Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Premium Kolumne

Koronavirus - Hrvatska se pripremila, ne smije se širiti panika

Čini se kako je inkubacija dulja od 14 dana koliko se vjerovalo da je dovoljno da dođe do simptoma
24. veljače 2020. u 08:18 0 komentara 1535 prikaza
Kruzer Diamond Princess
Foto: Reuters/PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/9

Koronavirus globalna je prijetnja ljudskom zdravlju dok je izostanak (sa)znanja o virusu pogodno tlo i za globalnu paniku. I to treba izbjeći.

Strah od koronavirusa Sve više zaraženih u Italiji, oboljelo 149 osoba, preminula treća žrtva

Činjenica je da je bolest u neposrednoj nam blizini te da svijet na nju ne može još uvijek učinkovito odgovoriti. Ono što može, to se i čini te Hrvatska tu ne kaska za drugima. Naprotiv. Na Klinici za infektivne bolesti “Dr. Fran Mihaljević” na inicijativu resornog ministra formirana je karantena. S prvim danom mandata prof. Vili Beroš u inicijalnim javnim istupima najavio je pokretanje posebnog fonda za borbu protiv koronavirusa. I to je realizirano te su spomenutoj Klinici odobrena tri milijuna kuna do kraja ožujka za nabavu reagensa i materijala za rad s koronavirusom. Sve su to mjere koje “propisuje” i Svjetska zdravstvena organizacija, autoritet koji uostalom savjetuje cijeli svijet kako se ponašati u ovakvim situacijama. Države se toga mogu i ne moraju pridržavati, no prevencija odnosno brza detekcija i izolacija jedini su način suzbijanja širenja ove bolesti.

Koronavirus Covid-19 Ovo su zemlje i područja zahvaćena koronavirusom

Problem je posljednjih dana još veći jer se čini kako je inkubacija dulja od 14 dana koliko se vjerovalo da je dovoljno da dođe do simptoma bolesti. K tome, ono što posebno brine cijeli svijet jest da svi zaraženi ne moraju ni imati izražene simptome.

Može se očekivati još zabrinjavajućih informacija o samom virusu kao i njegovo širenje po svijetu. Stoga i stručnjaci kažu da je neizbježno da bolest dođe i u Hrvatsku pri čemu je panika posljednje što ikomu treba. Važno je da se bolest otkrije, testira i na vrijeme izolira kako se koronavirus ne bi prenosio. I to je jedino što je moguće u trenutku kada ne postoji globalni odgovor.

Andrej Plenković Epidemija Plenković se sastao s Kriznim stožerom Ministarstva za koronavirus

Dakle, ne postoji “magičan lijek”, a ni cjepivo, te se ne zna kako će se koronavirus dalje ponašati, kada mu je vrhunac, hoće li nestati nakratko pa ojačati – sve je to i dalje nepoznato. Stoga se treba pridržavati onoga što se općenito zna i preporučuje za virusne bolesti, držati se mjera prevencije koje je i resorno Ministarstvo objavilo za građane i savjetovati se, u slučaju putovanja, o situaciji u području kamo se putuje. Dotad, naprosto nema druge opcije nego biti odgovoran, ne širiti paniku i reagirati na vrijeme u slučaju simptoma ako znamo da postoji mogućnost infekcije putem naših kontakata, putovanja itd.

 

Potres koji je pogodio Zagreb uzrokovao veliku štetu u Đorđićevoj ulici
10 PITANJA O POTRESIMA
Što znači kad je dva dana mirno, a onda cijelu noć tutnje mali potresi?
Imunitet – snaga svakog organizma
PROMO
Imunitet – snaga svakog organizma
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.