Naslovnica Premium Kolumne

Kineski Veliki Brat i mala Crvena knjižica

Crvena knjižica bila je malena kao današnji pametni telefoni te je bila izvrstan instrument propagande maoizma
13. travnja 2019. u 12:17 0 komentara 1108 prikaza
Xi Jinping
Foto: Reuters/PIXSELL

U Kini postoji mobilna aplikacija (APP) pod naslovom “Uči veliku naciju” koja je nekom vrstom kviza na kojem se dobivaju i gube bodovi s obzirom na procjenu vjernosti režimu. APP propagira velike uspjehe kineskog lidera Xi Jinpinga, pa čak i njegov nedavni posjet Francuskoj (možda će biti uključen i posjet Hrvatskoj).

Kineski premijer stigao na Markov trg Silvije Tomašević Nitko, pa ni velika Kina, ne ulaže bez razloga

Dobiva se jedan bod ako se samo pogleda video o Xi Jinpingu u Francuskoj, a do deset ako se pogode odgovori na kvizu o ekonomskoj politici. APP je u kratko vrijeme preuzelo čak 100 milijuna Kineza, a neki predviđaju da bi za nekoliko mjeseci mogla prestići nakladu čuvene Crvene knjižice u kojoj su šezdesetih godina citirane Maove misli. Ta mala knjižica imala je nakladu od 900 milijuna primjeraka i po nakladi je druga na svijetu, poslije Biblije.

Crvena knjižica bila je malena kao današnji pametni telefoni te je bila izvrstan instrument propagande maoizma. Učiti Maove misli bila je građanska dužnost. APP kojim se “Uči veliku naciju” razvila je kineska KP, ona ista koja je bila nakladnik Crvene knjižice. Tu se aplikaciju može skinuti sa stranica Alibabe, kineske državne kompanije slične Amazonu.

Povijest se ponavlja drugim sredstvima. Nekada se učilo Maove misli, sada se uče Xiovi uspjesi. Neki su to nazvali primjerom digitalne diktature. Jer, odgovori na kvizu nisu samo igrica, već ocjena vjernosti režimu. APP je postao gotovo obvezatan na poslu i u školi. A kada spominjemo školu, kažimo i da postoje eksperimentalni razredi u kojima učenici imaju na glavama trake sa senzorima, nazvanima Focus 1, koji kontroliraju mozgovne valove i ocjenjuju razinu učenikove koncentracije.

posjet hrvatskoj Li Keqiang na Pantovčaku: Kina iznimno cijeni hrvatsku spremnost na suradnju

Podatke o koncentriranosti učenika nastavnik vidi na elektroničkoj ploči preko portala Focus EDU i može intervenirati ako je neki učenik u oblacima. Škola koja provodi taj eksperiment zove se Jiangnan i nalazi se u gradu Hangzhouu. Elektronički čitač mozga nije stvoren u Kini, već u SAD-u, u startupu BrainCo Inc iz Massachusettsa koju podupire sveučilište Harvard. Tvrtka BrainCo je zadovoljna jer je prodala već 20.000 senzora Focus 1 kineskim školama. Vidjeti slike s učenicima koji na glavama imaju senzore za vrijeme nastave nije baš ugodno. Ni Orwellov Veliki Brat nije mogao takvo što zamisliti, ali ono je bila “1984.”, a sada smo u trećem tisućljeću gdje svakodnevni život nije Crvena knjižica već mobilna aplikacija.     

Financije
Ja sam PMP
Znate li što je PMP i zašto se u svijetu smatra zlatnim standardom?
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.