Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Premium Kolumne

Korona nije razlog da se zanemare ostale bolesti

Ne skačimo doktorima za svako šmrcanje, kako bi oni bili spremni pomoći ljudima s ozbiljnim zdravstvenim teškoćama
04. travnja 2020. u 10:21 1 komentara 535 prikaza
Opća bolnica Karlovac
Foto: Kristina Stedul Fabac/PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/3

Dok bi se u uobičajenim okolnostima pojavilo deset do 12 novooboljelih onkoloških bolesnika, u novonastalim uvjetima pandemije koronavirusa liječnici dijagnosticiraju upola manje novih bolesnika zloćudnih bolesti.

Koronavirus UGLEDNA TISKOVINA. Francuzi tvrde: Zbog događaja na kojem se zarazio prvi Hrvat, virus se proširio Europom

U strahu od infekcije, bolesnici kao rizična skupina izbjegavaju izlaziti iz kuća pa ne dolaze na preglede i terapije. To će rezultirati velikim brojem novootkrivenih bolesnika s karcinomima u odmaklijoj fazi, a onda i znatnim povećanjem smrtnosti, procijenili su u Hrvatskom onkološkom društvu. Objavili su stoga preporuke za onkološke pacijente kako bi se umanjio rizik od zaraze COVID-19 i posljedica kod osoba slabijeg imuniteta.

Glavna je mantra: slušati preporuke koje daje Nacionalni stožer civilne zaštite. Prvenstveno to znači izbjegavanje kontakata s drugim osobama i blisko fizičko druženje, pa i s članovima vlastite obitelji i prijateljima. Naime, čak do 80 posto zaraženih inficira se putem članova obitelji. Pranje ruku, dezinficijensi sa 70 posto alkohola, ne dirati oči, nos, usta, držati čistim i dezinficirati radni prostor, upute su koje se ne smiju zanemariti. Standardne upute nalažu i da se u slučaju porasta tjelesne temperature ili pojave respiratornih tegoba svakako treba javiti svom obiteljskom liječniku, ističu i onkolozi.

Ilustracija Utrka za cjepivom Je li cjepivo za tuberkulozu spasonosno rješenje?

Pandemija nije razlog da se zanemare i ostale promjene i simptomi. Istina je da je otkazan ogroman broj raznih hladnih zahvata u svim hrvatskim bolnicama. Nema kontrolnih pregleda, nema ni prvih pregleda kod kardiologa, gastroenterologa i svih drugih specijalista osim u slučaju neke akutne boli ili pogoršanja kod kroničnih bolesnika, hipo/hipeglikemije kod dijabetičara, skokova tlaka, boli u prsima, vrtoglavice itd. Svi su liječnici na prvoj liniji borbe protiv koronavirusa. Ako infektolozi ispadnu iz stroja, zamijenit će ih internisti, anesteziolozi i drugi, zato je važno da ne obole svi odjednom.

Važno da zajedno djelujemo ne misleći samo na sebe. Ne skačimo doktoru za svako šmrcanje, kako bi doktori bili spremni pomoći ljudima s ozbiljnim zdravstvenim teškoćama.

ZADIRANJE U PRIVATNOST
Skandal na granici: Novinara Večernjeg lista policija skinula do gola zbog filtera za cigarete
Nema dobrog vrta bez osnovnog alata
ALAT ZA PRAVE MAJSTORE
Nema dobrog vrta bez osnovnog alata, imate li ih sve doma?
  • KupusDei:

    Svi koji imaju simptome se trebaju javiti dr. Pernaru. On će vas liječiti C-vitaminom, šetnjom po šumama, čarobnim kristalima i narezanim lukom.