Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
15.11.2017. u 08:05

Još jedna ovakva predstava HSS-a vodit će ako ne raskidu, onda bar izmjeni sporazuma

Koliko god se Davor Bernardić i Krešo Beljak trudili minorizirati činjenicu da se na glasovanju o SDP-ovu prijedlogu opoziva Vlade nije pojavio baš ni jedan zastupnik HSS-a, vrlo je teško oteti se dojmu da nije riječ samo o umoru, slabim izgledima inicijative niti o virozama koje su, navodno, poharale dio HSS-ovaca.

U bilo kojem od tih slučajeva, u sabornici bi se pojavio barem jedan zastupnik iz te stranke i pokazao da podupire partnera u jednoj od njegovih najvažnijih inicijativa. Kako se to nije dogodilo, iz ponašanja HSS-a može se iščitati samo jedno – iz nekog razloga želi se udaljiti od SDP-a ili barem ostaviti takav dojam. Razlog se vjerojatno krije u slabosti koju je Bernardić pokazao u više navrata od kada je zasjeo na čelnu poziciju u SDP-u, pa Beljak procjenjuje kako postoji dobra šansa da se progura kao novi lider opozicije.

Scenarij je to koji smo već vidjeli u slučaju bivšeg, vjerojatno i budućeg, predsjednika HNS-a Ivana Vrdoljaka. Vrdoljak je svoju stranku na kraju odveo k HDZ-u, što ne mora nužno biti i Beljakova namjera. HSS u Saboru ima samo pet zastupnika, što mu ne omogućuje snažniju ulogu u oporbi, no vjerojatno je procijenio da se izostankom jakog lidera u SDP-u otvara prostor u kojemu može ušićariti poneki izborni glas. Pritom će ipak morati paziti da se, rečeno rječnikom sportskih komentatora, ne prekombinira.

Unatoč Bernardićevu nastojanju da ublaži udarac koji mu je u petak nanio koalicijski partner, još jedna takva predstava HSS-a nužno će voditi ako ne raskidu, onda barem izmjeni koalicijskog sporazuma kojim i Bernardić, poput svog prethodnika Zorana Milanovića, partneru jamči “astronomskih” šest mjesta u Saboru. A pitanje je koliki će koalicijski potencijal nakon izbora imati HDZ jer će se Most, nakon dva neuspjela pokušaja, teško opet odlučiti za suradnju s njim. Zato je HSS-u trenutačno ipak uputnije da se drži vrapca u ruci, osim ako mu nije namjera poslušati poziv Andreja Plenkovića i svoje mu mandate odmah prenijeti.

Krešo Beljak i Davor Bernardić
1/15

Komentara 7

B2
bokida 2
10:53 15.11.2017.

Može Beljak glumatat,ali HSS je daleko bliži desnom centru nego ljevici ili tko zna čemu.

Avatar southman
southman
09:09 15.11.2017.

A možda je i Beljaku napokon došlo iz .uzice u glavu ! Nije lako biti još minimalno 7 godina u oporbi !

Avatar majmunranko
majmunranko
08:17 15.11.2017.

Ako je HDZ uspio rasturiti "neprijateljski" HNS iznutra, kakve šanse ima HSS koji je godinama na svim razinama premrežen s HDZ-om, i čiji su članovi ideološki bliži članovima HDZ-a nego članovima SDP-a? Da ne spominjemo da su čak i jeftiniji od HNS-ovaca, svakog se može kupiti s jednom svinjskom polovicom. Seoski kriminalac Beljak može glumiti velikog vođu, ali realno nema nikakvu moć i stranka će mu se raspasti nakon prvog udarca.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije