Naslovnica Premium Kolumne

Lažna je svjedodžba razlog za otkaz i kad nije bitna

Vrhovni sud zauzeo je pravno shvaćanje jer su u praksi sudovi različito sudili. Kako poslodavac više nije ograničen strožim i neizvjesnim pretpostavkama za izvanredni otkaz, pouka za zaposlenike je da se ne šepire lažnim perjem jer ih to kad-tad može stajati gubitka posla.
24. travnja 2019. u 18:25 5 komentara 889 prikaza
Ilustracija
Foto: Kristina Štedul Fabac/PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/3

Čak i kad lažna svjedodžba nije bitna za radno mjesto zaposlenika, jer se ta stručna sprema nije niti tražila niti je na temelju takve svjedodžbe sklopljen ugovor o radu, poslodavac ima pravo radniku dati otkaz, pravno je shvaćanje koje je Vrhovni sud zauzeo na sjednici Građanskog odjela Vrhovnog suda održanoj 18. travnja. Okolnost da je u tom slučaju poslodavac radniku dao redoviti otkaz koji je za njega povoljniji, a ne izvanredni otkaz, ne utječe na zakonitost odluke o redovitom otkazu ugovora o radu”, izvijestio je Vrhovni sud na svojoj internetskoj stranici “zbog velikog zanimanja javnosti glede otkazivanja ugovora o radu zbog korištenja nevjerodostojne svjedodžbe”.

Stadionska diplomacija Obećali su nam sagraditi stadione, ali evo što Kineze zapravo zanima

To znači da netko tko je, recimo, zaposlen kao vozač, a u trenutku sklapanja ugovora o radu pohvalio se poslodavcu da ima visoku stručnu spremu, pa se ispostavi da je riječ o lažnoj svjedodžbi, premda to nije u izravnoj vezi s radnim mjestom na kojem je zaposlen, poslodavac mu može dati redoviti otkaz zbog “skrivljenog ponašanja zaposlenika”. Dok se izvanredni otkaz može dati samo u roku od 15 dana od saznanja za činjenicu na kojoj se otkaz temelji, za redoviti otkaz uvjetovan skrivljenim ponašanjem radnika tog uvjeta nema. Također, izvanredni otkaz moguće je dati samo zbog “osobito teške povrede obveze iz radnog odnosa ili zbog neke druge osobito važne činjenice”, ako uz uvažavanje svih okolnosti i interesa obiju strana “nastavak radnog odnosa nije moguć”. Dok za izvanredni otkaz nema otkaznog roka, na redoviti otkaz primjenjuju se rokovi ovisno o vremenu trajanja ugovora o radu, s tim da se kod otkaza zbog skrivljenog ponašanja zaposlenika ti rokovi prepolovljuju.

Vrhovni sud zauzeo je pravno shvaćanje jer su u praksi sudovi različito sudili. Kako poslodavac više nije ograničen strožim i neizvjesnim pretpostavkama za izvanredni otkaz, pouka za zaposlenike je da se ne šepire lažnim perjem jer ih to kad-tad može stajati gubitka posla.

VIDEO Pogledajte video o tome kako će se u Hrvatskoj plaćati cestarina:

OHR SAVJETNIK
Otkrijte imate li sivu mrenu
 • Avatar hihi
  hihi:

  Lažna je svjedodžba je razlog za zatvor a ne za otkaz

 • Avatar Hazl113
  Hazl113:

  Što samo rovare u školstvu i obrazovanju. Pa lažnih diploma ima koliko hoćeš. Najviše u Prometnim znanostima. Koliko je samo takvih uhljebljeno u HAC-u, HAK-u. Pa ja znam 2 instruktora vožnje koji su postali kakti magistri, a nikad vidjeli Fakultet. ... prikaži još! Tu je i medicina. Koliko je niih prolazilo ispite preko veze i vezica, ili plavom kovetrom. Lažnih doktora, magistara, inženjera ima koliko hoćeš. Ono što je sigurno da takvi rade u javnim službama ili javnim poduzećima , gradskim poduzećima kao recimo Zagrebački Holding. ZET, GSKG, Čistoća, vodovod.... ma ima ih svagde. I kao što reče "hihi" ne da takvi zaslužuju samo otkaz, već vraćanje kompletno sve love stečene tom prevarom sa kamatima i zatvor.

 • Deleted user:

  Hadezeovac Brkić nije dobio otkaz.