Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Ivanka Toma
Autor
Ivanka Toma

Kolinda shvaća da je predsjednica, da HDZ-u ne može vraćati dug i voditi njihovu kampanju

24.01.2015. u 12:00

HDZ se i dalje smatra pobjednikom na izborima pa se stranka izjašnjava o kadroviranju na Pantovčaku, dok predsjednica šuti

Kolinda Grabar-Kitarović počinje shvaćati da je završila predizborna kampanja i da to što sada govori ima bitno drugačiju težinu i značenje nego što je to bilo prije tri tjedna. Dobro je, stoga, što je prije nekoliko dana dala intervju bosanskohercegovačkoj televiziji BHT1 gdje je pokušala popeglati prve nesmotrene istupe. Naime, čim je postala predsjednica, Grabar-Kitarović ispalila je da je spremna poduprijeti uspostavu trećeg entiteta u BiH ako je to rješenje na kojemu inzistiraju bh. Hrvati. Isti je čas na sebe navukla bijes najveće bošnjačke stranke SDA iz koje su joj, uz čestitku na izboru, poručili da se ne miješa u unutarnje stvari njihove zemlje. Istodobno su joj pod nos stavili neriješena pitanja dviju zemalja, od granice, prolaza do luke Ploče i kroz Neum, pitanja imovine BiH, te prava njihovih radnika koji su radili u Hrvatskoj prije početka rata.

Shvativši da pričom o trećem entitetu nimalo ne pomaže Hrvatima u BiH, već samo komplicira njihovu ionako tešku poziciju, nova je predsjednica odmah reterirala. U intervjuu bosanskohercegovačkoj televiziji objašnjavala je da ne potiče treći entitet, već je mislila na to da bi ga prihvatila ako bi se o njemu složila sva tri naroda u BiH. Naglasivši kako poštuje suverenitet i političku neovisnost susjedne države, Grabar-Kitarović se svela u okvire politike koju je prema BiH vodio njen prethodnik na funkciji Ivo Josipović, koju provodi vlada Zorana Milanovića, a oko koje su složni i hrvatski zastupnici u Europskom parlamentu bez obzira na svoje političke dresove.

I dobro je da je uzela taj kurs, tim prije što je politika prema BiH možda i jedino pitanje u vezi kojega se Milanovićevoj vladi (a više njemu osobno) nema što prigovoriti.

Reakcije iz Srbije upozoravaju je pak da se pod hitno treba riješiti tvrde retorike oporbenog HDZ-a koja je na granici nacionalizma. Predsjednici, kao ni svima nama, doista ne treba da joj srbijanski ministar vanjskih poslova Ivica Dačić dijeli lekcije i poručuje "neka pazi što govori". Tim prije što nije rekla ništa bitno ili pametno, nego se zaplela u rječniku kojim se ponajprije služi predsjednik njene stranke Tomislav Karamarko. On si je prigrlio tuđmanizam da se obraća Hrvaticama i Hrvatima, a Grabar-Kitarović je, slijepo slijedeći njegov izričaj, ispala nepristojna prema ostalim građanima Hrvatske. U namjeri da se izvuče napravila je još veću bedastoću pa je hrvatske Srbe proglasila Hrvatima. Sve to i nije ništa bitno niti će imati ikakve negativne implikacije na odnose sa susjedima. No Kolindi Grabar-Kitarović trebalo bi biti dovoljno da izvuče pouku kako je njena kampanja završila, da su rezultati predsjedničkih izbora i službeno proglašeni te da HDZ u kampanju za parlamentarne mora ići sam.

Naravno da će kao predsjednica države izabrana kao kandidatkinja HDZ-a Grabar-Kitarović biti daleko oštrija prema vladi Zorana Milanovića nego što je to bio Ivo Josipović. No, to ne znači da će s pozicije šefice države (ako želi odgovorno obnašati svoju dužnost) zajedno s Karamarkom voditi kampanju za parlamentarne izbore.

S posljednjih nekoliko poteza Grabar-Kitarović daje naznake da je toga svjesna, no jesu li i u HDZ-u? Već u izbornoj noći Karamarko je, time što je prvi uzeo riječ i obratio se biračima, sebi pripisao izbornu pobjedu.

Da se HDZ kao stranka i dalje smatra pravim dobitnikom izbora (što i je u biti i točno jer bi bez njihove stranačke logistike predsjednica teško pobijedila Josipovića), pokazuje još detalja. Tako se na temu kadrova koji će tek ući u Ured predsjednika izjašnjavaju u HDZ-u, dok sama predsjednica o tome šuti. Neimenovani izvor iz HDZ-a poručuje "da se HDZ neće petljati u kadroviranje niti će potencijalna imena savjetnika nove predsjednice provlačiti kroz stranački filtar, ali očekuju da će pri izboru svojih glavnih ljudi iskazati i primjerenu političku mudrost".

Valja se nadati da će predsjednica doista biti mudra i održati obećanje iz noći izborne pobjede i zalagati se za Hrvatsku bez podjela.

>>Dačić: Kolinda Grabar-Kitarović mora više voditi računa o onome što priča

>>DIP: Za predsjednicu Hrvatske izabrana je Kolinda Grabar-Kitarović

Komentara 144

BL
Blekpanther
12:38 24.01.2015.

Bilo bi dobro da drugarica Ivanka ostane u svom brlogu i pise o voljenom vodi i njegovim sljedbenicima, pisati o gospodi Kitarovic trebaju neki drugi koji nisu iz Kumroveckih klupa!!!

Avatar imotska115
imotska115
14:40 24.01.2015.

Gospodo Toma bilo bi najbolje da vi ne bacate prasinu po nasoj Kolindi, i nemojte Vi iskrivljivat rijeci sto nije ona rekla. Pisite vi vise o svom dragom Yu...cu i njegovim koji sad se pakuju iz pantovcaka.

Avatar tajar
tajar
14:29 24.01.2015.

Kolinda shvaća ono što Ivo nije nikada shvatio! Je li tako drugarice Toma?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije