Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Max! Novi izlog

Kreće 'Baby' Champions League – dječja Liga prvaka

'17.11.2012., stadion u Maksimiru, Zagreb - MAXtv 1. HNL, 16. kolo, Dinamo Zagreb - NK Zadar. Alen Halilovic.  Photo: Petar Glebov/PIXSELL'
'Petar Glebov/PIXSELL'
12.04.2013.
u 07:49

Uefa pokreće ligu u kojoj bi hrvatski prvak mogao imati puno veće šanse nego u seniorskom uzrastu, donosi Max!

Uđe li Dinamo iduće sezone u Ligu prvaka, Zdravko Mamić će zasigurno dodatno protrljati ruke. Ne samo zbog financijski atraktivnih utakmica i nadmetanja s najboljima, nego i zato što će se u svjetskom izlogu naći Dinamova djeca, neki novi Kovačići.

Od iduće godine, naime, igrat će se dječja Liga prvaka, popularno nazvana “Baby” Champions League u kojoj će sudjelovati ista 32 kluba koja će igrati u pravom natjecanju.

Prođe li Dinamo kroz kvalifikacije, i u skupini bude s, recimo, Barcelonom, njegova mlada ekipa dan prije će odmjeriti snage s vršnjacima tog kluba. Dvije najbolje ekipe iz svake skupine plasirat će se u idući krug, a ondje će 16 klubova igrati po kup sistemu, odnosno na ispadanje. Polufinale i finale igrat će se na neutralnom terenu.

Liga za igrače do 19 godina

Granična dob bit će 19 godina pa će se u dječjoj Ligi prvaka natjecati igrači rođeni 1995. i mlađi.

Real Madrid, koji je devet puta bio najbolji u Europi, sada se nada trofeju i s mlađim uzrastom. Uprava je pozdravila osnivanje natjecanja, a trener Fernando Morientes, nekadašnji napadač Reala i suigrač Davora Šukera, već razmišlja s kim zaigrati.

Jedan od udarnih igrača bit će mu sin Zinedinea Zidanea, 18-godišnji Enzo Alan Zidane Fernández. Rođen u Francuskoj, mladi vezni igrač dobio je španjolsko državljanstvo 2006., a 2009. zaigrao je za španjolsku reprezentaciju do 15 godina.

José Mourinho ga je 2011. zvao na treninge prve ekipe. Dječja Liga prvaka bit će mu tako prilika za profiliranje u budućeg seniorskog veznjaka Reala. Pokaže li se kvalitetnim, moći će kasnije birati između španjolske, francuske i alžirske reprezentacije.

I Realov ljuti protivnik Barcelona, s poznatom školom za mlađe uzraste La Masijom imat će što pokazati. Zvijezde Messi, Fabregas i Piqué potekle su iz lokalnog pogona ponosnog na stvaranje igrača.

I Hrvati do 19 godina imali bi što reći, iako je sada još prerano nagađati tko bi se mogao naći u najelitnijem natjecanju za mlade. No hrvatska reprezentacija do 17 godina, koja je pod vodstvom Ivana Gudelja eliminirala Španjolsku i Francusku te najavila pohod na europski tron, zasigurno bi imala što ponuditi. Isto kao reprezentacija do 19 godina.

Neki igrači poput Dinamova Alena Halilovića (17) ili Interova Kovačića (19), iako je njegov klub daleko od Lige prvaka, zasigurno bi bili s prvim momčadima, no ostalima je to dobra prilika da se pokažu.

I dok bi hrvatski igrači prvi put mogli zaigrati na europskoj sceni, mnogi njihovi vršnjaci već su se imali prilike okušati na turniru NextGen, koji je zapravo preteča “Baby” Lige prvaka.

Turnir je nastao prije dvije godine, a u njemu su sudjelovali klubovi poput Barcelone, Chelseaja, Intera, Juventusa, Liverpoola... Klubovi su dobivali pozivnice, a natjecanje su činile 24 ekipe podijeljene u šest skupina. Neke utakmice igrane su na stadionima kao što su Celtic Park, Anfield i Villa Park, dakle na terenima prvih momčadi. Prve godine turnir je osvojio Inter, a druge Aston Villa.

Buduća Liga prvaka bit će stoga nastavak, proširenje tog turnira, s razlikom što će igrati oni klubovi čije prve momčadi izbore natjecanje. Trener u Celticovoj omladinskoj školi Chris McCart kaže: “Mladi igrači će stjecati iskustvo te dobiti osjećaj kako je igrati Ligu prvaka. Imat će priliku putovati te igrati protiv vršnjaka iz najboljih klubova”.

Idealna za najbogatije klubove

UEFA je tako prihvatila inicijativu i potvrdila organizaciju novog natjecanja, službenog naziva UEFA Youth League, odnosno Liga mladih. Nakon dvije godine bit će napravljena revizija, nakon čega će biti odlučeno o eventualnim promjenama.

“Vjerujemo da će biti atraktivna klubovima sudionicima Lige prvaka”, izjavio je predsjednik UEFA-e Michel Platini.

“Međunarodno iskustvo neće stjecati samo mladi igrači, nego i suci. Nadalje, klubovima će to pomoći u približavanju omladinskog pogona i prve momčadi”, rekao je Platini. “Klubovi će osim toga sada imati obvezu brinuti se i razvijati omladinski pogon”, istaknuo je. S druge strane, bogati nogometni klubovi dobit će novi izlog s talentiranim igračima, što bi moglo značiti još oštriju borbu za mlade. U tom pravcu mogli bi se otvoriti i novi sudski slučajevi oko kupnje i prodaje maloljetnih nogometaša i njihovih ugovora, no možda i urediti to problematično nogometno tržište. Za velike klubove, čiji mladi igrači ne dobivaju priliku igrati, ovo natjecanje može poslužiti za obuzdavanje njihova nezadovoljstva i eventualne odluke za odlaskom.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije