Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 11
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
05.10.2018. u 08:02

Zašto u Zavodu za hitnu medicinu pojma o svemu nemaju? Puno je nejasnoća nakon ministrove najave...

U ponoć ili u tri u noći u svakom će domu zdravlja biti dežuran liječnik koji će pacijentu koji dođe reći ili da ide kući jer nije za hitnu obradu, ili da smije otići na hitnu. U bolnicama će pak dežurati hitnjaci izvanbolničke hitne tj. Zavoda za hitnu medicinu, pa će oni odlučivati trebaju li svakom noćnom pacijentu sve one puste pretrage koje se u većini slučajeva na bolničkoj hitnoj obavljaju, odnosno treba li ga pripustiti bolničkom hitnom kardiologu, neurologu i drugim specijalistima.

Izjavio je to jučer ministar zdravstva Milan Kujundžić najavljujući novosti iz novog Zakona o zdravstvenom osiguranju. Najavio je da će novi zakon natjerati svakog doktora da dežura i da se koncesionari više neće moći izvlačiti od te nemile dužnosti. Većinom su, naime, u primarnoj zdravstvenoj zaštiti dežurali liječnici zaposleni u domovima zdravlja, a privatnici koji imaju ugovor s HZZO-om nešto manje.

Pozvao se pritom ministar na primjer Zadra i Požege. Istina, u Zadru su primarci krenuli dežurati subotom i nedjeljom u bolničkoj hitnoj još kada je Dario Nakić pokušao reformirati hitnu službu. Nije je uspio reformirati u cijeloj državi, ali se, kažu, pojačanjem primaraca znatno rasteretila zadarska bolnička hitna. Pitanje je može li se zadarski recept primijeniti na ostala mjesta.

Dežurstva u zagrebačkim domovima zdravlja i nisu problem. No kako će se pokriti tolika mjesta u ruralnim područjima koja doktora nemaju ni danju?! Pitanje je i kako će se organizirati dežurstva hitnjaka iz Zavoda za hitnu medicinsku pomoć Grada Zagreba u bolnicama. Zagrebačka Hitna je prije nekoliko godina dobila stakleno (!) zdanje na istoku grada, plus nekoliko ispostava po kvartovima, odakle jurišaju na hitne pozive.

Te bi prostore trebalo napustiti i ugurati se u već tijesne bolničke prostore bez adekvatnih uvjeta ili što? Zašto u Zavodu za hitnu medicinu pojma o svemu nemaju? Puno je nejasnoća nakon ministrove najave. Zato se čini da je ona trebala poslužiti tek kao dokaz da oporba, koja je tražila njegovu smjenu, nije u pravu.

>> Pogledajte video: Zastupnici oporbe o pokretanju opoziva ministra Kujundžića

 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije