Naslovnica Premium Kolumne

Kvazielita ne može smisliti dugoročan zdravstveni sustav

Nakon što je 550 liječnika otišlo u zadnje četiri godine, Hrvatskoj nedostaje 2125 liječnika
18. prosinca 2017. u 23:00 0 komentara 156 prikaza
Liječnici
Foto: Goran Ferbežar/PIXSELL, ilustracija
Pogledajte galeriju 1/3

Rani headhunting koji se događa na hrvatskim medicinskim fakultetima govori o izostanku bilo kakve vizije odgovornih za hrvatski zdravstveni sustav i o posvemašnjoj nebrizi vlasti za građane.

POTREBNA STRATEGIJA U mirovinu ide 4000 liječnika, evo gdje u Hrvatskoj najviše nedostaje liječnika

Inozemna grupacija klinika sklopila je ugovor s dva medicinska fakulteta i tako si otvorila vrata za nesmetano regrutiranje budućih mladih liječnika za klinike na njemačkom govornom području. Nude studentima medicine četverogodišnje stipendije, plaćeno usavršavanje u inozemnim klinikama, ljetne boravke u Austriji, Njemačkoj... Nude im specijalizacije, savjetuju se s njima o njihovu napretku i afinitetima. S tim u skladu omogućuju im specijalizacije, mentore i, u konačnici, raširenih ruku dočekuju ih na poželjnom radnom mjestu. U inozemstvu. U bolnicama koje ne prokišnjavaju, u kojima ne manjka kirurškog konca i u kojima se svaki prekovremeni rad masno plaća.

Fakulteti im to omogućuju jer to su sjajni uvjeti i velike mogućnosti za dobru izobrazbu i stručno usavršavanje, a na korist je znanstvene ustanove. Ne čudi onda da više od polovice studenata namjerava otići iz Hrvatske ako za tri godine ne dobiju specijalizaciju. Računica je ovakva: nakon što je 550 liječnika otišlo u zadnje četiri godine Hrvatskoj nedostaje 2125 liječnika; za 10 godina umirovit će ih se 4000, a za to vrijeme moglo bi ih otići još više od 3500 jer na studiju i specijalizaciji ih je oko 7500. Stanovništvo je u čitavoj Europi sve starije i sve više treba zdravstvenu skrb. Uređenije zemlje, vidimo, vode računa o zdravstvu kao nacionalnom interesu i jako se trude obnavljati ga novim kadrovima.

U Hrvatskoj pak imamo prečih problema. Naravno, kad svaki nižerazredni političar u zemlji ima vojsku stranačkih doktora u vodećim bolnicama koji će njega i njegove bližnje primiti preko reda! Ta kvazielita zato nije u stanju osmisliti kvalitetan dugoročni zdravstveni sustav, kamoli ga smjestiti u održive okvire, pa zbog njih stranci preuzimaju liječnike koje proizvede hrvatski obrazovni sustav. Pa prepišite barem model koji motivira, to ne bi trebao biti problem.

Liječnici KREĆE MASOVNA POTRAGA Hrvatska širom otvara vrata stranim liječnicima, iduće godine uvozi ih 70 ROMANA KOVAČEVIĆ BARIŠIĆ U zemlji sve starijih sve manje liječnika. Zadržimo ih! Planovi Cilj Liječničke komore zadržati 5500 budućih doktora u RH
Zdravstveno osiguranje
Koliko košta zdravlje u 2019. i kako izbjeći duge liste čekanja

A1 izdvaja za Vas

Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.