Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Premium Kolumne

Koronavirus ne bira između grešnika i pravednika

Crkva je među prvima prihvatila protuepidemijske mjere i zbog toga sada nije predmet prozivanja
29. lipnja 2020. u 18:50 1 komentara 762 prikaza
Desetak časnih sestara zaraženo je koronavirusom u Đakovu
Foto: Davor Javorovic/PIXSELL

Premda je situacija sa širenjem koronavirusa u Đakovu i okolici, odnosno u Đakovačko-osječkoj nadbiskupiji iz dana u dan sve ozbiljnija i bilježi se sve veći broj zaraženih, lijepo je što se Crkvi ne nabija na nos da u širenju virusa ona ima znatnog udjela. Naime, često smo skloni greške i propuste tražiti u drugima, a rjeđe u sebi. U ovoj pandemiji najbolje se pokazuje da nas vlastiti propusti mogu stajati ne samo vlastita zdravlja, nego i zdravlja drugih.

Alemka Markotić, ravnateljica Klinke za infektivne bolesti Dr. Fran Mihaljević Alemka Markotić: 'Mjere smo postepeno uvodili, postepeno popuštali, sada ćemo ih vraćati gdje je kritično stanje'

Poznato je da je najveći broj novozaraženih potekao s krizme koju je mladima udijelio umirovljeni đakovačko-osječki nadbiskup mons. Marin Srakić, koji je virus „pokupio" u samostanu časnih sestara u petak prije krizme, a da nije pojma imao da je zaražen. Dakle, bio je posve bez simptoma. Korona je i ovom slučaju pokazala svoje podmuklo lice. Može se biti zaražen i bez ikakvih simptoma i tako zaraziti druge. Ni samome nadbiskupu Srakiću, s obzirom na njegovu poodmaklu dob, sigurno nije bilo svejedno što će biti s njime, pa je prihvatio prijedlog i hospitaliziran je u osječkoj bolnici. A otad je u samoizolaciji, praktički, cijeli ordinarijat i svi službenici ureda nadbiskupa Hranića, kao i on sam. Sve prve pričesti i krizme odgođene su do daljnjega.

Crkva je, valja priznati, među prvima prihvatila protupandemijske mjere i upravo zbog toga sada nije predmet prozivanja.
HBK je, kao što je poznato, u prvi mah izbacila iz obreda rukovanje, blagoslivljanje blagoslovljenom vodom i pričest na usta, a nakon toga je, na prijedlog HZJZ-a, uvela i rigoroznu mjeru i zabranila mise s narodom. Mnogi su to, upravo iz crkvenih krugova, kako vjerničkih tako i kleričkih, kritizirali i dovijali se na sve moguće i nemoguće načine dokazati kako se „svetim" tj. blagoslovljenim predmetima čovjek ne može zaraziti. Sada se pokazalo da ipak može, kao što su u crkvenim medijima i tumačili teolozi i crkveni autoriteti.

Rijeka: Ministar Vili Beroš u obilasku KBC Rijeka i gradilišta nove bolnice na Sušaku Koronavirus Beroš objasnio zašto Stožer objavljuje drugačije brojke o novozaraženima nego županije

Pokazalo se, naime, da virus ne razlikuje grešnike od pravednika. I đakovački slučaj dobar je podsjetnik za vjernike u ostalim krajevima da se drže propisanih crkvenih protupandemijskih mjera, koje su još uvijek na snazi.

Mirko Drašković
18 bjegunaca
Europol objavio fotografije najtraženijih seksualnih predatora, među njima je i Hrvat
r
OHR SAVJETNIK
Rozaceja: Crvenilo lica – možemo li ga sakriti?
  • romobil:

    Eto kad Srakić čita biblijske vijesti od prije 2000 godina, a ne čita aktualne horoskope u kojima sve lijepo piše u rubrici "zdravlje"....