Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Premium Kolumne

Kovač, Stier i društvo teško će uvjeriti birače da nisu Plenkovićev HDZ

Rezultat HDZ-a na parlamentarnim izborima neće ovisiti o tome tko će voditi stranku već puno više o tome koliko će biti jaki SDP i Škorina stranka. U SDP-u se već svađaju oko budućeg premijera, a Škoru bi mogao ugušiti egoizam
14. veljače 2020. u 11:04 34 komentara 4583 prikaza
Miro Kovač, Ivan Penava i Davor Ivo Stier održali zajedničku konferenciju za medije u vezi s unutarstranačkim izborima
Foto: Dalibor Urukalovic/PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/4

Plenkovićev kandidat za potpredsjednika HDZ-a Branko Bačić zabrinut je zbog napetosti u HDZ-u koja u javnosti škodi stranci te kaže: “Moramo voditi računa o parlamentarnim izborima. Meni su važni izbori u HDZ-u, ali stranci su još važniji izbori koji slijede nakon toga”. Ali ni Bačić u stvaranju te napetosti nije baš nevin, no još je važnije da je briga o parlamentarnim izborima zakasnjela. Jer, na predsjedničkim izborima “odbjegla” je gotovo polovica HDZ-ovih birača, dio kojih ni na parlamentarnima neće glasati za vladajuću stranku.

Kovač i Stier TRGALI LISTIĆE Kovač pomirljivo: Škorić ima pravo na svoj put. Tolušić otkrio kome će dati podršku

Pa će HDZ dobiti osjetno manje glasova nego 2016. godine te vjerojatno neće biti relativni pobjednik niti će imati glavnu ulogu u sastavljanju vlasti, a možda neće u njoj ni sudjelovati te bi mogao završiti u oporbi. Tako će biti pobijedio Plenković ili Kovač, jer se i Kovača i njegovu skupinu doživljava kao dio HDZ-a koji je promijenio lice stranke, zbog čega je Škoro dobio gotovo četvrtinu glasova na predsjedničkim izborima.

Jedan je od glavnih razloga za protivljenje HDZ-ovu vodstvu famozna Istanbulska konvencija. Uzalud uvjeravanje da ona samo štiti žene od nasilja, uzalud interpretativna izjava na ratifikaciji u Saboru po kojoj ona nema odredbe koje obvezuju na uvođenje rodne ideologije u hrvatski pravni obrazovni sustav – njezin učinak na sliku o HDZ-u koji skreće ulijevo i odstupa od kršćanstva bio je golem. Zacijelo je tome pridonio i stav Hrvatske biskupske konferencije koja se obratila “svim članovima Katoličke Crkve” sa stavom da u Konvenciji “postoje ideološki elementi sukladni ‘rodnoj teoriji’ odražavajući rodnu ideologiju na temelju koje se gradi takozvana ‘gender kultura’, strana kršćanskim i općeljudskim vrjednotama te protivna nauku Crkve”. Što to znači možemo “izračunati” po činjenici da se četiri petine hrvatskih građana izjašnjavaju kao katolički vjernici.

IZBORI U HDZ-U Oglasio se i Domagoj Ivan Milošević: 'Moramo stati na loptu i prestati s uvredama'

Obje sadašnje struje u HDZ-u nose stigmu Istanbulske konvencije. I to ne samo zato što je Miro Kovač bio na konferenciji za medije na kojoj je HDZ od Vlade tražio ratifikaciju toga dokumenta, ili što je, na primjer, Stier bio ideolog promjena u HDZ-u, ideolog promjene paradigme, koja će na vlast dovesti Plenkovića. Jednostavno i sažeto rečeno - svi su oni HDZ. Zbog toga će teško, ako pobijedi na stranačkim izborima, Kovač na parlamentarnima uvjeriti birače da on nije Plenkovićev HDZ i tako vratiti glasove prosute na predsjedničkim izborima. A i Plenković će ih teško uvjeriti da nastavlja Tuđmanovu politiku koliko god pravio “desničarske” poteze kao što je uvrštavanje Zdravke Bušić u svoj tim za stranačke izbore.

Oporba Plenkoviću neće puno profitirati ni optužbama zbog koalicije s HNS-om, SDSS-om i Bandićem, jer u bitci za vlast svak sa svakim može. A neće profitirati ni na borbi protiv klijentelizma, koja je birače nebrojeno puta razočarala. Pa ni na optužbama zbog stvaranja kulta ličnosti, kojega ima u svakoj stranci. Dakle, rezultat HDZ-a na parlamentarnim izborima neće ovisiti o tome tko će voditi stranku već puno više o tome koliko će biti jaki SDP i Škorina stranka.

Ivan Anušić komentirao unutarstrančke izbore u HDZ-u UMJERENA RETORIKA Anušić: 'U stranci postoje različita mišljenja, ali treba paziti na jedinstvo HDZ-a'

U SDP-u se već vide na vlasti i svađaju oko budućeg premijera, no SDP nije ojačao zbog novih ideja u vođenju države nego zbog slabljenja HDZ-a, Živog zida, pobjede Milanovića..., ali bi do jeseni ta prednost zbog protoka vremena mogla prilično okopnjeti zbog nedostatka drugih argumenata kao što s argumentima u posljednje vrijeme nije ni rasla. A Miroslava Škoru mogao bi ugušiti vlastiti egoizam koji iritira njegove moguće saveznike na izborima.

Egoizam je stara boljka hrvatske desnice, a po mom mišljenju krila mu daje uvjerenje u desnim strankama i među desnim liderima da je dovoljno ekstremno voljeti Hrvatsku da bi se u politici uspjelo i da su oni jedini pozvani spašavati ovu zemlju i državu i “vratiti je narodu”. Ta umišljenost bez vizije, u prvom redu gospodarske, može trajati samo koliko i umišljenost birača da se pojavio netko “njihov”. Razlaz slijedi kad se uvidi da je taj netko isti kao i svi drugi. Stoga bi HDZ samo na razlici od svih drugih, kao stranka koja je stvorila državu i koja je zaslužna za sve što ta država ima i kriva za sve što je u njoj loše, mogla svojim preporodom vratiti birače. Zasad nema nikoga tko taj preporod jamči.

Video: Tomo Medved: Oni koji se nude kao alternativa sadašnjem vodstvu HDZ-a nisu se htjeli angažirati na izborima

jakupcic
TKO JE UHIĆENI ŠEF ŠUMA
Ima 7 tisuća kuna veću plaću od premijera, dva stana, apartman na moru, zemlju, šumu...
PBZ
I DALJE OPREZNO
Mjere su popustile, ali i dalje je važno biti odgovoran i brinuti o zdravlju
 • Avatar Dipsy
  Dipsy:

  Istina je da su najbitniji parlamentarni izbori a Plenkovic sigurno ima vise iskustva od Kovaca. Ima i vecu podrsku cijelog naroda.

 • JOHNNY:

  SDP će imati gori raskol od HDZa jer je tamo prisutno sedam struja, a Škoro je korumpirani sin Sanadera koji se vraća "spasiti narod" nekim jeftinim ideološkim floskulama

 • manipulacija:

  Ne mogu si zamisliti ni Kovača ni Bernardića kao predsjednika mjesnog odbora, kamoli premijera. Ljudi trebaju shvatit da je Plenković najbolje što smo ikad imali a ideologije i podjele ostaviti sa strane.. od toga nitko ne živi