeta koji rade na pronalasku učinkovitog cjepiva protiv novog koronavirusa zvuče optimistično, tako da bi u tom, trenutačno najboljem mogućem scenariju, ovo moglo biti jedino ljeto provedeno u ovom apsurdnom novom normalnom režimu.

Europska povjerenica za zdravlje Stella Kyriakides vjeruje da bi cjepivo protiv COVID-19 moglo biti dostupno do kraja ove godine. Svijet, doduše, i dalje živi u neizvjesnosti oko toga hoće li pronalazak učinkovitog cjepiva izazvati grabež i pohlepnu utrku među državama.

Hoće li se stvoriti novo pravilo “tko jači, taj liječi”? Hrvatska se i u tom pogledu oslanja na korist od članstva u Europskoj uniji, koja već sklapa, uime svih država članica, predugovore o rezervaciji doza budućeg cjepiva s proizvođačima koji su najdalje odmakli u ispitivanjima.

Ali, ako se kupate na nekoj plaži ili ležite na kakvoj šumskoj livadi i ako čitate sve ove vijesti o apsurdnostima ovog nimalo bezbrižnog ljeta 2020., može vam biti oprošteno ako se uljuljate u pomisao da je ljeto u Hrvatskoj zapravo dobro, bolje nego što smo očekivali u crnim prognozama rađenim kad su mjere socijalnog distanciranja bile na vrhuncu.

Hrvatski turizam ipak je izbjegao najgori mogući scenarij kakav je, primjerice, zadesio jednu turističku gigant-destinaciju kakav je zlatni Prag, kojemu je proljeće špica sezone, a ovo su proljeće i granice, i hoteli, i pivnice bili skroz zatvoreni. Hrvatski turizam ipak je izbjegao još jedan najgori mogući scenarij, a to je masovno bilježenje novozaraženih i novoprimljenih na bolničke odjele (sve do respiratora) među stranim posjetiteljima.

Niti je, primjerice, Hvar postao žarište koronavirusa zbog toga što je stožer u travnju dopustio održavanje procesije “Za križen” – ma koliko taj stožer i ti epidemiolozi bili napadani u to vrijeme zbog te odluke.

Autoceste PROMET NA RAZINI OD 80 POSTO Unatoč koronakrizi promet na autocestama izvan svih očekivanja

Ne treba se opuštati ni naslađivati, ovo nije utrka na kratke staze, bitka protiv globalne pandemije nije prestala niti je pri kraju. “Ostanimo odgovorni” nije prazan slogan.

Ali uvijek, pa i sada usred sezone godišnjih odmora, treba priznati kad kao društvo, i kao država sa svojim institucijama, nešto ipak radimo dobro. Hrvatska, kako sada stvari stoje, ima najnormalnije ljeto od svih mogućih “novonormalnih” ljeta.

Drugim riječima, naravno da ovo nije normalna ljetna sezona ni za koga, ni za Hrvatsku, ni za Europu, ni za svijet; ali u Hrvatskoj je ona najnormalnija moguća koja se mogla dobiti u takvim okolnostima.

SVEMOĆ UDBE
Bivši agent Udbe progovorio za Večernji: Priče o službi nisu mit, znam tko danas drma Hrvatskom
Hrvatski Telekom
UPRAVLJA S 516 E-PUNIONICA
Hrvatski Telekom: Predvodnik e-mobilnosti u regiji
  • Avatar Hrvatski Idol i Vođa
    Hrvatski Idol i Vođa:

    Ljeto kad je ubijala korona za Hrvatsku prolazi dosta dobro jer smo uspjeli obmanuti i prevariti strane turiste sa domoljubnim lažima kako smo skoro bez koronavirusa.