Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 177
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
NARUČUJU SE UBOJSTVA

Krvava jesen Srbije: Rat 'navijača' za narkotržište

Delije
Foto: AFP
1/7
13.10.2015.
u 20:44

U samo desetak dana u "sačekušama" likvidirana su čak trojica navijačkih vođa

Živim u najsigurnijoj zgradi u Beogradu, pohvalio se baš u Maxu Robert Prosinečki nakon što je preuzeo Crvenu zvezdu 2011. Zgrada u Novom Beogradu bila je tada, zapravo još od 2009., a i danas je, pod 24-satnom zaštitom policije, ali ne zbog Prosinečkog koji se bezbrižno kretao glavnim gradom Srbije, već zbog Brankice Stanković, novinarke televizije B92 koja je emisijom "Insajder" dirnula u "osinje gnijezdo", u polusvijet u kojem pod krinkom navijačkih skupina vlada organizirani kriminal, a zbog čega je njoj i njezinoj obitelji prijećeno smrću.

Koliko su te prijetnje bile ozbiljne, govori i to što je zaštitu dobila ne na njezin, već na izričit zahtjev policije, a koliko je život na cijeni u tom miljeu, potvrdila su posljednja dva tjedna.

U samo desetak dana u "sačekušama" likvidirana su čak trojica navijačkih vođa (njih petorica od svibnja 2014.), a od početka godine još su trojica visokorangiranih pripadnika navijačkih skupina za dlaku izbjegla smrt. Neki kažu da su ta trojica sretnika bili samo upozoreni, drugi da su neplanirano preživjeli, no nitko ne spori kako traje "čistka" i borba za prevlast oko teritorija, a "rat" se prelio i izvan Beograda. Naivno bi i pogrešno bilo i pomisliti da je riječ o kakvom navijačkom ratu, da krv pada zbog klupskih boja jer u pitanju je rat za prevlast u podzemlju! Policija je u Srbiji registrirala 12.500 navijača i nekoliko desetaka navijačkih skupina i podskupina (Delije imaju sedam, a Grobari čak 13 podskupina) i iako nisu sve ogrezle u kriminal, mnogima je navijanje maska i paravan za kriminalne aktivnosti.

– Motivi krvavih obračuna nikada nisu navijački, već je riječ o žestokoj borbi za narkotržište. Članovi bande lojalni su i nikad neće izdati suradnike. Da bi dokazali kako nisu "cinkeri", svaki od njih nakon privođenja traži da ponese primjerak svoje izjave dan policiji – otkrili su iz policije.

Čak ni ranjeni ne pomažu u istrazi, drže se "zavjeta šutnje" pod svaku cijenu poput Marka Ševe, jednog od vođa navijača Crvene zvezde s kojim je, nakon dvije godine mira, počeo ritam zločina. Ševo je teško ranjen 8. svibnja prošle godine kada je ulazio u svoj audi, no policiji nikada nije htio otkriti tko je ili barem zbog čega pucao u njega. To će zauvijek ostati tajna jer je dva tjedna poslije preminuo u bolnici od sepse.

Tjedan dana nakon Ševe likvidiran je još jedan viđeniji vođa navijača Zvezde s "bogatim" dosjeom, Marko Dunjić. Njegovo ubojstvo razriješeno je nakon godinu dana, a hicem u glavu smaknuo ga je jedan od zaštitara noćnog kluba koji je Dunjić reketario. To nije bio jedini "posao" kojim se Dunjić, inače sin umirovljenog policajca, bavio. Postao je "zanimljiv" organima reda još 2007. kada su ga policijske kamere snimile kako usred utakmice na stadionu Zvezde dijeli vrećice s bijelim prahom. Iako se osnovano sumnjalo da je dilao kokain, nije bilo dovoljno dokaza da ga se smjesti iza rešetaka. S godinama je i njegov dio kolača bivao sve veći, a dosje sve deblji, odrobijao je jedno vrijeme, a njegov uspon na hijerarhijskoj ljestvici zaustavila je tek smrt. Do 29. uspio je skupiti 41 kaznenu prijavu iako je četiri godine odležao u zatvoru. No, i to je bio uvod za krvavu jesen 2015. Od 18. rujna do 3. listopada smaknuta su čak trojica navijačkih vođa. Ubijeni su iza sebe ostavili podeblje policijske dosjee s najtežim kaznenim djelima od raspačavanja droga, pokušaja ubojstava, iznuda..., a njihova smaknuća nose "potpise" profesionalaca – likvidacije su ili potvrđene hicem u glavu ili je u žrtve ispaljena kiša metaka koju nisu mogli preživjeti.

Prvo je u Veterniku kod Novog Sada ispred obiteljske kuće ubijen jedan od vođa Delija u tome gradu Aleksandar Roganović (21), potom je u Beogradu smaknut Aleksandar Joksić (34), vođa Partizanove navijačke grupe "Jang bojs" i osuđivani diler kojemu je ubojica ispucao četiri metka u trbuh, a presudio mu petim – u glavu. Brutalno je bilo ubojstvo Filipa Vilotijevića, jednog od vođa navijača drugoligaša Novog Sada, koji je izrešetan sa 15 metaka u automobilu.

Ratovi oko kontrole teritorija zbog kriminalnih poslova tek su dio problema. Drugi su huligani, no i oni se "hrane" s istog izvora. Posebno bizaran primjer je onaj Uroša Mišića, navijača Zvezde koji je 2008. za vrijeme utakmice zapaljenu baklju pokušao gurnuti u usta pripadnika žandarmerije (posebnog odreda srpske policije) koji je kamerom snimao incidente. Nesretni policajac nekako je izvukao živu glavu iako je prošao s teškim ozljedama. Mišić je uhićen, a gotovo sinkronizirano počela je akcija navijačkih skupina koji su transparentima "Pravda za Uroša" davali potporu sudrugu koji je pokušao ubiti policajca!?

Mišiću je suđeno i osuđen je na deset godina zatvora, Vrhovni sud je presudu potom prepolovio, no već nakon četiri godine, u zimu 2012. bio je na slobodi i odmah se vratio starim navikama. Zato i ne čudi kada su pripadnici žandarmerije samo nijemo promatrali kako Ivan Bogdanov ulazi na travnjak na utakmici protiv Albanije. Upravo prije nekoliko dana uhićen je i posljednji iz skupine Grobara koja sebe naziva "Alkatraz" zbog ubojstva Francuza Bricea Tatona još u rujnu 2009. u Beogradu. Vođa Alkatraza Đorđe Prelić pet godina nakon ubojstva pronađen je u Barceloni, a posljednji iz te skupine Dejan Puzigaća do prije nekoliko dana krio se na Tajlandu koristeći lažnu slovensku putovnicu. Višegodišnje skrivanje na atraktivnim lokacijama pod lažnim identitetom nije jeftino, a taj je bijeg netko i od nečega morao financirati.

– Nemojmo si lagati, imamo nekoliko ljudi kojih se trebamo riješiti jer se bave organiziranim kriminalom, pitanje je imaju li te osobe političku potporu i je li država spremna odreći ih se – ubo je svojedobno "u sridu" povjerenik za sigurnost srpskog nogometnog saveza Milivoje Mirkov.

Odgovor vrha vlasti još nije dobio.

>> Vođa navijača Crvene zvezde ubijen u sačekuši

>> Delije i Grobari neredima prekidali najveći srbijanski derbi

>> Pakt: Grobari i Delije zajedno protestirali na tribinama u Trebinju

Komentara 15

SA
Sarmoman12
21:33 13.10.2015.

Dobar dan narucijo bi dva navijacka ubojstva, jel imate jos+Jel za ovdje ili za ponijet?

Avatar Vrijeme
Vrijeme
22:13 13.10.2015.

Bas me cudi? Tko bi rekao, nasilje, horde, narkotika, ubojstva,...

Avatar Idler 3
Idler 3
21:51 13.10.2015.

Imate koju vijest o navijačima u Avstriji, Nizozemskoj il nekoj drugoj EU članici ???

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije