Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 5
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
OSOBNA IMOVINA

Milijunaši na putu u Bijelu kuću - većina na računu broji milijune, ali ima i zaduženih

kandidati
Foto: Reuters/PIXSELL
1/5
30.10.2015.
u 09:30

Oni koji su se obogatili zaradili su kao članovi nadzornih odbora, objavljujući bestselere 
i držeći predavanja

Prirodno je da se o kandidatima za šefa prve svjetske nuklearne sile sve (do)zna, a osobna imovina ono je što najviše zanima prosječnog birača. Kada se pogleda imovinska situacija ovogodišnjih kandidata, doista se treba gotovo diviti tamošnjem izbornom sustavu. Naime, neki nemaju ni prebijene pare, a neki su ultrabogati.

Lincoln Chafee i potkivač konja

Donald Trump vrijedi 4,58 milijardi dolara, a američki je Forbes ispitivanjem 80 različitih izvora uspio doći ne samo do te brojke nego i do spoznaje kako je ona rasla (i padala) tijekom 33 godine koliko je Trump u biznisu. Učinili su to precizno, računajući vrijednost umanjenu za kredite koje Trump ima na pojedinoj nekretnini. A ima toga dosta. Prostor koji njemu pripada u Trump Toweru na newyorškoj Petoj aveniji vrijedi 530 milijuna dolara. Zgrada na Avenue of the Americas, koju ima u partnerstvu s tvrtkom Vornado, vrijedi 471 milijun dolara. Niketown je vrijedan 442 milijuna. Zgrada na Wall Streetu vrijedi 373 milijuna, još jedna, Trump Park Avenue na istoj aveniji, 204 milijuna, odnosno ono što u njoj pripada njemu. U San Franciscu ima urede vrijedne 285 milijuna dolara, pa onda i nekoliko golf-igrališta u vrijednosti 14 milijuna dolara. Posjeduje i 327 milijuna u platnim sredstvima, dok na licenciranju vlastitog imena na 30-ak lokacija u svijetu ubire procijenjenih 352 milijuna dolara. Neprijeporno je tko može sam samcat iznijeti troškove kampanje, ali Trump se već obvezao da to ipak neće napraviti. Druga je po bogatstvu Carly Fiorina, nekadašnja šefica Hewlett Packarda koja raspolaže s 58 milijuna dolara i ima novac uložen u oko tisuću investicija. Prije HP-a radila je u drugim velikim američkim kompanijama poput AT&T-a te Lucenta gdje je napredovala iznimno brzo te je, recimo, u AT&T-u već s 40 godina već bila šefica tog telekomunikacijskog operatora za Sjedinjene Države. Magazin Fortune ju je 1998. proglasio najmoćnijom ženom američkog biznisa. Samom HP-u povećala je prihode, ali kompanija nije zarađivala. Kada su je otpustili, i to na silu, dobila je 21 milijun dolara otpremnine.

Sljedeća je Hillary Clinton koja ima 45 milijuna, a njezina je imovina, kao i ona Billa Clintona, predmetom rasprave u američkim medijima. Procjenjuje se da su Clintonovi, otkako su napustili Bijelu kuću 2001. godine, uprihodili oko 230 milijuna dolara. Prodavale su se knjige koje su često bile bestselerima, držali govori, davale konzultacije... Ipak, Clintonovi u službenoj prijavi imovine tvrde da su „teški" između 11 i 53 milijuna dolara. Procjena je Forbesa, koji je napravio najtemeljitiji izvještaj o imovinskom stanju aspiranata za šefa SAD-a, da Clintonovi sada vrijede 45 milijuna. Pa se postavlja pitanje na što su potrošili sav taj novac. Od 2001. do 2014. potrošili su 95 milijuna na poreze, 13 je milijuna koštala Hillaryna predsjednička kampanja 2008., na dvije su kuće potrošili pet milijuna, a u dobrotvorne je svrhe otišlo 22 milijuna. Ukupno je to 135 milijuna, javno je da imaju 45, što znači da nedostaje još 50 milijuna dolara. Poznato je da bi Bijelu kuću Clintonovi napustili bankrotiravši, ponajviše zbog afere Lewinsky koja im je odnijela pravo bogatstvo zbog pravnih troškova. No, Bill Clinton dovoljno je slavan da je kao bivši predsjednik naplaćivao 225.000 dolara za svako predavanje ili govor. A na govorima je zaradio 104 milijuna dolara. Druga pak kontroverza govori o tome kako je Bill Clinton svoju cijenu digao zahvaljujući političkoj snazi svoje supruge. Bio je i savjetnik milijarderu Ronu Burkleu što mu je opet donijelo milijune. Clintonovi su tako zaradili 174 milijuna dolara između 2001. i 2012., a najveći dio između 2007. i 2014., kada su „ubrali" 141 milijun.

Demokrat Lincoln Chafee naslijedio je 32 milijuna dolara. Njegova je obitelj jedna od najstarijih političkih u Americi, s nekoliko njegovih predaka guvernera Rhode Islanda, što je bio i on sam. Zanimljivo, Chafee je i talentirani potkivač konja, jedan je konj o kojem se brinuo čak oborio rekord staze Northlands Park u kanadskom gradu Edmontonu. Crni republikanac Ben Carson nekadašnji je neurokirurg. Sjedio je i u nadzornim odborima velikih kompanija poput Costca i Kellogga gdje je zaradio između dva i deset milijuna dolara, samo od početka 2014. pa do sredine 2015. U odboru Costca bio je punih 16 godina. Riječ je o doista impozantnoj figuri ove kampanje, doktoru koji se proslavio operacijom razdvajanja sijamskih blizanaca, a bio je 19 godina direktor poznate bolnice Johns Hopkins u Baltimoreu. U autobiografiji Darovite ruke priznao je da je iznimno temperamentan te da je svoju narav doveo u red kanalizirajući tu energiju kroz Solomonove mudre izreke koje je čitao. Carson ima čak šest bestselera pa je za traženi period od početka 2014. do sredine 2015. prijavio prihode od tantijema za svoje knjige u iznosu od 1,1 pa do šest milijuna dolara. Od govora u tom je periodu zaradio četiri milijuna, još dva milijuna na komentiranju za The Washington Times i Fox News. Jeb Bush bio je guverner Floride u vrijeme kada je njegov brat George W. Bush izabran u kontroverznom naknadnom prebrojavanju glasova upravo u njegovoj državi. Nakon što je prestao biti guvernerom, bogatstvo Jeba Busha povećalo se 16 puta te on sada raspolaže s 22 milijuna dolara osobne imovine. Očito je da posao guvernera nije baš toliko isplativ iako je Bush prvi republikanac koji je ponovno izabran na mjesto guvernera Floride. Praktično sav novac koji je zaradio nakon odlaska s guvernerskog položaja potječe od savjetničkih poslova i članstava u različitim odborima banaka s Wall Streeta i institucija poput Barclaysa, Lehman Brothersa, pa i od zdravstvenog osiguranja Tenet.

Republikanac George Pataki, odvjetnik, nekadašnji guverner države New York koji savjetuje o pitanjima energetike i okoliša, vrijedi 13 milijuna dolara. John Kasich, republikanski kandidat hrvatskog podrijetla, bio je guverner Ohija, ali je radio i za Lehman Brothers, moćne bankare stradale na početku financijske krize, kao investicijski bankar. Vodio je i show na televiziji Fox – Heartland with John Kasich. S Lehman Brothers bio je do njihova bankrota 2008., a kontroverzu je izazvala informacija da je na odlasku ipak primio bonus, na što je on odgovorio da je riječ o bonusu za rad obavljen godinu prije. Navodi se da ima imovinu vredniju od deset milijuna dolara. Mike Huckabee, nekadašnji radijski voditelj, koji je na Foxu zaradio milijune te poslije dodatno zarađivao i predavanjima, vrijedi devet milijuna. I Kasich i Huckabee zamjetne su karijere ostvarili u medijskoj kući Fox. Republikanski kandidat Jim Gilmore ima sedam milijuna dolara, u gotovini i dionicama, a bio je guverner Virginije.

Jim Webb istinski intelektualac

I konačno, još jedan demokrat pripada društvu kandidata milijunaša – Jim Webb sa šest milijuna dolara. On je do značajnijeg dijela svojeg bogatstva došao napisavši scenarij za hollywoodski blockbuster iz 2000. godine Ratna pravila u kojem su nastupili Tommy Lee Jones i Samuel L. Jackson. Webb je napisao deset knjiga, a kao novinar je zaslužio nagradu Emmy za izvještaj iz Libanonskog rata početkom 80-ih. Oženjen je Vijetnamkom Hong Le koja je korporativna odvjetnica, ali i 22 godina mlađa od njega i – treća supruga po redu.

Tu su još tri republikanca, pet milijuna dolara vrijedan guverner Louisiane Bobby Jindal, pa onda pravnik Ted Cruz čija žena radi u Goldman Sachsu pa je vjerojatno za većinu imovine od tri i pol milijuna dolara ona i zaslužna, zatim Chris Christie čijih je tri milijuna dolara zaradila supruga dok je on bio guvernerom New Jerseya.

Poznati oftalmolog Rand Paul vrijedi dva milijuna, kao i Rick Santorum, Lindsey Graham zarađuje od nekretnina i ima milijun dolara, no u prijavi navodi kako je to zapravo tek 270.000 jer njegova kuća na Capital Hillu više nije u najmu pa ne daje nikakav prihod. Bernie Sanders, u medijima najprisutniji demokrat, ima tek 700.000 dolara, a navodi se kako je nekad radio i kao stolar i filmaš. Brojni su američki novinari istraživali što je to sve Sanders radio za vrijeme svoje političke karijere u Vermontu, a sve što su našli stalo bi u još jedan tekst ove veličine. Ima republikanaca i u dubiozama, Marco Rubio je do grla u dugu jer treba školovati djecu, a plaća i kredite za kuću, brod... Od njega je siromašniji jedino demokrat Martin O'Malley koji nema imovine, sve je zadužio kako bi djecu progurao kroz škole.

>> Početna sreća Hillary Clinton neće biti dovoljna za ulazak Bijelu kuću

>> Što to Donald Trump zapravo nudi Amerikancima?

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije