Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Premium Kolumne

Kukavičluk salonskih reformatora koji pokreću hajku svaki put kad ministri striktno provode zakon

I dok se trećerazredni političari natječu za trenutak medijske pažnje divljaštvom i ekscesom, kolege i struka ponovno šute
15. listopada 2017. u 12:02 18 komentara 3181 prikaza
Martina Dalić
Foto: Robert Anić/PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/3

Prije točno dvadeset godina započela je bjesomučna medijsko-politička hajka na tadašnjeg ministra financija koji je netom preuzeo dužnost.

Martina Dalić MARTINA DALIČ Argumenti koje gura SDP podudaraju se s lažima Todorića

Prvi konkretniji rutinski zadatak bio mu je finalizirati puku provedbu jednog zakona koji je sabor usvojio dvije godine prije. Glasovima tada vladajućih i glasovima dobrog dijela oporbe. Pogađate – naivni ministar krenuo je u uvođenje PDV-a. Uvođenje PDV-a bio je jedan od prethodnih uvjeta za otpočinjanje procesa pristupanja EU. Nisam ni slutio što me čeka. Već sam pisao o tom vremenu u kojem je zabilježena do tada neviđena količina uvreda, mržnje, agresije, klevetanja, ponižavanja i napada na ministra na osobnoj razini. Podsjećam tek na suludi finale u kojem „ugledni“ kolumnist u kameru izgovara novogodišnju želju – da Škegro umre u najgorim mukama! A ministar je radio samo ono što mora svatko od nas – provodio je zakon. Struka je u najvećem dijelu kukavički šutjela. Ministrova stranka također.

Pola vlade je hihotalo – „konačno je dobio svoje“. Sve dok predsjednik Tuđman nije prekinuo to ludilo dolaskom u radni posjet ministarstvu financija. Danas se odvija sličan proces. Potpredsjednica Vlade i ministrica gospodarstva provodi zakon. Koji je, kao i sve ostale, na prijedlog cijele Vlade usvojio Sabor. Glasovima i vladajućih i dijela današnje oporbe. Kada ne bi provodila zakon, činila bi teško kazneno djelo. Dala je prisegu u Saboru kao i svi zastupnici da će poštovati zakone. Upravo onakve kakvi su na snazi, sve dok se ne promijene ili prestanu važiti. Sabor je pisao i napisao zakon. Jedino on to i može. Predsjednica Republike je potpisala. Svi ostali tek sudjeluju u pripremi u najrazličitijim svojstvima.

Žalosno je gledati kako se i nakon punih dvadeset godina razvoja demokracije, članstva u EU i NATO-u ponavljaju opisani predlošci neutemeljenog i besramnog političko-medijskog progona. I dok se još donekle može razumjeti teška pozicija samog vlasnika Agrokora, nemoguće je opravdati političku agresiju koja se usmjerava na osobnu razinu progonom „Dalićke“, kako ju je u televizijskoj emisiji oslovio „uvaženi“ oporbeni zastupnik, član novoformiranog povjerenstva i bivši ministar. I dok se trećerazredni političari natječu dobiti ma i trenutak medijske pozornosti divljaštvom i ekscesnim izričajem, kolege, struka i profesionalci, kao i puno puta prije, kukavički šute.

Misle – Martina Dalić će to sama riješiti. Može to ona (pa sudjelovala je kao pomoćnica ministra i u uvođenju PDV-a prije dvadeset godina!). Ne čuje se glas ekonomista koji kao papige ponavljaju kako treba provoditi „strukturne reforme“. Evo strukturne reforme desetljeća, a gdje ste vi, strukturni reformatori? Pišite i dalje kako treba prekinuti praksu neplaćanja, kako se treba boriti protiv svih oblika korupcije, kako treba forsirati izvoz i konkurentnost, pravnu državu, transparentnost poslovanja. Pišite Martini Dalić, ona to ne zna bez vas. Pišite joj da treba poštovati međunarodno relevantnu struku i stručnjake. Pišite joj da u pripremi nacrta zakona angažira najbolje stručnjake raznorodnih područja. Ljude koji poznaju konkretnu materiju s relevantnim međunarodnim iskustvom. Pišite joj da u pripremi zakona mora temeljito proučiti glavne aktere na sceni za koju se zakon priprema. Ne zna to ona bez vas.

Popis zabrana Ako ste u Dubaiju ovako se ne smijete ponašati jer možete završiti u zatvoru

Prije toga bi bilo jako korisno barem pročitati Zakon o postupku izvanredne uprave …Zakon koji je usvojio sabor i kojeg se svi, ali baš svi, moramo pridržavati, što god mislili o njemu. I ne smijemo ni na koji način ometati njegovu implementaciju. Najmanje osobnim napadima na one koji ga provode. Još manje lažnim insinuacijama o nekakvim zaplotnjačkim motivima aktera.

Nakon čitanja zakona bilo bi korisno pogledati unaprijed. I shvatiti da je, nakon iznimno uspješne prve faze u kojoj je u zadnji čas spašeno poslovanje cijelog Agrokora od potpune propasti, sada na redu sklapanje nagodbe između vjerovnika, domaćih i međunarodnih. Vjerovnika koji su to postali na najrazličitije načine i koji će se identificirati kao legitimni vlasnici tražbina. Svi smo mi odgovorni za uspješno sklapanje nagodbe između vjerovnika. Izvanredna uprava ima jedan jedini cilj – zadovoljiti vjerovnike maksimalno mogućom vrijednošću imovine koja će proizaći iz nagodbe.

Upamtite, to je njen jedini zakonom definiran cilj. Time ćemo pokazati da je Hrvatska uređena država u kojoj ključne institucije funkcioniraju u svim situacijama, pa i u slučaju financijskog sloma najveće kompanije. Politička scena treba dati iskrenu podršku uspješnom dovršetku cijelog postupka. Ovo nije mjesto i vrijeme za dokone političke igrice. Niti je mjesto i vrijeme za neodgovorno i senzacionalističko medijsko pretjerivanje. Vrijeme je da svi podržimo upravo one reformatore koji se ovdje i danas, konkretno, na djelu, žrtvuju za naše velike ideje.

Zvonimir Savić, analitičar Hrvatske gospodarske komore Zvonimir Savić Zbog krize u Agrokoru broj loših kredita u pola godine skočio za 1,6 milijardi kuna Ivica Todorić BORISLAV RISTIĆ Mnogi su Todorića ljubili među rogove Davor Šuker, Zdravko Mamić MILAN IVKOŠIĆ Martina Dalić i Ante Ramljak mogu živjeti raskošno kao i Todorićevi
Branimir Johnny Štulić
bori se već 4 desetljeća
Javio se bijesan Branimir Johnny Štulić, traži više milijuna eura: 'Nanijeli ste mi neizmjernu štetu'
Hrvatski Telekom
UPRAVLJA S 516 E-PUNIONICA
Hrvatski Telekom: Predvodnik e-mobilnosti u regiji
  • EURUSD:

    mi koji smo ekonomisti, znamo da nije problem PDV več njegova stopa, i to ona koja je bila kad se uvodio, a to je 22 posto. Svi koji su imali predmet javne financije su učili kako je on doslovno usisao ... prikaži još! novac iz gospodarstva, i umjesto da ga vrati nazad u gospodarstvo, on je dizao plaće i penzije. Nikad nemogu zaboraviti njegovo hvalisanje kako se dobro punio proračun te godine. Škegro je neznalica, i izvor zla, zbog kojeg i dan danas plaćamo račun. On je samo trebao uvesti pdv sa stopom 17-18 posto max i danas bi imali pdv na otprilike toj razini, a ne pdv od 25 posto. Šarlatan

  • bokida 2:

    Pogledajte Marasa, Bauka ,Bernardića i još neke političare. Tim ljudima je stalo do Agrokora kao do ljanjskog snijega. Bit je okaljat vladu i pokušati opet navući narod na svoje laži te da se bilo kako dokopaju vlasti. Zbog takvih i ... prikaži još! i sličnih ova država nema teorije krenuti dalje u boljitak jer njihov jal je prevelik te su spremni na sve samo zbog vlasti.

  • Muzakus:

    Bez da ulazim u komentiranje autora clanka, vec onog sto je napisano, vrlo dobar text. Pokazuje stanje razmisljanja drustva i jedan je od razloga sto je Hrvatska tu gdje je.