Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 0
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
03.01.2019. u 14:12

Farmaceutima je jedino bitno da ne urane s poskupljenjem i tako dospiju na stup srama

Lijekovi koji se izdaju bez recepta od 1. siječnja oporezuju se samo 5 posto, što je jedno od najvećih poreznih rasterećenja na osnovi kojega bi lijekovi trebali pojeftiniti za petinu. Svejedno, ljudi koji često kupuju razne sirupe za djecu, lijekove za snižavanje temperature, kapi za oči, nos i slične pripravke ne trebaju se prerano veseliti mogućim uštedama. Ljekarnici vele da su im svi važniji partneri u tom velikom lancu nabave lijekova najavili povećanje cijena nakon što potroše zalihe tako da će pojeftinjenje biti kratka daha, ako ga i bude. Kao i uvijek kad se smanjuju porezi, građani će imati najmanje koristi od toga što se država odrekla na stotine milijuna potencijalnih prihoda.

Tri najpropulzivnija mala biznisa u gradu Zagrebu i ostalim urbanim sredinama su pekarnice, ljekarne i kladionice, koje se tiskaju na svakom koraku. Čim je takva pomama za njima, zbog nekog su razloga profitabilne. Pekarnice mlate novac na pecivima, kolačima i ostalim nezdravim tijestima, ljekarne na visokim maržama, a kladionice valjda na ljudskoj gluposti. Smanjenje PDV-a na bezreceptne lijekove na samo 5 posto, s dosadašnjih 25 posto, došlo je neočekivano što otvara prostor i za nagađanja radi li se tu o nekoj vrsti skrivene pogodbe države i farmaceuta.

Zna se da su rokovi plaćanja lijekova predugački, državne bolnice ponekad duguju i više od godinu dana, što se onda kompenzira preko cijena lijekova, bilo da ih plaća državni HZZO ili se oni prevaljuju na građane. Dovoljno je otići u Sloveniju, BiH ili Makedoniju i uvjeriti se da svaki lijek može biti znatno jeftiniji, a ta razlika nije samo u porezima. Moguće je da je niži PDV ustupak za predugačke rokove plaćanja pa će se cijela priča završiti tako što će država smanjiti PDV, farmaceuti dići cijene, ljekarnici marže i svi zadovoljni do nekog drugog dogovora i neke druge akcije sanacije dugova u zdravstvu. Ako su pametni, a jesu jer su iz svih dosadašnjih bitki s državnom administracijom izlazili kao pobjednici, farmaceutima je jedino bitno da ne urane s poskupljenjem i tako izbjegnu da dođu na stup srama. Niži PDV svakako treba pozdraviti, ne samo na lijekove nego i na hranu jer će, ako ništa drugo, pokazati da nismo skupi samo zbog države.

Ključne riječi

Komentara 4

PR
prajdali100
15:42 03.01.2019.

Kako ti znaš da ide poskupljenje ? Jesi vidovita?

ST
stomiovotreba
17:28 03.01.2019.

Interesantno kako se sve moze prikazati iz negativnog kuta.

TE
terca123
21:50 03.01.2019.

Na slobodnom tržištu ovakva priča nije moguća jer bi se našao već drugi dobavljač koji bi spustio cijenu. Problem je što se ovdje radi o kartelu države i farmaceutske industrije. Monopol i kartel na tržištu pripada u protuzakonitu djelatnost jerer je to u stvari legalna masovna pljačka potrošača. To bi trebao biti kriminal ali država svojom imbecilnom regulacijom tržišta i dogovornom ekonomijom omogućava legalnu pljačku!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije