Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Premium Kolumne

Krstičević nastavlja izmjenu ‘krvne slike’ HV-a

Ovaj je kadar često bio ‘zaboravljan’, potisnut od klanova kojima je bio opasnost za karijere
12. prosinca 2017. u 17:00 51 komentara 11695 prikaza
Vukovar, vojarna, Hrvatska vojska
Foto: Davor Javorović/Pixsell

Potpuna promjena zapovjednog vrha Hrvatske vojske, premda najavljena, svejedno predstavlja još jedno iznenađenje i reformu koju provodi Ministarstvo obrane pod vodstvom Damira Krstičevića.

Damir Krstičević REZULTATI Ministar Krstičević i general Šundov predstavili ključna postignuća OS RH

S obzirom na velik broj sveobuhvatnih reformi unutar ustroja vojske koje je već zgotovio ili ih privodi kraju, za Krstičevića se slobodno može reći da sustavno i planski mijenja kompletnu “krvnu sliku” HV-a. Već nakon godinu dana, vide to realni vojni analitičari, HV izgleda kao nova i znatno suvremenija vojska od one koju je zatekao.

A zatekao je vojsku koja je bila istjerana iz gradova i s državnih granica, vojnici su satima putovali autobusima do svojih radnih mjesta, daleko od svojih obitelji. Vojska koja se hranila bijedno, preko vikenda često i konzervama, koja je bila odjevena u stare istrošene odore, bez plaćenih dodataka na sramotno niske plaće. Vojska kojoj se dogodio skandal kad je kompletna postava “Krila Oluje” otišla na dolarske plaće u bogatu zaljevsku zemlju.

I – najvažnije, vojska u kojoj su suvremena oružja i oruđa bila rijetkost. Vojni proračun je nakon 10-godišnjeg “grickanja” bio sveden na samo četiri milijarde kuna, a kako se većina toga trošila na plaće, napretka bilo nije. Dokaz takve politike prema vojsci jest i sadašnja eskadrila borbenih aviona, MiG-ova 21, koji su nakon kontroverznog remonta uglavnom u hangarima i ne lete. Ovim promjenama u zapovjedništvima, kažu stručnjaci, Krstičević je na opće čuđenje prvi put omogućio da na zapovjedne funkcije masovno “izrone” oni vojni kadrovi koji su (do)školovani na prestižnim američkim i europskim vojnim školama.

Donedavno, nažalost, veliki dio tog kadra bio je sustavno “zaboravljan”, često potisnut od vojnih klanova kojima su ovi školovani na Zapadu predstavljali opasnost za njihove karijere. Suvišno je stoga reći kolika je popularnost i karizma Krstičevića unutar HV-a, ali odgovarajuća je navali ponosa i samopouzdanja koji opet krase HV. A i činjenica da je on i najpopularniji ministar u Vladi govori sama za sebe.

Gripen DAVOR IVANKOVIĆ Zadnja prilika za mrzitelje Hrvatske vojske i borbenih aviona top MOĆNO ORUŽJE Potrošili su 500 milijuna dolara za top nove generacije, a nikad neće otići u borbu Damir Krstičević Ministar Krstičević: 'Domovinska sigurnost je interes svakog građanina Hrvatske'

 

Ajoj...
Djevojka otkrila kako je partnera uhvatila u prevari: 'Nazvala sam restoran u kojem je bio i pitala...'
Boris Miletić
INTERVJU
„Čovjek koji prestane biti čovjek, izgubio je smisao“
 • Avatar dalmos Zadar
  dalmos Zadar:

  Do kraja mandata HV ce biti jos veci ponos naroda,ako bude ministar jos jedan mandat,to bi bila potpuno nova Vojska u HR narod zasluzuje bolji HV moderniji HV ,za opcu sigurnost svi gradana lipe nase.General Krsticevic je uvjek medu vojskom ... prikaži još!om stalno nesto kupuje nadograduje modernizira,za svaku pohvalu do sada.

 • ToVuS:

  Svaka čast ministru.

 • balance:

  Vidi jugosfere što se zapjenila!!