Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 36
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
04.04.2020. u 10:21

Ne skačimo doktorima za svako šmrcanje, kako bi oni bili spremni pomoći ljudima s ozbiljnim zdravstvenim teškoćama

Dok bi se u uobičajenim okolnostima pojavilo deset do 12 novooboljelih onkoloških bolesnika, u novonastalim uvjetima pandemije koronavirusa liječnici dijagnosticiraju upola manje novih bolesnika zloćudnih bolesti.

U strahu od infekcije, bolesnici kao rizična skupina izbjegavaju izlaziti iz kuća pa ne dolaze na preglede i terapije. To će rezultirati velikim brojem novootkrivenih bolesnika s karcinomima u odmaklijoj fazi, a onda i znatnim povećanjem smrtnosti, procijenili su u Hrvatskom onkološkom društvu. Objavili su stoga preporuke za onkološke pacijente kako bi se umanjio rizik od zaraze COVID-19 i posljedica kod osoba slabijeg imuniteta.

Glavna je mantra: slušati preporuke koje daje Nacionalni stožer civilne zaštite. Prvenstveno to znači izbjegavanje kontakata s drugim osobama i blisko fizičko druženje, pa i s članovima vlastite obitelji i prijateljima. Naime, čak do 80 posto zaraženih inficira se putem članova obitelji. Pranje ruku, dezinficijensi sa 70 posto alkohola, ne dirati oči, nos, usta, držati čistim i dezinficirati radni prostor, upute su koje se ne smiju zanemariti. Standardne upute nalažu i da se u slučaju porasta tjelesne temperature ili pojave respiratornih tegoba svakako treba javiti svom obiteljskom liječniku, ističu i onkolozi.

Pandemija nije razlog da se zanemare i ostale promjene i simptomi. Istina je da je otkazan ogroman broj raznih hladnih zahvata u svim hrvatskim bolnicama. Nema kontrolnih pregleda, nema ni prvih pregleda kod kardiologa, gastroenterologa i svih drugih specijalista osim u slučaju neke akutne boli ili pogoršanja kod kroničnih bolesnika, hipo/hipeglikemije kod dijabetičara, skokova tlaka, boli u prsima, vrtoglavice itd. Svi su liječnici na prvoj liniji borbe protiv koronavirusa. Ako infektolozi ispadnu iz stroja, zamijenit će ih internisti, anesteziolozi i drugi, zato je važno da ne obole svi odjednom.

Važno da zajedno djelujemo ne misleći samo na sebe. Ne skačimo doktoru za svako šmrcanje, kako bi doktori bili spremni pomoći ljudima s ozbiljnim zdravstvenim teškoćama.

Ključne riječi

Komentara 1

Avatar Evo zore, evo kroasana
Evo zore, evo kroasana
10:32 04.04.2020.

Svi koji imaju simptome se trebaju javiti dr. Pernaru. On će vas liječiti C-vitaminom, šetnjom po šumama, čarobnim kristalima i narezanim lukom.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije