Naslovnica Premium Kolumne

Je li Beljaku i HSS-u jasno da je bolje vrabac u ruci nego...

Još jedna ovakva predstava HSS-a vodit će ako ne raskidu, onda bar izmjeni sporazuma
15. studenoga 2017. u 08:05 7 komentara 1804 prikaza
Krešo Beljak i Davor Bernardić
Foto: Goran Stanzl/PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/3

Koliko god se Davor Bernardić i Krešo Beljak trudili minorizirati činjenicu da se na glasovanju o SDP-ovu prijedlogu opoziva Vlade nije pojavio baš ni jedan zastupnik HSS-a, vrlo je teško oteti se dojmu da nije riječ samo o umoru, slabim izgledima inicijative niti o virozama koje su, navodno, poharale dio HSS-ovaca.

Krešo Beljak 'NEĆE SE PONOVITI' Beljak priznaje: Pogriješili smo, ali nismo u tihoj koaliciji s HDZ-om

U bilo kojem od tih slučajeva, u sabornici bi se pojavio barem jedan zastupnik iz te stranke i pokazao da podupire partnera u jednoj od njegovih najvažnijih inicijativa. Kako se to nije dogodilo, iz ponašanja HSS-a može se iščitati samo jedno – iz nekog razloga želi se udaljiti od SDP-a ili barem ostaviti takav dojam. Razlog se vjerojatno krije u slabosti koju je Bernardić pokazao u više navrata od kada je zasjeo na čelnu poziciju u SDP-u, pa Beljak procjenjuje kako postoji dobra šansa da se progura kao novi lider opozicije.

Scenarij je to koji smo već vidjeli u slučaju bivšeg, vjerojatno i budućeg, predsjednika HNS-a Ivana Vrdoljaka. Vrdoljak je svoju stranku na kraju odveo k HDZ-u, što ne mora nužno biti i Beljakova namjera. HSS u Saboru ima samo pet zastupnika, što mu ne omogućuje snažniju ulogu u oporbi, no vjerojatno je procijenio da se izostankom jakog lidera u SDP-u otvara prostor u kojemu može ušićariti poneki izborni glas. Pritom će ipak morati paziti da se, rečeno rječnikom sportskih komentatora, ne prekombinira.

Unatoč Bernardićevu nastojanju da ublaži udarac koji mu je u petak nanio koalicijski partner, još jedna takva predstava HSS-a nužno će voditi ako ne raskidu, onda barem izmjeni koalicijskog sporazuma kojim i Bernardić, poput svog prethodnika Zorana Milanovića, partneru jamči “astronomskih” šest mjesta u Saboru. A pitanje je koliki će koalicijski potencijal nakon izbora imati HDZ jer će se Most, nakon dva neuspjela pokušaja, teško opet odlučiti za suradnju s njim. Zato je HSS-u trenutačno ipak uputnije da se drži vrapca u ruci, osim ako mu nije namjera poslušati poziv Andreja Plenkovića i svoje mu mandate odmah prenijeti.

Krešo Beljak i Davor Bernardić
1 / 15
Rasprava u Saboru o povjerenju Vladi
Krešo Beljak Krešo Beljak: 'Nije bilo sastanka sa Sauchom, ne komentiram prodane duše' Krešo Beljak KREŠIMIR BELJAK 'Nikad nije dolazilo u pitanje da je HSS oporba. Nismo trebali napustiti sjednicu' beljak BURNO U SABORU Pogledajte kako je Beljak grmio i sipao kritike Plenkoviću
OHR SAVJETNIK
Otkrijte imate li sivu mrenu
 • bokida 2:

  Može Beljak glumatat,ali HSS je daleko bliži desnom centru nego ljevici ili tko zna čemu.

 • Avatar southman
  southman:

  A možda je i Beljaku napokon došlo iz .uzice u glavu ! Nije lako biti još minimalno 7 godina u oporbi !

 • Maaaaaaja10000000:

  Bravo Beljak. Podigao je HSS.