Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 6
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
03.03.2020. u 08:55

Dolaziti sam do informacija na društvenim mrežama znači i rušiti ekonomiju

Čak 90 posto svjetskog stanovništva do informacija dolazi preko društvenih mreža, što je profesor kliničke psihologije Benedetto Farina, otvarajući školsku godinu na Europskom sveučilištu u Rimu, nazvao povijesnim trenutkom spoznajnog “učini sam”. Širenje straha od globalne epidemije na mrežama djelovalo je na širenje panike, drži Farina. No, koronavirus neće utjecati samo na društvo, nego i na ekonomiju. Tvrtke u Italiji, pogotovo u Milanu i na područjima na kojima se pojavio koronavirus, već su uvele rad od kuće, tzv. smart (pametni) posao.

U Kini, u kojoj rad od kuće nije uobičajen, nakon epidemije koronavirusa u samo jednom danu skinuto je 15 posto više aplikacije Zoom koja služi za suradnju na daljinu i videokonferencije za do 500 sudionika. Ubuduće će u svijetu biti još više sastanaka na daljinu nego dosad. Sve će manje biti radnih susreta i ručkova.

Koronavirus
1/16

Znatno će porasti industrija tehnologija sinkroniziranja i podjele “fajlova”.

Prema izvješću tvrtke Acronis, specijalizirane za softvere za zaštitu informatičkih podataka, koja ima sjedište u Švicarskoj i 1800 zaposlenika u 18 zemalja, vrijednost poslova te grane će s 3,4 milijarde dolara koliko su iznosili u 2018. godini porasti na 24,4 milijarde dolara do 2027. godine. Osiguravajuće društvo Allianz procijenilo je da će porasti i opasnost od kibernetičkog kriminala, pogotovo od krađa podataka, pa će tvrtke još više novca trošiti na zaštitu podataka. Dok jednima koronavirus otvara nove perspektive, drugima najavljuje crne dane.

Najviše će stradati turizam. Posebno će biti pogođene zemlje u kojima turizam čini znatni postotak BDP-a (u Hrvatskoj 18 posto, u Italiji 13 posto...).

U Italiji, prema prognozama Saveza uslužnih ugostiteljskih tvrtki (Confesercenti), moglo bi doći do zatvaranja 15.000 malih tvrtki s oko 60.000 zaposlenih.

Dođe li 25 posto manje turista iz Kine, BDP će pasti za 0,1 postotni poen. No, puno se negativnog događa zbog infofobije, a ne virusofobije. Dolaziti sam do informacija na društvenim mrežama znači i rušiti ekonomiju.

VIDEO Alemka Markotić odgovarala na pitanja čitatelja o koronavirusu

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije