Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
31.01.2018. u 13:15

Do javnog poziva lideru Srbije dolazi u trenutku dok traje antihrvatska histerija Beograda

Pozivom Aleksandru Vučiću predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović preuzima veliki rizik. To da će mnogi Hrvati loše doživjeti ovaj korak – ne treba sumnjati.

Ne zato što Hrvati ne bi razumjeli potrebu da se sa Srbijom počnu rješavati problemi, barem oni koji su sada realno rješivi, nego što do javnog poziva lideru Srbije dolazi u trenutku kad već danima traje napad i antihrvatska histerija službenog Beograda. U tri dana Hrvatsku i Hrvate službena je Srbija ocrnila gdje god je stigla, a njezina efikasna diplomacija i “mali Slobo” Dačić izvodili su svuda šou s uvjeravanjem da su Hrvati bili i ostali nacisti.

U situaciji kada je većina Hrvata uvrijeđena ovakvim bahatim napadima Beograda hrvatska predsjednica upućuje iznenađujući poziv dirigentu te srbijanske politike! To je potez koji mnogi u Hrvatskoj sada neće razumjeti. Jer će im se učiniti da je Srbiji i svima ostalima s kime Hrvatska ima problema upućena poruka kako je dovoljno Hrvatsku prvo dobro izudarati, a onda će se smekšani Hrvati sami namjestiti.

U svom obraćanju javnosti predsjednica, očito svjesna nepopularnosti ovog koraka, izrazila je želju da nađemo snagu “okrenuti stranicu novih i boljih odnosa” i uvjerenje da “moj hrvatski narod i svi hrvatski državljani to žele”. Kada je prošlog listopada vlada Srbije financirala podizanje spomenika majoru JNA Tepiću čiji je samoubilački čin za Hrvate terorizam, a u Srbiji ga slave kao narodnog heroja, te kada je ministar Vulin izjavio da je ovdje bio građanski rat – to je bio razlog za odgodu poziva Vučiću. Još je tada poslana s Pantovčaka poruka da Vučić u Zagreb treba donijeti i “miraz”, dakle rješavanje barem jednog od problema. S obzirom na to da su aktualni napadi Srbije na RH jači nego prošlog listopada, pitanje je – a što se to promijenilo u statusu Hrvatske da ona sada mora pozivati Vučića, bez obzira na kampanju iz Beograda?

Da službeni Zagreb Vučića čeka bezuvjetno, dokazuje i žurno objavljena vijest da će i Plenković, planirao to on ili ne, ugostiti Vučića kad stigne.

Komentara 16

Avatar Bud Humski
Bud Humski
16:35 31.01.2018.

Hrvatski politicari jednostavno nisu dovoljno dobro skolovani za taj posao, a izgleda da im nedostaje i zdravog razuma. Ne znam da li se predsjednica konsultirala s nekim, i ako jeste, tko je taj koji ju je savjetovao da je ovo pravi trenutak za Vucicevu posjetu? A to nas opet upucuje na dobro poznate cinjenice..., da udbasi i kadar sklon bivsoj zajednickoj drzavi i dan-danas drmaju Hrvatskom. Oni su umrezeni u najvisim tijelima hrvatske vlade. Evo, samo da spomenem opet ono srpsko odbijanje diplomatske note povodom onog napada na Hrvate u Vojvodini... Njihovo veleposlanstvo je odbilo tu notu cak i primiti, sto znaci da je nisu mogli ni procitati..., uz objasnjenje da ti napadi na Hrvate nisu bili nacionalisticki motivirani. Otkud im informacija o sadrzaju te diplomatske note?! Na zalost, nema nagrade ako date tocan odgovor.

IZ
izaosamgora
13:36 31.01.2018.

Naređeno joj primirje sa Srbijom. Vanjska politika se ne vodi u Zagrebu, valjda je to već svima jasno, a ona je najobičniji lutak na koncu koji će svršetkom mandata pokupit svoje krpice pa za nagradu pravac Brisel ili USA, svejedno.o. Gospodskom Kastoru od Kranjčevića nema boljeg primjera od hrvatske političke svakodnevnice. Prejadno koga biramo i tko nas sve vodi.

NV
NV
14:19 31.01.2018.

Hr diplomacija nije dorasla srbskoj. Majmunišu nas i uvijek ispadamo budale. Svi trebaju otići. Vučić i Dačić malim prstom se igraju sa nama. Mrzim ga ali Vučiću svaka čast šta radi po regiji i svijetu. Prestižu nas u svemu,čak im je zdravstveni sustav bolji.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije