Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Premium Analize i intervjui

Komičaru Zelenskom jedina je sada prepreka Putin

Bivšoj premijerki Juliji Timošenko i njezinoj stranci Domovina posljednje su ankete davale ispod deset posto glasova
22. srpnja 2019. u 08:15 3 komentara 968 prikaza
Ukrajina
Foto: REUTERS/Valentyn Ogirenko/File Photo
Pogledajte galeriju 1/2

Ukrajinci su jučer na prijevremenim izborima birali novi sastav parlamenta (Verkhovna Rada) koji ima 450 mjesta, tri mjeseca nakon što su na predsjedničkim izborima za šefa države sa 73 posto glasova izabrali komičara Vladimira Zelenskog. Prema anketama više od polovice glasova od oko 30 milijuna birača vjerojatno će otići novoj stranci Sluga naroda koju je osnovao Zelenski i koju je nazvao po imenu televizijske emisije s kojom je postao popularan. U toj emisiji Zelenski je glumio čovjeka koji je postao predsjednik države i posvetio se borbi protiv korupcije. Upravo su njegovi suradnici u toj emisiji, od producenata do glumaca i tehničara, postali ključni članovi stranke s imenom emisije.

Ilustracija Slobodni zidari (2. dio) Jesu li masoni utjecali na ulazak SAD-a u Prvi i Drugi svjetski rat

Emancipacija od Sovjeta

U Italiji je 1994. stranku Naprijed Italijo osnovao vlasnik TV kanala Silvio Berlusconi s ljudima iz njegove tvrtke, posebno s onima koji su vodili propagandu, odnosno bili u tvrtki Publitalia.

Prema ispitivanju javnosti stranka predsjednika Zelenskog Sluga naroda trebala bi osvojiti između 41 i 52 posto glasova. To je dakako veliki rezultat, ali možda neće biti dovoljno za dobivanje čvrste većine, pa će Zelenski možda trebati izabrati saveznika za vladu. Od 450 parlamentarnih mjesta bira se 424, jer 26 mjesta ostaju otvorena, a bila su namjenjena zastupnicima Krima koji su 2014. anektirali Rusi, i prostoru pod kontrolom proruskih pobunjenika. S proporcionalnim sustavom i pragom od pet posto se bira 225, dakle na osnovu rezultata koji poluče stranke. Ostalih 199 mjesta se bira uninominalnim većinskim sustavom, pa mogu biti izabrani i neovisni kandidati.

Među glavne točke programa stranke Sluga naroda spada borba protiv korupcije. Zelenski obećava potpisivanje mira s Rusijom, ali pod uvjetom da ruski predsjednik Vladimir Putin vrati Ukrajini prostor Donbasa i Krim, koji je anktirao 2014. Dakako, u planu je “zapadizacija” Ukrajine i njezina emancipacija od sovjetske prošlosti. Program dosta ambiciozan za stranku koja nije ni postojala kada je 2014. biran sadašnji parlament. Bez promjene parlamenta Zelenski ne može promijeniti ni sadašnju vladu koju je osnovao donedavni predsjednik Petro Porošenko. Zbog toga je i sazvao izbore prije isteka mandata dosadašnjem parlamentu.

Vladimir Putin USPOSTAVLJANJE ODNOSA Putin kaže da je "simpatizirao" Trumpa na izborima 2016. godine

Prorusi na drugom mjestu

Zelenski (41) nema političkog iskustva, već iza sebe ima samo televizijsku emisiju u kojoj glumi nastavnika povijesti koga slučajno izabiru za predsjednika. Je li i u stvarnosti slučajno izabran? Vidjet će se ubrzo. Vodio je predizbornu kampanju s populističkim tonom i usmjerenu protiv korupcije i oligarha, koji su u Ukrajini jako utjecajni. No, ni Zelenski nije toliko udaljen od tzv. elite koliko želi pokazati.

U parlamentarnoj utrci su još ključne Porošenkova stranka koja je nedavno promijenila ime u Europska solidarnost, proruska stranka Za život, zatim stranka Domovina bivše premijerke Julije Timošenko, te liberalna proeuropska stranka Glas koju je osnovao glazbenik Sviatoslav Vakarčuk. Prema posljednjem ispitivanju javnosti ustanove Rating stranka Sluga naroda bi trebala dobiti 49,5 posto, na drugo mjesto bi se mogla plasirati oporbena proruska stranka Za život s 10 posto, pa Europska solidarnost itd. Ukoliko ne bude dobio dovoljnu većinu Zelenski će morati pronaći koalicijskog partnera, a izbor je velik, odnosno u obzir dolaze sve stranke osim proruske Za život. Istina, njegovi birači vjerojatno ne bi pozdravili ni koaliranje sa strankama Porošenka i Timošenkove koje se optužuje, na razne načine, za korupciju ili da su omogućile korupciju.

Miro Par U ovoj HRT-ovoj emisiji dotakli su se nekih bitnih tema s izbornikom Zlatkom Dalićem

U svakom slučaju Ukrajina okreće stranicu. Približit će se još više Europskoj uniji. Mnogo je teže približavanje NATO-u zbog protivljenja Moskve.

A, upravo vezano za odnose između Moskve i Kijeva je i vijest da je talijanski pjevač Al Bano proglašen nepoželjnom osobom u Ukrajini. Al Bano je persona non grata zato što je pjevao na Crvenom trgu još u godinama, istina posljednjima, postojanja Sovjetskog Saveza. Ili zato što je prijatelj s Putinom? Dakako da se mediji u Italiji ismijavaju takvoj odluci Kijeva, jer ne priliči jednoj državi koja ide prema demokraciji da se zabranjuju nastupi samo zato što je prijatelj s mojim neprijateljom. 

Aleksandar Petrović
Pred njim su tek bile godine
Aco otkrio što je našao u Draženovu novčaniku nakon nesreće, jedno će zauvijek ostati tajna
Otok Rab
Kraljevska oaza
Otok Rab: Istražite otok sreće koji skriva najljepše pješčane plaže na kojima se kupao i britanski kralj Edward VIII.