Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Premium Analize i intervjui

‘Komšićem’ se nastavio hrvatsko-bošnjački rat. Pobjede su pirove

Ovakav izbor člana Predsjedništva može biti samo dio šireg scenarija razvlašćivanja
09. listopada 2018. u 08:13 32 komentara 3639 prikaza
Željko Komšić
Foto: STRINGER/REUTERS/PIXSELL

Apsolutni pobjednik izbora u BiH je Dragan Čović i stranke okupljene oko HDZ-a BiH. Dobili su više od 80 posto glasova svoga, hrvatskog naroda, a u apsolutnom iznosu više nego na prethodnim izborima. Unatoč tomu, formalno ga je pobijedio Željko Komšić. Njemu su Bošnjaci od svojih 800 tisuća glasova dali više od 20 posto.

Željko Komšić 'Neka vodi računa...' Komšić upozorio Plenkovića: Nema ništa s tim, gura se nos gdje ne treba

Kako je Federacija jedna izborna jedinica, to je bilo dovoljno da Komšić osvoji hrvatsko mjesto u Predsjedništvu BiH jer hrvatska baza ima manje od 200 tisuća birača. U takvom nakaradnom izbornom sustavu Hrvati su inženjering nametanja člana Predsjedništva doživjeli kao bošnjačku osvetu. Poniženi su i oteto im je pravo na zajamčenu konstitutivnost koja se, prije svega, izražava kroz legitimno predstavljanje.

Željko Komšić Hrvatski član Predsjedništva BiH Tko je Željko Komšić: Gradski dečko koji je Bošnjake osvojio bosanskim patriotizmom

Motiv scenarija nametanja predstavnika jest taj što Bošnjaci u Hrvatima vide neprijatelja od kojega u miru žele osvojiti ono što nisu u ratu. Već dugo traje proces oduzimanja prava najmalobrojnijem narodu. Bošnjaci su svojom brojnošću uspjeli Hrvate svesti na nacionalnu manjinu. Ovakav izbor člana Predsjedništva može biti samo dio šireg scenarija razvlašćivanja. Ako se matematičkim manipulacijama s Domom naroda bez legalnih predstavnika uspostavi vlast, prije svega u Federaciji, onda bi to uistinu bio završni, brutalni obračun s Hrvatima.

Željko Komšić Nakon pobjede Željko Komšić: Tužit ćemo Hrvatsku!

Posljedice ovakvog izbora bit će dugoročne. Uzdrman je ustavnopravni poredak države, saveznici SDA i HDZ, umjesto suradnje, još će žešće ratovati, dodatno će se pogoršati odnosi Hrvata i Bošnjaka. Provocirat će se budućim odlukama susjedi, prije svega Hrvatska. Iza bošnjačkog izbornog inženjeringa sumnja se da stoje i Turska i islamski svijet, baš kao Rusija, Srbija i pravoslavlje u Republici Srpskoj. Tko stoji iza Hrvata?! Tek Hrvatska koju se pokušava na svakojake načine, a osobito prijetnjama, ušutkati. Bruxelles se prema svom europskom narodu u BiH ionako odavno odnosi maćehinski. Teško je očekivati njihovu diplomatsku ofenzivu kojom bi nepravdu prema Hrvatima vratili u okvire Daytona. Jer, da su htjeli takvo što uraditi, nisu morali čekati još jedne izbore u kojima je demokratska volja “njihova” naroda pogažena.

Andrej Plenković IZBORI U BIH Plenković se oglasio o Komšiću: Ovo nije dobar scenarij za hrvatski narod, ali ni za BiH

Za Hrvate u BiH ovo je izazovno vrijeme. Odluke se moraju donositi razumno. Isključivo demokratskim sredstvima. Dijalog s Bošnjacima nema alternative. Dapače, možda baš u ovim dramatičnim trenucima treba pokrenuti projekt istinske hrvatsko-bošnjačke suradnje. On je jednako nužan objema stranama. U međusobnom iscrpljivanju svi će biti gubitnici.

Željko Komšić velik broj nevažećih listića Otkriveno koliko je glasova Željko Komšić osvojio više od Dragana Čovića

Prilika za rješenje, i to ono dugoročno, jest da se što prije, bez obzira na rezultate, dogovori provedba presude Ustavnog suda, odnosno izmijeni Izborni zakon. Upravo su njegove izmjene viza za budućnost BiH, jamstvo da će svi narodi biti istinski konstitutivni, bez straha od majorizacije i dominacije brojnijih. Bošnjaci sada trebaju pokazati kako žele zajedničku budućnost u europskoj BiH i s Hrvatima. U protivnom, to što su ovoga puta izabrali dva člana Predsjedništva bit će Pirova pobjeda, jednako kao što je Čović danas samo naizgled gubitnik.

Pogledajte video: Grmoja Plenkoviću u Saboru: 'Ti ćeš mi reći da sjednem?!'

Hrvatska - Španjolska
EP
Španjolski mediji ovako su najavili finale s Hrvatima: To smo već doživjeli
Plin
SMANJENJE CO2
Perspektive plina kao alternativnog goriva u prometu u Hrvatskoj
 • umnjak1:

  Ostalo je Hrvata dovoljno da usprkos velikobosnjackom fasizmu i mrznji, i dalje ce im stajati kao smetnja koju ne mogu savladati.

 • Avatar gospar
  gospar:

  Hrvatska je mogla sprijeciti ovu farsu izbora u BiH pozivajuci se na odluku Ustavnog suda BiH pritiskajuci jace EU i Ameriku ali nije marila za to.Znamo kakva je hrvatska politika sutnje "ne talasaj" i nek sve voda nosi.Sto smo trazili ... prikaži još!ili to smo dobili a u tom kontekstu i Plenkovic i Kolinda uputili su prema Sarajevu umirujuce prijateljske poruke prijateljstva i suradnje. I sto dalje reci? bolje nista.

 • Avatar Balcanicus
  Balcanicus:

  Jedino rješenje je blokada na svakoj razini. Treba blokirati proračune. Ako im ne stignu mirovine, njihovi branitelji će na ulice. Hrvatski kantoni imaju dovoljno novca da plate mirovine za HVO. Blokirati proračun za obranu, Hrvatima ne trebaju oružane snage BiH, ... prikaži još! HV može obraniti Hrvate. I Dodiku iz proračuna kupiti krmka, da ga kao kućnog ljubimca dovodi u Sarajevo. Može ga okititi zlatnim ljiljanima i nazvati Alija.