Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 164
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Kolumna

Kvazielita ne može smisliti dugoročan zdravstveni sustav

Liječnici
Foto: Goran Ferbežar/PIXSELL, ilustracija
1/3
18.12.2017.
u 23:00

Nakon što je 550 liječnika otišlo u zadnje četiri godine, Hrvatskoj nedostaje 2125 liječnika

Rani headhunting koji se događa na hrvatskim medicinskim fakultetima govori o izostanku bilo kakve vizije odgovornih za hrvatski zdravstveni sustav i o posvemašnjoj nebrizi vlasti za građane.

Inozemna grupacija klinika sklopila je ugovor s dva medicinska fakulteta i tako si otvorila vrata za nesmetano regrutiranje budućih mladih liječnika za klinike na njemačkom govornom području. Nude studentima medicine četverogodišnje stipendije, plaćeno usavršavanje u inozemnim klinikama, ljetne boravke u Austriji, Njemačkoj... Nude im specijalizacije, savjetuju se s njima o njihovu napretku i afinitetima. S tim u skladu omogućuju im specijalizacije, mentore i, u konačnici, raširenih ruku dočekuju ih na poželjnom radnom mjestu. U inozemstvu. U bolnicama koje ne prokišnjavaju, u kojima ne manjka kirurškog konca i u kojima se svaki prekovremeni rad masno plaća.

Fakulteti im to omogućuju jer to su sjajni uvjeti i velike mogućnosti za dobru izobrazbu i stručno usavršavanje, a na korist je znanstvene ustanove. Ne čudi onda da više od polovice studenata namjerava otići iz Hrvatske ako za tri godine ne dobiju specijalizaciju. Računica je ovakva: nakon što je 550 liječnika otišlo u zadnje četiri godine Hrvatskoj nedostaje 2125 liječnika; za 10 godina umirovit će ih se 4000, a za to vrijeme moglo bi ih otići još više od 3500 jer na studiju i specijalizaciji ih je oko 7500. Stanovništvo je u čitavoj Europi sve starije i sve više treba zdravstvenu skrb. Uređenije zemlje, vidimo, vode računa o zdravstvu kao nacionalnom interesu i jako se trude obnavljati ga novim kadrovima.

U Hrvatskoj pak imamo prečih problema. Naravno, kad svaki nižerazredni političar u zemlji ima vojsku stranačkih doktora u vodećim bolnicama koji će njega i njegove bližnje primiti preko reda! Ta kvazielita zato nije u stanju osmisliti kvalitetan dugoročni zdravstveni sustav, kamoli ga smjestiti u održive okvire, pa zbog njih stranci preuzimaju liječnike koje proizvede hrvatski obrazovni sustav. Pa prepišite barem model koji motivira, to ne bi trebao biti problem.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije