Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Premium Kolumne

Kod zdravstvenih i političkih savjeta Pernara 'prije upotrebe konzultirajte svog liječnika'

Nakon Pernarova zdravstvenog pohoda po Facebooku, televizijske reklame za Visoki C ili Bronhi bombone s kojima se lakše diše, čine se kao ozbiljne znanstvene analize
11. siječnja 2019. u 14:56 20 komentara 1649 prikaza
Ivan Pernar
Foto: Luka Stanzl/PIXSELL

Sjećate li se davne televizijske reklame za Visoki C? Ili one za Bronhi bombone s kojima se lakše diše?

Ivan Pernar NADRILIJEČNIŠTVO Kod Pernara je to vitamin C, ali što kada djetetu preporuče solnu kiselinu?

Nakon Pernarova zdravstvenog pohoda po Facebooku takve davne marketinške kampanje čine se kao ozbiljne znanstvene analize spram nadriliječništva vitaminima samoproglašenog živo(t)zidara koji je osvojio nove medijske visine. Zapravo multimedijske, jer mu je potpuno jasno da isti cirkus može izvoditi za govornicom u Saboru, što je legitimno, ili ispred kompjutera, što je pak opasno.

No, problem je u tome što su takve kampanje po televizijama koštale, netko ih je plaćao, dok Pernar koristeći internetska bespuća svoju provodi besplatno s parsto tisuća lakovjernih gledatelja po Facebooku. I bez one klauzule "malim slovima", "prije upotrebe konzultirajte svog liječnika", ili barem promućkajte (glavom).

Ivan Pernar 'PUNO VITAMINA C' Liječnici upozoravaju: Pernarovi savjeti dovode do trovanja i kamenca

Kod Pernarovih savjeta o zdravlju za sada najviše postoje nuspojave, ali se trudi. Pa makar mu pola izbornog tijela nakon savjeta novog "doktora u kući", tj. na kućnom internetu, propišalo od prekomjerne doze C vitamina ili dobilo proljev. Čak i populističke televizijske emisije kakve gledamo, poput "Dr. Oza", koliko god bile površne i prilagođene ukusu masovne publike, kao i prigodničarski književni bilteni o samopomoći, imaju bar neko znanstveno korijenje u svom korijenu.

Jedno je hvalevrijedno sprječavati deložacije i izbacivanje ljudi iz kuća, a sasvim drugo glumiti vrača i dijeliti savjete nakon kojih će Pernarova sljedba, htjela-ne htjela, možda morati ostati baš kod kuće, prikovana na wc-u. No, to bi čak bio i manji problem, barem za nas ostale.

Pernarov "zdravstveni program" na Facebooku otprilike je ono što je program Živog zida na političkoj sceni, pun efektnih, brzopoteznih rješenja, ali i velikih rupa i nepoznanica u mogućoj realizaciji i kasnijem stanju i, kako vidimo, zdravlju nacije. Pa bi i tu trebalo ozbiljno promućkati glavom i konzultirati se radi nuspojva.

Ivan Pernar Prijavilo ga Pametno Pernar došao u DORH: Nisam nadriliječnik, nikoga nisam liječio

Jer, nakon njihove eventualne izborne pobjede, koalicije ili bilo čega sličnog - teško ostvarive, ali nikad ne reci nikad, rejting raste i ovakvim pothvatima - ne bi ostao kamen na kamenu u mnogim zidovima.

>> Ivan Pernar zbog prijave za nadriliječništvo došao je dati iskaz u DORH

KRANJČAROV BRAT EKSKLUZIVNO
Otkrivamo gdje je Cico proveo zadnja tri mjeseca života, brat Damir opisao posljednje dane
UHVATI BIORITAM
Koji kronotip posjedujete? Upoznajte se s ovim unutarnjim satom koji trebate slušati
 • karlodrago:

  Čudim se ,koliko ima kod nas budala i daju svoj glas ovim munjenim jebivjetrovima u Ž.Z-u

 • Avatar Croatino
  Croatino:

  Pernar je zivi dokaz koliki smo demokrati da moramo trpiti cak i njega.

 • Deleted user:

  Pernar je samo dokaz koliko je nestalo struke i koliko je naciji ispran mozak pa su imuni na sve bedastoće.Općenito politička kultura je na povijesno zabilježenoj najnižoj grani i očigledno da je mentalni imunitet nacije toliko nizak da postaje neosjetljiv. ... prikaži još! Srozavamo se i tonemo u abis.