Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 100
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
31.03.2020. u 08:04

Najbogatiju talijansku regiju korona je slomila, takva tragedija ne treba siromašnoj Hrvatskoj

U par dana tekstilna se industrija, bez puno pompe, preorijentirala na šivanje bolničke opreme i zaštitnih maski. Prehrambena industrija zapošljava dodatne radnike, dio lokala lagano se usmjerava na dostavu hrane. Pola gospodarskih subjekata je stalo, situacija nije bajna, ali u ljudskoj je prirodi da se prilagodi i traži najbolja rješenja za probleme u kojima se nalaze.

Ipak, nije smak svijeta, blokada neće trajati godinama, već eventualno mjesecima i stvari će se mijenjati nabolje. Kad se razgrne javna i politička scena, proizlazi da gledamo rat svih protiv svih, u kojemu se i dalje gubi iz vida opća slika i interes zajednice. Sindikati se ljute na poslodavce, poslodavci na državu, ekonomisti na Vladu, neoliberalni krugovi na sindikate, uz HUP koji je dosad gotovo pa imao monopol na zastupanje interesa poduzetnika u javni je život preko društvenih mreža isplivala prodorna skupina poduzetnika, nakon čega su i komore i HUP radikalizirali svoje pozicije.

Određena doza narcisoidnosti prisutna je i među političarima, ministrima, pa se i oni nadmeću tko je prvi što rekao i zatražio, čija je zasluga veća. Ovo jest izborna godina te bi na njima HDZ mogao uvjerljivo pobijediti ili izgubiti ovisno o ishodu koronakrize, ali svi bi trebali spustiti lopticu za zemlju, jer nije vrijeme za nadmetanja te vrste. Prve mjere za pomoć gospodarstvu koje je hrvatska Vlada ponudila tvrtkama nisu loše, idu i nove. Pomalo se priključuju i lokalne jedinice te se može očekivati da nećemo nailaziti na apsurdne situacije da lokalu kojemu si zabranio rad naplaćuješ najam.

Nekontrolirano širenje zaraze slomilo je i najbogatiju talijansku regiju te takva vrsta tragedije siromašnoj Hrvatskoj ne treba. Ali treba Vlada koja će, istina, znati poslušati glas javnosti i sugestije koje im se nude, ali će suvereno i jasno donositi odluke bez skrivanja iza ovog ili onog tijela. Ideja da se osnuje krizni stožer za gospodarstvo, ili savjet, kako god da ga zvali, već je donijela više zbrke nego koristi. Što će tek biti kad takvo šaroliko tijelo počne s radom.

VIDEO Snimka pluća osobe zaražene koronavirusom

"Zajedno za Zagreb"

Donacije za uplatitelje iz Hrvatske uplaćuju se na račun: HR1210010051863000160 Državni proračun Republike Hrvatske s pozivom na broj odobrenja: HR68 5371 - OIB uplatitelja.

Donacije za uplatitelje izvan Hrvatske uplaćuju se na račun Ministarstva financija kod Hrvatske narodne banke, na broj računa IBAN: HR12 1001 0051 8630 0016 0

"Hrvatska protiv koronavirusa"

Donacije za uplatitelje iz Republike Hrvatske uplaćuju se na račun HR1210010051863000160 Državni proračun Republike Hrvatske s pozivom na broj odobrenja: HR68 5380 - OIB uplatitelja.

Donacije za uplatitelje izvan Hrvatske uplaćuju se na račun Ministarstva financija kod Hrvatske narodne banke na broj računa: IBAN: HR12 1001 0051 8630 0016 0

Ključne riječi

Komentara 4

MA
manipulacija
10:41 31.03.2020.

Sve me strah zamisliti na što bi ličila ova kriza da nas vodi npr. jedan Bero i slični... Hvala bogu da ne znam. A postupanja ove Vlade i ovog stožera jasan su pokazatelj gdje i kome ide podrška i za novi mandat. Iako, toj Vladi ne bih bila u koži, kada se susretnu sa svim posljedicama, na koje na žalost više utjecati ne možemo

BO
bolonjez
10:44 31.03.2020.

stiže kriza svjetskih razmjera, ne samo kod nas. ali poučen iskustvom i posjedovanjem zdravog razuma, jedino što mogu zaključiti da ovaj čovjek zna što radi. od kad je preuzeo vlast do početka ove krize, zaista smo se počeli penjati prema vrhu i tom čovjeku vjerujem, pogotovo kada se riješio onih utega unutar same stranke

DD
duda.dudica
10:46 31.03.2020.

Što prije osnovati onaj krizni savjet za ekonomiju!! Okupiti stručnjake koji znaju svoj posao i početi na planiranju financija za naredni period. Mjere kojima su ovako brzo reagirali su dobre, no treba ih još. Trebamo početi dugoročno planirati kako će se prebroditi ova kriza. A za izbore ćemo lako, u ovim smo trenutcima vidjeli tko radi, a tko prodaje maglu!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije