Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
DONOSI MAX!

Lino Červar: Našima nedostaje tehnike, lopta im se odbija kao od drveta

Lino Červar
Foto: Marko Lukunic/PIXSELL
10.07.2014.
u 16:23

– Osim nekih, a tu ponajprije mislim na Modrića i Rakitića, većina naših igrača ima slabu tehniku, kada primaju loptu, ona im se odbija kao od drveta, dok se drugima uglavnom takve lopte lijepe za nogu – kaže Červar za Max!.

Lino Červar (63), nekadašnji izbornik hrvatske rukometne reprezentacije s kojom je između ostalog osvojio svjetsko i olimpijsko zlato, danas trener skopskog Metalurga, pomno prati zbivanja na Svjetskom nogometnom prvenstvu u Brazilu, donosi tjednik Max!. Gledao je gotovo sve utakmice. Sreća što se SP igra kada nema nikakvih obaveza sa skopskim Metalurgom.

– Doma sam u Umagu i s velikim užitkom gledam sve utakmice. No, ne gledam samo nogomet, već i košarku. Ma gledam sve loptačke sportove. Nogomet je, jasno, najpopularniji, nogomet je više od igre s loptom, on je odraz stanja u društvu svake zemlje – istaknuo je Červar.

U nogomet se “zaljubio” dok je bio rukometni trener u Italiji, od 1994. do 2000. godine.

Puno sam naučio od Lippija

– Kada je u Italiji bilo novca, puno se ulagalo u tamošnje najjače klubove. Talijanski klubovi prvi su na svijetu angažirali kondicijske stručnjake i dobro ih platili za taj posao. Kao izbornik talijanske muške vrste bio sam jednom prilikom gost nogometnog kluba Juventus. Tada im je trener bio Marcelo Lippi, izmijenili smo iskustva. Meni su njegova kasnije bila dragocjena. Kolika je Italija tada bila “in” s angažiranjem kondicijskih stručnjaka, dokazuje i podatak da su u Rim na edukaciju dolazili treneri NBA lige – rekao je Lino.

Što je dosad vidio na Svjetskom nogometnom prvenstvu u Brazilu?

– Da se razumije, nisam nogometni stručnjak, više sam nogometni gledatelj, ali sam trener. Sport, ne samo nogomet, već i rukomet i košarka, razvija se u smjeru brzine. I mogu slobodno reći da su u Brazilu hit one momčadi čiji igrači brzo trče, brzo razmišljaju i brzo donose odluke u određenim trenucima. I na ovom SP-u jako se dobro vidi veliki napredak u brzini, posebice kod nekih reprezentacija. Brzo igraju Njemačka, Francuska, Meksiko, Alžir, Kolumbija, pa i Nigerija – istaknuo je Lino.

Dobrih 20 minuta s Brazilom

Kako mu se činila hrvatska reprezentacija?

– Mogu iznijeti samo svoja zapažanja, nikako nekakav konačni sud. Ne bih htio da se ove moje riječi shvate kao nešto zločesto. Dapače. Razumijem da se svaki nastup reprezentacije pratio pod povećalom. Kao trener znam da je Niko Kovač bio sto posto pod teškim stresom jer to je takav posao. Mene je jako impresioniralo dvadeset početnih minuta protiv Brazila. Izgledali smo jako dobro, brzo smo se otvarali. Ne znam zašto smo se poslije pogubili. O utakmici s Kamerunom ne bih puno jer smo bili brojčano jači, a ni Kamerunci se uopće nisu trudili. Što se tiče Meksika, oni su nas potpuno nadigrali brzinom, rasporedom igrača na travnjaku. Njihova obrana igrala je visoko, a time su i ostale linije igrale prema naprijed. Meni se sviđa takav sustav, jednostavno ne volim obrambene taktike – rekao je Červar.

Otkrio još jedan detalj.

– Reprezentacija koja zna brzo oduzeti loptu i koja se još brže otvara prema naprijed ima veliku prednost. Ako to ne znaš dobro raditi, onda si slabiji, onda si u velikom problemu.

Pa gdje je onda bio naš problem?

 – Osim nekih, a tu ponajprije mislim na Modrića i Rakitića, većina naših igrača ima slabu tehniku, kada primaju loptu, ona im se odbija kao od drveta, dok se drugima uglavnom takve lopte lijepe za nogu. Jednom je pokojni Zdravko Jurčić Miš rekao “nogomet su pluća i tjelesna sprema, sve ostalo može se naučiti”. Pamtim i sjajnu izjavu Luke Kaliterne, trenera Hajduka od 1923. do 1937. godine: “Ako igrač u najmlađim danima ne svlada nogometnu abecedu i to s odličnim, cijelog će života mucati!.

U našoj reprezentaciji vidi potencijal za budućnost.

– Imamo borbenost, imamo nekoliko jako dobrih mladih igrača poput Lovrena, Perišića, Rebića...

A treba li po njemu Niko Kovač dobiti novu priliku ili je trebao biti smijenjen nakon što se nismo plasirali u osminu finala Svjetskog prvenstva?

– Ne, nisam za to da se nakon jednog neuspjeha odmah nešto mijenja. Vidim da je dosta reprezentacija smijenilo izbornike nakon što su ispali u prvom krugu. To nije dobro. Treba imati strpljenja. Niko je trener koji se voli usavršavati, koji voli informatiku i analitiku. Okružio se stručnjacima za ta područja, što je dobro, ali ne bi trebao previše zanemariti taktiku – istaknuo je Červar, a onda ponudio još jednu izreku, ovaj put Alberta Einsteina: “Ludost je raditi istu stvar iznova x puta i očekivati drugačije rezultate.”.

Prostor manji, vrijeme kraće

– U današnjem modernom nogometu prostor za igru sve je manji, a vrijeme je sve kraće. Zato će uspijevati samo oni koji su brzi, koji brzo misle, oni koji imaju bolju moć prosuđivanja – rekao je Lino.

Tko će biti svjetski prvak?

– Teško je to prognozirati. Sada su u završnici ostali zaista samo najbolji.

A kada će Hrvatska biti u tom društvu?

– Vjerujem, uskoro. Vjerujem u Niku Kovača koji teži modernom pogledu na nogometnu igru. On je stručnjak koji jako dobra zna što želi. U Brazilu nije uspio sa svojim idejama. To ne znači da drugi put neće uspjeti – istaknuo je Červar, koji ipak nije mogao bez rukometnih tema.

– Uh, dobio sam nemoguće jaku skupinu u Ligi prvaka. Tu je Kiel, Pariz, La Rioja, vjerojatno Brest iz Meškova i moj dragi CO Zagreb. Dvije godine zaredom smo prošli u osminu finala, ali u novoj sezoni, u ovakvoj skupini, bit će jako, jako teško.

Opet zebre, ali i Duvnjak

Pa u čemu je problem? Kod kuće ste lani pobjeđivali velike bez problema, pa čak i taj Pariz?

– Istina, ali nismo više tako financijski moćni kao prije nekoliko godina.

Da, ali momčad je ostala gotovo ista - Mojsovski, Mirkulovski, Vugrinec, Stanić, Cindrić, Atman. Sve su to igrači s golemim iskustvom i sve su to kvalitetni igrači.

– Da, ali zaboravljate da igrač drugačije igra i reagira kada redovno dobiva plaću i kada je ne dobiva po nekoliko mjeseci. Situacija je takva da će svi ti igrači stalno biti pod pritiskom kako možda neće redovno dobivati novac i s tim se treba znati suočiti.

Lani je Metalurg ispao u četvrtfinalu Lige prvaka od Kiela, u dvije utakmice s ukupnom gol-razlikom minus 18. Poznavajući Červara, on jedva čeka novi sraz sa zebrama koje će biti jače za našeg Domagoja Duvnjaka.

– Nego, kako je u Zagrebu? Mislim u rukometnom klubu? – upitao je Červar nas za promjenu.

Odgovorili smo da je situacija kao i lani. Nema novca za velika pojačanja, klub se uglavnom oslanja na domaće, mlađe igrače koji će, doduše, biti godinu dana iskusniji. Stipe Mandalinić i Luka Stepančić trebali bi biti udarna igra hrvatskog prvaka.

– Nekako sam siguran da nikome neće biti lako igrati u Zagrebu. Nije to loša momčad. Možda će imati problema u gostima, ali kod kuće mogu napraviti dosta nereda. Ma, bit će i nama i njima teško proći skupinu.

Reprezentaciju čeka Svjetsko prvenstvo u Dohi?

– Reprezentacija je uvijek za vrh. Tako će biti i sada. Ždrijeb bi im se mogao otvoriti tako da bez problema mogu doći do novog polufinala – zaključio je rukometni mag Červar.

>> Nisam igrao kod Bilića? Kovač očito nije pratio Vatrene!

Komentara 9

Avatar Vrijeme
Vrijeme
16:28 10.07.2014.

Dobro primjeceno, a i na tempu se mora raditi. Jako se vidi da dosta igraca igra u slabijim ligama (ako igraju) i da imaju problema sa tempom.

SA
SI aka SI
10:50 11.07.2014.

eto još jednog dokazanog nogometnog stručnjaka

LU
lukabulic
11:53 12.07.2014.

opet ovaj pamedtuje --što je sa onim da je niko nijemac a nijemci nemaju-- strasti -* nadam se da NIKO neće biti poput tebe u tvojiim godinamas -----ispričaj se niki-- červaru-

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije