Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Premium Kolumne

Komunizam i fašizam su nestali, mediji to ne znaju

Oni koji su nekad glasovali za ljevicu, sada u Italiji biraju Pokret 5 zvijezda (M5s), a u Hrvatskoj Živi zid.
14. svibnja 2018. u 14:26 30 komentara 1248 prikaza
Živi zid
Foto: Marko Prpic/PIXSELL

Prošlo je vrijeme tzv. tradicionalnih stranaka, samo što one to nisu shvatile. Događa se to u Italiji, koja je uvijek bila nekom vrstom političkog laboratorija, ali i u ostalim europskim zemljama, pa i u Hrvatskoj. Ljevica se, kao i u Hrvatskoj, svađa i polako pokapa samu sebe. U Francuskoj su socijaliste pokopali birači. Komunizam i fašizam su nestali, samo mediji to nisu primijetili.

Petra Maretić Žonja i Ivo Jelušić VEČERNJI TV Jelušić: SDP bi apsolutno koalirao s odgovornijim Živim zidom

Koliko se pisalo o prodoru neofašističkih stranaka, a neke, kao u Italiji, nisu dobile postotke ni za ulazak u parlament. Ne prolaze bolje ni komunističke ili ljevičarske stranke. Oni koji su nekad glasovali za ljevicu, sada u Italiji biraju Pokret 5 zvijezda (M5s), a u Hrvatskoj Živi zid. Umjesto da analiziraju društvo, stranke optužuju birače što su birali “populističke” ili “protusistemske” stranke. Ne pitaju se, primjerice, nisu li birači izabrali takve protusistemske stranke zato što su sistemske sistemski loše vladale.

U društvu je nestao “red” kao skup osoba koje se radi profesije, socijalnog statusa, sličnoga načina života itd. udružuju, stvaraju zasebno tijelo, kao što je odvjetnički red, bilježnički red, novinarski red itd. Svi ti “redovi” ili korporacije tzv. civilnog društva, pa i sindikati, stranke itd. nestaju ne zato što je netko tako odredio, već zato što je tehnologija izmijenila rad i ekonomske ravnoteže.

Pojedinac je umrežen i nije mu, primjerice, potreban bilježnik za neke potvrde. Nije potreban sindikalac koji brani radno mjesto koje nestaje, jer ono jednostavno nestaje zbog napretka tehnologije. U izmijenjenom društvu nema mjesta za ideološka svrstavanja ili za stvaranje bolje budućnosti već samo za “želim sada živjeti bolje”. Stranke koje nude bolju sadašnjicu, bez obzira na to hoće li obećano moći provesti (M5s dohodak za sve, Živi zid ukidanje ovrha), dobivaju glasove. Uzaludno ih je nazivati protusistemskima.

Živimo u društvu koje se mijenja nevjerojatnom brzinom, koje više ne trpi “sistemske” stranke. Ne budu li one shvatile Heraklitovu “samo mijena stalna jest” (Panta rhei) bit će “sistemski” pokopane. Kao što se mnogima već dogodilo.

Gola aktivistica skočila pred Berlusconija Italija Berlusconi dao zeleno svjetlo za koalicijsku vladu Lige i Pokreta 5 zvijezda Sabor raspravlja o opozivu potpredsjednice Vlade Martine Dalić RENATA RAŠOVIĆ Ni ljevica ni desnica u Hrvatskoj danas nema kome dati svoj glas Sinčić i Pernar Posljedice rasta “populista” HDZ kreće u rat sa Živim zidom, SDP čeka
kostajnica
NA GRANICI EU
Tužna priča iz hrvatskog grada: 'Znate kakva je situacija kad je čak i gradonačelnik odselio'
Biciklisti
PROMO
Kako izabrati pravi bicikl
 • Avatar Django
  Django:

  Ne trebaju nas mediji podučavati. Dok god pozicije u društvu drže isti oni koji su ih držali u komunizmu, komunizam nije nestao.

 • domxerex:

  Konačno je netko progledao i progovorio. SDPJ nije ljevica kao što ni HDZ nije desnica. U EU su sve velike stranke postale populističke i dreče preko svojih trolova u medijima da su to novi pokreti koji im otimaju birače. Sve ... prikaži još! što vifite je fake jer mediji prave takvu sliku jer od toga oni žive. Prestanite čitati mainstrem medije i pređite na alternativne na internetu i progledati ćete. Neće vam se svidjeti ali tada ćete moći nešto učinite. Izađite i potpišite za referendum za promjene izbornog sustava jer se velike stranke s dobrim razlogom boje tih promjena. Gube mogućnost nametanja kandidata i izbora. Za IK mi se živo fučka. Kako došla tako i ošla - to je samo još jedna grebalica za novac iz proračuna.

 • tolitol:

  Ne, komunizam kod nas nije nestao. HDZ i SDP i ostali trabanti ekonomski su gledano čista ljevica, čisti socijalizam, Živi zid pak komunizam, narod isto tako zaziva tetošenje države od kolijevke do groba. U "komšiluku" je situacija još gora, tamo ... prikaži još! je odavno rehabilitiran fašizam (četnici) koji su u fuziji s bivšim miloševićevim komunistima te zajedno jašu na velikosrpskom populizmu. Svejedno, mi smo u EU-u i trebamo iskoristiti tu prigodu da krenemo u stvarne strukturne reforme. To neće naravno moći bez pravog zapadnoeuropskog izbornog sustava. Zato je tako bitno potpisati referendumsku incijativu koja je u tijeku.