Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 46
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
24.04.2019. u 18:25

Vrhovni sud zauzeo je pravno shvaćanje jer su u praksi sudovi različito sudili. Kako poslodavac više nije ograničen strožim i neizvjesnim pretpostavkama za izvanredni otkaz, pouka za zaposlenike je da se ne šepire lažnim perjem jer ih to kad-tad može stajati gubitka posla.

Čak i kad lažna svjedodžba nije bitna za radno mjesto zaposlenika, jer se ta stručna sprema nije niti tražila niti je na temelju takve svjedodžbe sklopljen ugovor o radu, poslodavac ima pravo radniku dati otkaz, pravno je shvaćanje koje je Vrhovni sud zauzeo na sjednici Građanskog odjela Vrhovnog suda održanoj 18. travnja. Okolnost da je u tom slučaju poslodavac radniku dao redoviti otkaz koji je za njega povoljniji, a ne izvanredni otkaz, ne utječe na zakonitost odluke o redovitom otkazu ugovora o radu”, izvijestio je Vrhovni sud na svojoj internetskoj stranici “zbog velikog zanimanja javnosti glede otkazivanja ugovora o radu zbog korištenja nevjerodostojne svjedodžbe”.

To znači da netko tko je, recimo, zaposlen kao vozač, a u trenutku sklapanja ugovora o radu pohvalio se poslodavcu da ima visoku stručnu spremu, pa se ispostavi da je riječ o lažnoj svjedodžbi, premda to nije u izravnoj vezi s radnim mjestom na kojem je zaposlen, poslodavac mu može dati redoviti otkaz zbog “skrivljenog ponašanja zaposlenika”. Dok se izvanredni otkaz može dati samo u roku od 15 dana od saznanja za činjenicu na kojoj se otkaz temelji, za redoviti otkaz uvjetovan skrivljenim ponašanjem radnika tog uvjeta nema. Također, izvanredni otkaz moguće je dati samo zbog “osobito teške povrede obveze iz radnog odnosa ili zbog neke druge osobito važne činjenice”, ako uz uvažavanje svih okolnosti i interesa obiju strana “nastavak radnog odnosa nije moguć”. Dok za izvanredni otkaz nema otkaznog roka, na redoviti otkaz primjenjuju se rokovi ovisno o vremenu trajanja ugovora o radu, s tim da se kod otkaza zbog skrivljenog ponašanja zaposlenika ti rokovi prepolovljuju.

Vrhovni sud zauzeo je pravno shvaćanje jer su u praksi sudovi različito sudili. Kako poslodavac više nije ograničen strožim i neizvjesnim pretpostavkama za izvanredni otkaz, pouka za zaposlenike je da se ne šepire lažnim perjem jer ih to kad-tad može stajati gubitka posla.

VIDEO Pogledajte video o tome kako će se u Hrvatskoj plaćati cestarina:

Ključne riječi

Komentara 5

Avatar hihi
hihi
18:57 24.04.2019.

Lažna je svjedodžba je razlog za zatvor a ne za otkaz

Avatar Hazl113
Hazl113
07:20 25.04.2019.

Što samo rovare u školstvu i obrazovanju. Pa lažnih diploma ima koliko hoćeš. Najviše u Prometnim znanostima. Koliko je samo takvih uhljebljeno u HAC-u, HAK-u. Pa ja znam 2 instruktora vožnje koji su postali kakti magistri, a nikad vidjeli Fakultet. Tu je i medicina. Koliko je niih prolazilo ispite preko veze i vezica, ili plavom kovetrom. Lažnih doktora, magistara, inženjera ima koliko hoćeš. Ono što je sigurno da takvi rade u javnim službama ili javnim poduzećima , gradskim poduzećima kao recimo Zagrebački Holding. ZET, GSKG, Čistoća, vodovod.... ma ima ih svagde. I kao što reče "hihi" ne da takvi zaslužuju samo otkaz, već vraćanje kompletno sve love stečene tom prevarom sa kamatima i zatvor.

DU
Deleted user
19:02 24.04.2019.

Hadezeovac Brkić nije dobio otkaz.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije