Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 0
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Marinko 
Jurasić

Konačno ustavni i zakoniti izbori u Hrvatskoj

Igor Šoban/PIXSELL
22.06.2018.
u 23:02

Za pomake u izbornom sustavu zaslužne su narodne inicijative, bile ustavne ili ne.

Sljedeći parlamentarni izbori konačno bi mogli biti provedeni u skladu s Ustavom i zakonima, apsurdna je, ali važna vijest s okruglog stola Večernjeg lista na temu izbornog sustava u Hrvatskoj.

Apsurdna, jer očigledno svi, pa i Ustavni sud stjecajem okolnosti prisiljen je prelaziti preko toga što u Hrvatskoj unatoč ustavnom jamstvu birači nemaju jednako pravo glasa, te unatoč izbornom zakonu broj birača u pojedinim izbornim jedinicama odstupa više od dopuštenih +/- 5 posto od prosječnog broja birača po izbornim jedinicama.

Ustavno jamstvo o jednakosti biračkog prava čak je i za Ustavni sud zapravo floskula jer iako su još 2010. u svom izvješću upozorili da broj birača po pojedinim izbornim jedinicama značajno odstupa od dopuštenih +/- 5 posto. Iz toga proizlazi kako se u nas zapravo stalno održavaju neustavni i nezakoniti izbori, samo što Ustavni sud nijednom nije napravio iskorak i nakon izbora to i konstatirao. Što bi podrazumijevalo da se desetke milijuna kuna skupi izbori moraju “samo” zbog toga ponoviti, što bi popratili i nalogom zakonodavcu da se prije sljedećih prethodno uredi izborne jedinice prema uputama koje su dobili još 2010.

Dakako, za takvo što treba imati i hrabrosti, a i Ustavni sud se dosad vodio spasonosnim stavom da nejednak broj birača po pojedinim izbornim jedinicama, a time i nejednakost prava glasa birača, nije bitno utjecao na rezultate izbora. Vladavina prava ustuknula je pred pragmatičnošću. Puka je sreća da nam se takvo što još nije dogodilo. Znale su to sve saborske garniture, ali su odluku Ustavnog suda ignorirale. Iako je jednakost biračkog prava jedna od temeljnih demokratskih i civilizacijskih tekovina. Ispostavilo se i da preferencijalni glasovi velikim strankama nisu omraženi baš toliko kako se činilo pa je ministar obećao njihovo uvođenje i na lokalnoj razini. Riječ je pomacima, kojima se ni SDP ne protivi, što možemo zahvaliti narodnim inicijativama bez obzira na to pokazale se one ustavnima ili ne.

1/5
Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije