Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 172
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
BLOK VARŠAVE I BUDIMPEŠTE

Kompromis populista i Merkel samo je jedna faza bitke za vrijednosti EU

EU leaders summit in Brussels
Foto: POOL/Reuters/PIXSELL/REUTERS/PIXSELL
1/3
16.12.2020.
u 09:20

Zaobilaženje Mađarske i Poljske u fondu za oporavak značilo bi vjerojatno njihov izlazak iz EU što bi bio poraz Europe. Nakon dogovora, lideri te dvije zemlje imaju razloga za zadovoljstvo

Čelnici Europske unije uspjeli su na posljednjem sastanku na vrhu prevladati blokadu Mađarske i Poljske i postići suglasnost oko uvjetovanja isplate europskog novca poštivanjem vladavine prava, no to ne znači da su prevladane duboke podjele i razmimoilaženja unutar EU oko vladavine. Mađarska i Poljska prednjače kada je riječ o kršenju vladavine prava, ali u tome nipošto nisu usamljene. Međutim, ipak je u zadnji je trenutak izbjegnuta velika kriza koja je mogla imati katastrofalne posljedice po budućnost Europe.

Naposljetku je europski plan “zaobilaženja” poljskog i mađarskog veta isključivanjem Poljske i Mađarske iz fonda za oporavak ipak ostao u ladici, s obzirom na to da bi taj plan, da je kojim slučajem proveden, predstavljao kraj dosadašnje EU i nastavak njezina raspada, započetog odlaskom Ujedinjenog Kraljevstva. Zaobilaženje Mađarske i Poljske vjerojatno bi vodilo prema izlasku tih dviju odmetnutih zemalja iz EU. Bio bi to ne samo poraz Mađarske i Poljske, čija budućnost ovisi o europskom novcu, nego i poraz Europe, koja bi time potvrdila svoju nemoć i disfunkcionalnost.

Zbog toga se u ovom trenutku svi mogu smatrati pobjednicima. Ponajprije kancelarka Angela Merkel, koja je ponovno potvrdila svoju sposobnost kriznog upravljanja i postizanja kompromisa, čime je izbjegla da se njezino zadnje predsjedanje Vijećem EU - s obzirom na to da Merkel ujesen iduće godine napušta kancelarski ured - okonča katastrofom. Stoga je i inzistirala na rješenju koje je donekle uvažilo prigovore Budimpešte i Varšave, a istodobno i očuvalo mehanizam uvjetovanja i vladavine prava, baš kao što je to tražio Europski parlament.

Ni Viktor Orbán i njegov poljski saveznik Jarosław Kaczyński, stvarni vladar Poljske kojeg je na summitu predstavljao poljski premijer Mateusz Morawiecki, nemaju osobitog razloga za nezadovoljstvo. Iako je uredba o mehanizmu vladavine prava ostala nepromijenjena, Mađarska i Poljska dobile su kroz interpretativnu izjavu jamstvo da će se mehanizam koristiti objektivno i nepristrano, a jasno je i da uskraćivanja europskog novca kršiteljicama vladavine prava još neko vrijeme neće biti, s obzirom na to da se mehanizam neće primjenjivati dok o njegovoj legalnosti ne presudi Sud EU, za što će trebati najmanje godinu ili dvije, zbog čega Orbán može nastaviti svoju politiku podrivanja Europe europskim novcem najmanje do sljedećih izbora u Mađarskoj 2022. godine, a Kaczyński će se do tada obračunati s preostalim neovisnim sucima u Poljskoj.

Međutim, ovo nije bio spor zbog vladavine prava i uvjetovanja raspodjele europskog novca, nego zbog različitih vizija Europe. Orbán, naime, smatra da će njegova vizija “iliberalne” Europe, unatoč povremenim kompromisima, na kraju prevladati. Orbán i Kaczyński očito su dobro isplanirali ovu blokadu u vrijeme kada se nije znao ishod američkih predsjedničkih izbora, na kojima su snažno navijali za još jednu pobjedu Donalda Trumpa, računajući vjerojatno i na Trumpovu pomoć u njihovu najnovijem obračunu s Bruxellesom.

Pritom valja imati na umu kako je u ovom slučaju došlo do neočekivanog preslagivanja unutar “istočnog bloka”, s obzirom na to da su Slovačka i Češka ovaj put odbile podržati svoje mađarske i poljske “iliberalne” saveznike unutar Višegradske skupine, čime se i ta skupina simbolično raspala. Međutim, mađarsko-poljski savez hibridnih autoritarnih režima dobio je novog vjernog saveznika u slovenskom premijeru Janezu Janši, premda je Slovenija na početku krize formalno podržala uvjetovanje korištenja europskog novca poštivanjem vladavine prava, da bi Janša nakon toga izrazio razumijevanje za mađarsko-poljski veto, a potom je pisao čelnicima EU izjasnivši se protiv uvjetovanja raspodjele europskih sredstava pitanjem vladavine prava. Time se Janša u ovom sukobu nedvosmisleno svrstao na stranu Mađarske i Poljske.

Brzina kojom je Janša promijenio vanjskopolitički smjer svoje zemlje šokirao je dobar dio slovenske javnosti i opozicijske čelnike, a od njegovih vanjskopolitičkih poteza distancirali su se čak i neki članovi njegove koalicije. Janša sklapa savezništva s čelnicima drugih zemalja na temelju svojih ideoloških preferencija, a ne nacionalnih interesa. Janša još uvijek nije čestitao novoizabranom američkom predsjedniku Josephu Bidenu, a još prije američkih izbora otvoreno je podržao Trumpa, što je već samo po sebi bilo politički nepristojno i neprimjereno, da bi potom čestitao Trumpu na izbornoj pobjedi prije nego što su prebrojeni glasački listići.

Usput je doveo u pitanje demokratski izborni proces u SAD-u i žestoko uvrijedio Bidena, za kojeg je napisao da bi, kada bi bio izabran, bio jedan od najslabijih američkih predsjednika u povijesti. Dok su se mađarski i poljski čelnici naposljetku ipak suočili sa stvarnošću i poslali čestitku Bidenu, Janša to još nije učinio, čime je vjerojatno više naškodio slovenskoj poziciji u EU nego budućim odnosima Ljubljane i Washingtona.

Štoviše, njegov šef diplomacije Anže Logar ovih je dana boravio u SAD-u u posjetu američkom državnom tajniku Mikeu Pompeu, što ne bi bilo neobično da Trump za mjesec dana ne napušta Bijelu kuću, dok je Janša bio u Izraelu, gdje je s ideološki bliskim izraelskim premijerom Benjaminom Netanjahuom uspostavio, kako ga je nazvao Netanjahu, “divno prijateljstvo”, iako je Netanjahu ostao bez potpore parlamenta, a Izrael očekuju četvrti izbori u samo dvije godine.

Trumpov poraz ostavlja njegove europske saveznike, pristaše i sljedbenike, poput čelnika Mađarske, Poljske, Slovenije i Srbije, u nezavidnoj situaciji. Svi su se oni kladili na Trumpovu pobjedu i u riskantnoj igri - izgubili. Šef europskih pučana Donald Tusk nedavno je ustvrdio kako bi Trumpov poraz mogao biti i početak kraja krajnje desnih populista i u Europi, a Biden je ne tako davno mađarske i poljske čelnike nazvao autokratima.

Europskim populistima ne ide na ruku ni aktualna kriza izazvana pandemijom koronavirusa, koja zahtijeva racionalno vodstvo utemeljeno na znanstvenim činjenicama, a ne populističku demagogiju, što se ogleda i u recentnom padu rejtinga desničarsko-populističke Alternative za Njemačku, kao i još nekih desničarsko-populističkih stranaka u drugim europskim zemljama. Međutim, bitka za Europu se nastavlja. Iako Orbán ovih dana između redaka navodi kako napuštanje EU možda i nije tako loša ideja, njegov cilj nije odlazak Mađarske iz EU, nego preuređenje Europe po njegovom autoritarnom hibridnom modelu.

 

>> VEČERNJI TV Granić: 'S Bidenom sam 90-ih pet sati razgovarao, a Soros me nagovarao na utrku za Pantovčak'

Ključne riječi

Komentara 3

Avatar manjejeviše
manjejeviše
08:27 16.12.2020.

E moj novinaru. Poljska i Mađarska će biti zadnje koje će izići iz EU. Da nije EU bili bi na razini 1989.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije