Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 172
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
max donosi!

Kempes - Proslavio je Argentinu i najavio velikog Diega

'alberto-kempes'
Foto: ''
1/13
19.06.2013.
u 18:51

Postoje nogometaši koji su igrama obilježili određenu reprezentaciju, neko natjecanje, ligu ili klub. Rijetko se dogodi da je to netko od braniča ili vratar, najčešće je to golgeter. Takav je bio i Argentinac Mario Kempes (58)

Mario Kempes je čovjek za kojeg je najveći argentinski, a po mnogima i najveći na planetu u povijesti nogometa Diego Armando Maradona izjavio da je upisao Argentinu na nogometnu kartu svijeta. I zaista, prije nego što je sinonim za Argentinu postao Maradona, simbol te velesile bio je Mario Kempes poznat kao El Matador, igrač koji je Argentincima donio možda najviše radosti u najtežim vremenima.

Mario Alberto Kempes Chiodi rođen je u argentinskom Bell Villeu u regiji Cordoba 15. srpnja 1954. godine. Otac Mario također je bio nogometaš, ali ne profesionalni, no dovoljno zaljubljen u najvažniju sporednu stvar na svijetu da bi podržao nasljednika u nastojanju da postane vrhunski nogometaš. Mario se nogometom počeo baviti od ranog djetinjstva kada ga je otac kao sedmogodišnjaka odveo na trening u lokalni klub Instituto de Cordoba.

U prvu momčad ušao je kao šesnaestogodišnjak, a svojim je pogocima doveo klub do osvajanja regionalnog naslova prvaka. Zanimljivo je da je u Institutu igrao rame uz rame s još jednim velikanom argentinskog i svjetskog nogometa Osvaldom Ardilesom. No, ne zadugo jer je Kempes 1973. godine Cordobu zamijenio Rosario Centralom, i to za 130 milijuna pesosa.

Otkrili ga u Rosariju

Upravo u dresu Rosarija Mario Kempes afirmirao se kao vrhunski igrač i napadač. U dvije godine koliko je nastupao za Rosario odigrao je 107 utakmica i postigao 85 pogodaka, čime je stvorio sliku hladnokrvnog strijelca koji zabija bez milosti. Neki argentinski statističari kažu da je navedeni broj pogodaka samo u prvenstvenim utakmicama, te da je Kempes u te dvije sezone postigao 97 pogodaka u 123 utakmice, čime je postao najbolji strijelac Rosarija u povijesti. Još je impozantniji podatak da je u prvoj sezoni zabio 25 golova u isto toliko utakmica!

Svojim je igrama privukao brojne europske klubove koji su pokazali zanimanje za njega želeći ga dovesti u svoje redove, a najkonkretnija je bila španjolska Valencia čiji je dres obukao 1976. godine, i to za tada rekordnih 300 milijuna pesosa, odnosno 300.000 američkih dolara. Pokazat će se da je to bio dobar odabir jer Kempes je svoje najbolje klupske predstave pružio baš u dresu šišmiša iz Valencije.

U pet sezona koliko je proveo u svojem prvom boravku u Valenciji Mario Kempes osvojio je španjolski Kup kralja, europski Kup pobjednika kupova te europski Superkup. Svoje golgetersko umijeće potvrdio je s dva osvojena naslova najboljeg strijelca španjolske lige. Takozvani trofej Pichichi podigao je u sezonama 1976./1977. i 1977./1978. sa 24 odnosno 28 postignutih pogodaka.

Nakon pet sezona u Valenciji vratio se kući u Argentinu, u River Plate, no samo na jednu sezonu, da bi nakon toga na još dvije godine opet došao u redove šišmiša. Bio je to nagovještaj silazne putanje. Nakon Valencije još je igrao za Hercules, austrijske klubove Viennu, St. Pölten i Krems, čileanski Fernandez Vial te na kraju za klub Pelita Jaya iz Indonezije.

Ipak, unatoč sjajnoj klupskoj karijeri Mario Kempes ostat će upamćen po igrama za Argentinu, obilježivši jedno razdoblje argentinskog nogometa. Svoju je reprezentaciju doveo do prvog naslova prvaka svijeta.

– Ja sam samo jedan od puno njih koji su odigrali svoje uloge u povijesti argentinskog nogometa. Sretan sam i ponosan što je moja država dala toliko odličnih nogometaša – izjavio je skromni Mario Kempes na završetku karijere, iako svi znaju da Kempes nije bio tek jedan u nizu.

Upao u “momčad duhova”

Svoj put s gaučima El Matador je započeo nastupom protiv Portugala u francuskom Cannesu 19. travnja 1972., u utakmici reprezentacija do osamnaest godina. Tom prilikom upisao je i prvijenac postigavši jedan od tri pogotka u pobjedi Argentine 3:1. Kao 19-godišnjak je upisao prvi nastup za seniorsku vrstu bijelo-plavih, i to 1973. u kvalifikacijskoj utakmici južnoameričke skupine za odlazak na SP 1974. godine u Njemačkoj. Utakmica se igrala na velikoj nadmorskoj visini u bolivijskom La Pazu, a izbornik Omar Sivori pozvao je velik broj tada anonimnih igrača pa su mediji tu generaciju reprezentativaca prozvali “momčad duhova”. Argentina je tada pobijedila Boliviju pogotkom Oscara Fornarija.

Prvo od tri svjetska prvenstva na kojima je El Matador igrao bilo je upravo to 1974. u Njemačkoj, na kojem se reprezentacija Argentine nije proslavila. Doživjela je debakl u utakmici protiv Nizozemske koju je predvodio maestralni Johann Cruijff, a Kempes nije zatresao mrežu. No, na prvenstvu koje se četiri godine poslije igralo u njegovoj Argentini, zapamtio ga je cijeli nogometni svijet.

SP u mučnoj atmosferi

Treba reći da se turnir 1978. igrao u mračnoj i mučnoj atmosferi argentinske svakodnevice kad je na vlasti bila vojna hunta. Narod je bio depresivan i trebala im je neka svijetla točka u teškim vremenima. Čak je i odigravanje samog prvenstva bilo u jednom trenutku upitno zbog tog vojnog udara, no vlasti su dale jamstvo da će sve proći bez problema.

Zbog situacije u zemlji izbornik Cesar Luis Menotti imao je problema i sa sastavljanjem momčadi, a Mario Kempes bio je pozvan u nacionalnu vrstu iako je igrao izvan domovine. Odazvao se iako je znao da može imati problema s huntom. Kada je pročitao popis pozvanih igrača, Menotti je kazao: “Kempes je snažan, vješt, stvara višak igrača i otvara prostor. Usto ima i snažan udarac. Riječ je o igraču koji u svakom trenutku može napraviti razliku na terenu i zato će biti naš napadač!”.

Nakon prvog dijela turnira izgledalo je da je Menotti potpuno promašio. Iako je Argentina pobjedama protiv Mađarske i Austrije ostvarila prolaz u drugi krug natjecanja, unatoč porazu od Italije, gauči su se užasno mučili u igri, a Kempes nije postigao niti jedan pogodak. Pritisak na terenu i izvan njega bio je više nego očit. Menotti je kasnije pričao da je više u šali dobacio Mariju kako bi bilo dobro da obrije brkove, a trik je, čini se, upalio. Jer u drugom dijelu turnira El Matador je pokazao kako se “bori s bikovima”!

Obrijao brkove i “poludio”

S dva pogotka u utakmici protiv Poljske Kempes je donio Argentini pobjedu, nakon čega je uslijedio remi protiv Brazila. Nakon toga gauči su eksplodirali protiv Perua i s pobjedom od 6:0 osigurali prvo mjesto u skupini B i finale protiv Nizozemske koja je dominirala skupinom A. U pobjedi protiv Perua Mario Kempes ugradio je dva pogotka. No vrhunac je tek slijedio.

I danas, gotovo točno 35 godina poslije, 25. lipanj 1978. stoji upisan zlatnim slovima u povijesti argentinskog nogometa, ali i u sjećanjima i srcima Argentinaca kojima su njihovi nogometaši pružili trenutak utjehe, sreće i nade u teškim vremenima. Argentina je u finalu vratila Nizozemcima za poraz u Njemačkoj četiri godine ranije, i to pobjedom od 3:1. Mario Kempes, El Matador, postigao je dva pogotka, jedan u 38. minuti susreta, a drugi u 15. minuti produžetka.

Kempes je tako nakon neučinkovitog početka, na kraju prvenstva bio najbolji strijelac turnira sa šest golova, a bio je proglašen i najboljim igračem prvenstva.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije