Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Kronične bolesti guše ljude i sustav Foto: Tomislav Miletic/PIXSELL

Kronične bolesti guše ljude i sustav

Produljenju života s kroničnim bolestima doprinijelo je poboljšanje socioekonomskih (ponajviše higijenskih) životnih uvjeta, povećanje životnog standarda, educiranost...
22. srpnja 2021. u 16:46 1 komentara 321 prikaza

Tijekom pandemije često se naglašavalo da su kronične bolesti zanemarene i stavljene u drugi plan, što je djelomično točno. U svim ljudskim ugrozama: poplavama, požarima, ratovima i epidemijama, postupci s kroničnom bolesti nisu prioritet za čovjeka i zdravstveni sustav. U pandemiji COVID-19 kontakti sa zdravstvenim institucijama bili su ograničeni, bolest je okupirala veliki dio zdravstvenih kapaciteta. Svjedoci smo laganog smiraja ove najveće ljudske zarazne pošasti nakon kuge u srednjem vijeku. Kronične bolesti ponovno zauzimaju važno mjesto zbog zaostataka u nekim postupcima koji su potrebni: prevencija bolesti, rano otkrivanje i liječenje te sprečavanje komplikacija s neželjenim smrtnim ishodom.

Ispovijest 'piratice' sa save
'Za mene kažu da sam terorist koji odvezuje brodove. Ovo je moja strana priče!'
Urša Raukar-gamulin
Kuće, stanovi, šume, poslovni prostori... Tomaševićeva zamjena u Saboru najbogatija je možemovka
Zagreb: Ministar Tomo Medved obratio se medijima u središnjici HDZ-a
Renata Rašović
Što je to došlo da Tigar ide na Tigra i kako je “naš Tomo Medved” postao “njihov”?
  • danijela.vranjkovic:

    Pa pola tih kronicnih bolesti napravite vi lijecnici, na dva nacina. Jedni da bi uzeli proviziju za lijekove, jer mijenjate modu bolesti kako sto izađe od lijekova, a drugi pogađanjem i neadekvatnim pretragama i lijecenjem.