Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 148
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
03.12.2017. u 21:54

Možda Trump neće sjesti za stol s Kimom, ali budimo optimistični

Balistička raketa Hwasong-15 koju je lansirala Sjeverna Koreja diktatora Kim Jong-una mogla bi udaljiti rat.

Raketa koja je odletjela u svemir na 4500 km od Zemlje odnosno deset puta dalje od položaja na kojem je Međunarodna svemirska postaja, mogla bi, štoviše, približiti pregovore s Pyongyangom.

Zvuči paradoksalno, ali neki analitičari optimistički gledaju na dostignuće Sjeverne Koreje jer bi se sada Kim Jong-un, nakon što je pokazao da može pogoditi bilo koji kutak SAD-a, mogao osjećati zadovoljenim, pogotovo ako bi svijet njegovu državu, a to je ono što on traži, priznao kao nuklearnu silu.

Američki predsjednik Donald Trump teško će progutati takvo što, ali činjenica da lansiranje rakete nije bila prva vijest na američkim TV postajama, da je burza nastavila rast i da se više pažnje posvećuje poreznoj reformi i izglasavanju u Senatu, pokazuje promjenu.

Prođe li u Senatu porezna reforma, bila bi to prva Trumpova pobjeda od ulaska u Bijelu kuću. No, Trump i dalje prijeti Kimu, ali stavlja u iskušenje i volju kineskog čelnika Xi Jinpinga koji je obećao pritisnuti Pyongyang. Utjecaj Kine u svijetu raste zbog Trumpovih pogrešaka.

Trump se povukao iz sporazuma o slobodnoj razmjeni, a to je Kini pomoglo da s ostalim državama nastavi surađivati i bez SAD-a. Prema analizi američkih vojnih službi, koje je prenio Washington Post, subjekti međunarodne suradnje koje je stvorila Kina (Asian Infrastrucuture Investment Bank i One Belt One Road) uložili su u 64 azijske i europske zemlje milijardu dolara za pomoć, šest puta više od ulaganja SAD-a u europske države poslije Drugog svjetskog rata Marshallovim planom. SAD je tada uložio 150 milijardi današnjih dolara i imao je stalan utjecaj na europske države. Ekonomski utjecaj Kine stalno raste, a bude li za pregovarački stol dovela Kima, narast će joj i politički utjecaj.

Možda Trump neće sjesti za stol s Kimom, ali budimo optimistični. Uostalom, sve katastrofične prognoze o krizama promašile su cilj pa je, bez obzira na to tko će biti za nekim stolom, mogućnost sporazumijevanja veća. Ratno zveckanje ne donosi prihode.   

 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije