Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 188
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
30.10.2017. u 14:13

SDP očito slijedi sudbinu sličnih socijaldemokratskih stanaka u Europi koje gube pozicije, birače, članstvo, vlast, izbore...

Andrej Plenković je potpuno u pravu. Ako SDP želi nove izbore, prijevremene, pokazat će se tko je tko i tko će što dobiti.

Posve je sigurno da će HDZ opet dobiti izbore i da će opet sastavljati vlast. O tome govore i sve dosadašnje ankete. Jer koliko god turobno zvučalo da više od dvije trećine ispitanika misli da država ide u pogrešnom smjeru, jedna trećina bi i dalje bespogovorno glas dala HDZ-u, i HDZ-u raste rejting. Sve je to skupa neobjašnjivo, ali tako je. Za stanje u državi, za tako loš smjer, barem kako građani drže, nije odgovoran samo HDZ i njegovi sateliti na vlasti. Podjednako je odgovorna i oporba. Treba samo malo zaviriti u parlamente zapadnih demokratskih zemalja. Pogledajte malo što u tim parlamentima znači oporba.

Davor Bernardić
1/5

U Hrvatskoj imamo impotentnu vlast koja ne donosi potrebne odluke nego sve radi samo za održanje na vlasti i zadovoljavanje vlastitih apetita. I imamo oporbu koja je također impotentna, ali i ne samo to, nego oporba, u prvom redu SDP, ne zna što bi sa sobom, što od sebe želi, razdiru je frakcijske borbe i u prvom redu bori se za vlastiti opstanak, a ne misli na državu i društvo, na boljitak građana. SDP još ima određenu bazu svojih birača, ali ona je nedovoljna da bi ponovno osvojio vlast. SDP ne nudi ništa. Nakon odlaska Zorana Milanovića, jedino je ponudio novu facu u liku Davora Bernardića. I svi bi trebali biti zadivljeni novim mladim licem, njegovom zalizanom kosom, dječačkim izgledom, pojavom u pogledu visine, lijepim frazama, i to je to. Ne, to nije to.

Što je zapravo danas SDP?

SDP se posljednjih dana probudio jedino u pitanju Agrokora, i tu nešto vrluda, pokušava, ali i to je krajnje blijedo lice politike SDP-a. Jer politike nema! Za nove izbore trebali bi se već sad pripremati, nuditi nove programe, što će s porezima, s nametima, s gospodarstvom, kako riješiti mirovinske stupove, kako riješiti zdravstvo, kako zaustaviti iseljavanje, demografiju okrenuti na pozitivu… Čujemo li ikakve prijedloge o tome? Ništa od toga SDP konkretno ne nudi. Misli da će nešto postići ponovnim traženjem opoziva Plenkovićeve Vlade.

Neće uspjeti, jer ni dosad nije uspijevao. I Plenković je opet u pravu kad kaže da je to čisto politikantstvo. I ne samo politikantstvo, nego posve nepromišljeni potez, o tome se nije dobro promislilo, vidjelo koji su svi mogući scenariji i ima li uopće dovoljno snage u Saboru da se to izvede. Sama inicijativa po sebi ne znači ništa, posebice zato što nije prva, jer su već ranije doživjeli fijasko. Svatko pametan tko razmišlja strateški neće ići ponavljati fijasko.

U SDP-u se očito sve radi na brzinu, nepromišljeno, tek toliko da se buči, galami, viče, dere, da se ima osjećaj da se nešto radi, glume oporbu koja to zapravo nije. Što je zapravo danas SDP? Ništa drugo nego kao i sve druge stranke, hrpa njih koji su skupljeni oko stranke i koji gledaju kako samo zadržati svoje fotelje, kako što dulje živjeti na teret proračuna, odnosno poreznih obveznika.

SDP slijedi sudbinu sličnih socijaldemokratskih stanaka u Europi

Zato i jest krš u SDP-u, jer se love pozicije pred nove izbore, tko će opstati, a tko će ispasti, kome će pripasti fotelja, kome neće. Zamislite da netko od njih ostane bez fotelje, koja bi to tragedija bila. Tko bi takvog partijaša zaposlio u privatnoj firmi? Što takav netko znači na tržištu rada? Ništa! Naravno, nisu takvi samo u SDP-u, takvih je po svim strankama.

SDP očito slijedi sudbinu sličnih socijaldemokratskih stanaka u Europi koje gube pozicije, gube birače, članstvo, vlast, izbore… Zar nije dovoljna činjenica da su češki socijaldemokrati nedavno nakon gubitka vlasti na izborima završili tek kao šesta politička snaga? Evo i socijaldemokrata u Austriji, i njih više nema u vlasti. I tako od zemlje do zemlje. Ovi se naši i dalje kite napuhanim balonom u smislu da su Hrvatsku dva puta spašavali, kad su bili na vlasti i kad su srušili HDZ. No pitam se, ako su bili toliko dobri, ako su toliko dobroga učinili za Hrvatsku, kako to da birači to nisu prepoznali i nagradili ih još jednim mandatom? Jer su i Račan i Milanović izgubili odmah nakon prvog mandata. Kako su to onda bili toliko dobri i uspješni? Po čemu, molim lijepo?

SDP-u ne treba Bernardićeva samodopadnost, Komadinin Marx, Tito i tome slično. To će ih pojesti. SDP-u treba prepoznatljiva politika, jasni programi za budućnost. Ili će se sami pojesti i postati beznačajni. No za to nije kriv HDZ, za to su si krivi oni sami. Jer su jednostavno nesposobni. 

   

Komentara 10

DU
Deleted user
17:34 30.10.2017.

U našem slučaju, SDP ima gadljiv, elitistički odmak od radničke klase. U zbilji, nikad niste vidjeli lidera esdipija da stao negdje i rukovao se s radnicima na skeli, onima u prljavim kombinezonima koji su po cijele dane u znoju lica svog itd. Ne, njih radnička klasa više ne zanima - sjetite se kako je ex min. Mrsić novim zakonom o radu praktički na nulericu ošišao radnička prava, a da se ne govori da su radinici u njihovom mandatu zaboravili što je to božićnica i dr. Oni su zato fascinirani medijima - to njima nasušno treba, da "lijevi" urednici i novinari polariziraju sliku o dnevnim zbivanjima na njihovu stranu. U tome je težište SDP-a danas, da oni dominiraju medijski i eventualno da se propnu na vlast, na lijevo-medijski pogon. I naposljetku - kad su krenuli k o sumanuti mahati hrv. zastavama pred izbore, kad je već bilo evidentno da će izgubiti, prepali su do kosti nama najviše milu manjinu jer do tada je vidjeti zastavu RH na esdipi skupovima bilo ravno krmetu kako slobodno šetucka Teheranom. Pa su osim radništva, izgubili i glasove nama mile manjine. I kad se zbroje gubici - tu su gdje su... Sami pali, sami se skršili! Glasovat će za njih praktički svi novinari i urednici - to je to! Nije RH kao ITA da podijeli TV kanale na lijeve i desne pa tko voli jedno ili drugo, nek bira daljinskim.

DU
Deleted user
16:54 30.10.2017.

HDZ s politikom jnema revizije povijesti radi direktno protiv svoga naroda i Hrvatske drzave s tim onemogucije istine a ujedno bastini i namece nam veliko srpske lazi koje su uvijek isle na stetu hrvatskog naroda. Cemu se ne ispitaju arhiviivi NDH-a ne pretrazi i ispita Jasenovac i ostala stratista koja su danas jos tabu teme i razdori medu nama u ime koga i za koga zasto? Kome odgovaraju lazi i podmetanja. Hrvatska nema svoju povijest,a narod bez svoje povijesti i nije narod.

BA
bakulušić
15:24 30.10.2017.

Komunističke i Socijal-demokratske stranke i partije su prošlost. Iz prostog razloga što su "kneževi ovoga svijeta" odustali od koncepta nemetanja volje nasilnim i manje nasilnim putem. Izabran je novi koncept lukavstva u kojem "para vrti gdje burgija ne će". Liberalni sekularizam, kontrolom medija i podmićivanjem grupa i pojedinaca uspjeva nametnuti pučanstvu sve što želi bez obzira tko vlada i kako se stranke nazivaju. Demokršćani, socijalisti, komunisti, liberali... svi potpisuju sve što im se na stol stavi. U državama članicama EU i u svim državama koje to žele postati. U državama sa dugom demokratskom tradicijom i u državama u kojima su donedavno vladali komunistički režimi. Kod potpisivanja nema razlike između "demokršćana", bivših komunista, "centra" i radikalne "desnice" i "ljevice". Svi sve potpisuju i svi unisono pjevaju. To je naša stvarnost. I to je ono što plaši.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije