Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
23.12.2019. u 14:09

Brkićevo uskrsnuće u Ciboni značilo je da je vrag odnio šalu jer ga je Plenkovićevo vodstvo već bilo politički upokojilo, pa i sahranilo

Kolinda Grabar-Kitarović i Andrej Plenković, kada bismo karikirali, mogli bi stisnuti ruku svakome od 42.182 birača koji su kandidatkinju HDZ-a progurali u drugi krug. Samo toliko glasova dijelilo je HDZ i K. Grabar-Kitarović od ispadanja iz drugog kruga, što bi za HDZ značilo početak bratoubilačkog rata. Treba biti pošten, pa reći da je sve troje kandidata na izborima praktički izjednačeno u broju glasova i da nitko nije veliki pobjednik niti veliki gubitnik.

Međutim, HDZ ni Kolinda Grabar-Kitarović ne mogu biti spokojni ni zadovoljni, Škoro im je uzeo čak 464.186 glasova. Neovisni kandidat bez stranačke infrastrukture, potpomognut nezadovoljnim HDZ-ovim članovima i biračima umalo je ugrozio kandidatkinju moćnog HDZ-a. A nju je spasila isključivo stranačka mašinerija, točnije interesno ujedinjenje HDZ-ovih frakcija.

Da su u HDZ-u shvatili da je vrag odnio šalu bilo je tako jasno na skupu u Ciboni kada je uskrsnuo i Milijan Brkić, zamjenik predsjednika HDZ-a, kojeg je Plenkovićevo vodstvo već politički bilo upokojilo, štoviše gotovo sahranilo i zaboravilo. Odjednom, Brkić u Ciboni viče: Evo mene, ljudi moji, nisam nestao.. vratimo dite materi..., HDZ narodu i narod HDZ-u!

Eno na skupu i Ivana Penave, za kojeg je Plenković bio uvjeren da ga ruši prosvjedom kojeg je protiv države bio organizirao u Vukovaru jer državne institucije nisu učinile ništa u rješavanju ratnih zločina. Pa, nisu Brkić i Penava, a posebice Brkić, samo tako iz dobre volje i ljubavi prema Plenkoviću uskočili u igru i krenuli spašavati HDZ-ovu kandidatkinju. Neki je pozadinski ili individualni interes povezao HDZ-ove frakcije u misiji eliminacije Škore. Koliko god je građanima dosta establišmenta, uhodanih staza klijentelizma i napredovanja “njihove djece” i onih s partijskim iskaznicama, najjača brana rušenju tog istog establišmenta, kojeg jednako čine i HDZ i SDP kad je na vlasti, su stranačke organizacije i stranačke mašinerije.

VIDEO Kolinda Grabar-Kitarović obratila se nakon objave prvih neslužbenih rezultata

Upravo su stranačke mašinerije, uz interesno pomirenje HDZ-ovih frakcija, u drugi krug pogurale, zapravo, predstavnike omraženog establišmenta. Jer razlika između troje favorita toliko je tijesna da su samo dobro organizirane partijske organizacije, koje su presudne u danu izbora, prevagnule u korist SDP-a i HDZ-a, odnosno Milanovića i K. Grabar-Kitarović. U vodstvu HDZ-a smatraju da je Škoro šuplja priča, ali HDZ se mora dobro zamisliti što im Škoro može učiniti na parlamentarnim izborima, zadrži li poziciju s predsjedničkih izbora.

Prije toga, HDZ se mora domisliti kako vratiti birače koji su otišli Škori jer bez njih Kolinda Grabar-Kitarović ne može dobiti Zorana Milanovića. U bitku u drugom krugu uključit će se i treći HDZ-ov disident – Davor Ivo Stier, koji nije htio ratovati sa Škorinim biračima, znajući da su to HDZ-ovi birači, ali će u drugom krugu upozoravati na opasnost od povratka ljevice na Pantovčak.

Aktualna predsjednica sinoć je u svom govoru odmetnutim biračima HDZ-a poručila da je čula i razumjela njihovu poruku koju su poslali glasajući za njenog sukandidata, ali da sad nije vrijeme za podjele jer bi one mogle vratiti (Milanovićevu) politiku “mi ili oni”. Hoće li to biti dovoljno da se u iduća dva tjedna “dite vrati materi”? Hm...

VIDEO Božo Skoko komentirao je rezultate prvog kruga predsjedničkih izbora

Komentara 37

DE
derin
14:22 23.12.2019.

Sad treba glasati razumom, 5 godina nije tjedan dana. Svi vrlo dobro znamo tko je i što Milanović, taj bi za 5 godina nas razdijelio doma, posvadio i osramotio van sa svima. Ne zaboravimo da je predsjednik vrhovni zapovjednik vojske.

IP
iphone8
14:33 23.12.2019.

Hrvatska je pokazala da većinu čini desnica i desni centar, preko 50%! Trebamo zajednički izaći u drugi krug i riješiti se jugokomunista jednom za svagda, koji ovoj državi ne žele aposlutno ništa dobro, što možemo vidjeti i iz ne tako davne prošlosti kada su haračili u svoju korist

DU
Deleted user
14:34 23.12.2019.

Onda svi glasajte za Milanovića i SDP ako je to najbolje za sve da još više povećaju poreze i uvode nove , zadužuju se i nesposobno vode zemlju u propast - treba samo povećavati poreze i uzimati od naroda i gaziti narod - to je ispravno - tako treba - Hrvati su kratkotrajnog pamćenja - kad propadamo nek propadnemo do kraja s Milanovićem ! Ovo se odnosi na Škorine birače- pod Milanovićem će desnica spustiti nos do poda ovaj put

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije