Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Premium Kolumne

Komisija kao Superhik uzima siromašnima i daje bogatima

Ivana Maletić, HDZ-ova eurozastupnica i stručnjakinja za javne financije, detaljno je analizirala prijedlog proračuna EK te upozorava da je on u suprotnosti s politikama i porukama koje zastupa Europska unija.
10. prosinca 2018. u 08:43 3 komentara 894 prikaza
Jean-Claude Juncker
Foto: Britta Pedersen/DPA/PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/3

Hrvatska se dosad nije proslavila u povlačenju novca iz fondova EU, a iz trenutačne perspektive čini se da priliku za popravni i neće imati. Europska komisija pritisnuta je novim izazovima, prije svega migracijama i željom da u inovacijama i razvoju prati pozicioniranje Kine i SAD-a, ali i vlastitom kontradiktornom politikom da jedno zastupa, a drugo financira, pa predlaže proračun potpuno drukčijeg koncepta od dosadašnjeg koji je pomagao razvoju siromašnijih članica. 

Europska Unija TOMISLAV KRASNEC Kad srednji prst zamijene bijele zastave

Prođe li takav proračun, Hrvatska će skupo platiti svoje pogreške, nespremnost i promašaje svih dosadašnjih političkih elita jer, osim što se smanjuje iznos za kohezijske fondove, smanjuje se i iznos bespovratnog sufinanciranja projekata, što znači smrt korištenja fondova za većinu hrvatskih gradova i općina. 

Ivana Maletić, HDZ-ova eurozastupnica i stručnjakinja za javne financije, detaljno je analizirala prijedlog proračuna EK te upozorava da je on u suprotnosti s politikama i porukama koje zastupa Europska unija. EU se, primjerice, zalaže za popularizaciju života na selu, pa je razvijena i nova politika „pametna sela“, ali umjesto da EK predloži veća ulaganja u tu svrhu, smanjuje ih za trećinu. EU proklamira i važnost obrazovanja kao i cjeloživotnog učenja, ali Komisija Europski socijalni fond, iz kojeg se obrazovanje financira, kreše za 7,3 posto.Kohezijski fond koji je ključan za osnovnu prometnu i energetsku infrastrukturu te upravljanje vodama i otpadom, što su neophodna ulaganja za manje razvijene članice, EK reže za čak 45,4 posto

Migranti Smještaj migranata EK danas od članica traži dodatne kapacitete, Hrvatska: Nećemo migrante

Iz svega se može zaključiti da ni Europska unija, kojoj je Hrvatska toliko težila, nije ni ozbiljna ni odgovorna kada je riječ o proklamiranim politikama jer je u jednom financijskom dokumentu Komisija uspjela pregaziti većinu onoga što je Europska unija postavila kao temeljnu politiku. Ili se EU, vođen bogatijim članicama, samo brzo prilagođava novim uvjetima i bez empatije novac siromašnih preusmjerava bogatima. Reklo bi se da je Unija neki obrnuti Robin Hood... Ili točnije – Superhik.

Junkcer 'šalje pusu' Plenkoviću

SVEMOĆ UDBE
Bivši agent Udbe progovorio za Večernji: Priče o službi nisu mit, znam tko danas drma Hrvatskom
Hrvatski Telekom
UPRAVLJA S 516 E-PUNIONICA
Hrvatski Telekom: Predvodnik e-mobilnosti u regiji
  • rebel.zg:

    Hrvatska je mala i nebitna. Nismo u mogucnosti iskoristit ni 50% novca iz fondova koji su nam alocirani, naravno da ce se novci preusmjerit negdje gdje se to moze iskoristit umjesto da propadaju kod nas

  • Deleted user:

    Prilike treba koristiti a ne kukasti! Kako su naši stari govorili: što ti dade tuđa mati, brzo lati (uzmi)!