Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 177
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Uvodnik

Kaznite ili nagradite, ali iziđite na lokalne izbore

17.5.2009., Zagreb - Lokalni izbori za predstavnike lokalnih i regionalnih predstavnickih tijela za iduce cetiri godine, prvi put neposredno ce se birati opcinske nacelnike, gradonacelnike i zupane, te njihove zamjenike.  Photo: Zeljko Lukunic/24sata
20.05.2017.
u 15:45

Izbori su ujedno i biti ili ne biti za čelnike velikih stranaka

Ako niste zadovoljni kako su vam vaši načelnici, gradonačelnici i župani služili zadnje četiri godine ili kako su se vaši predstavnici u općinskim i gradskim vijećima te županijskim skupštinama borili za to da vam svakodnevni život bude ugodniji, lakši i jednostavniji, izađite sutra na lokalne izbore.

Prilika vam je to da kaznite sve oni koji nisu zadovoljili, koji su vam davali lažna obećanja ili nagradite one za koje držite da imaju novu snagu, viziju, ideju i programe da bi iduće četiri godine donosili odluke u vaše ime. Upravo zato služe svaki lokalni izbori i upravo zato bi bilo porazno da izlaznost na njima bude sramotno mala.

No lokalni izbori pred nama specifični su i zbog još nekoliko činjenica. Osim što su potpuno zasjenjeni nacionalnom političkom krizom i slučajem Agrokor, što velike stranke itekako koriste da bi bildale poziciju i rejtinge svojih kandidata na terenu, iz istog razloga nikada prije nisu imali toliki utjecaj na nacionalna politička zbivanja. Ali i na zbivanja unutar samih političkih stranaka, pogotovo onih najvećih. Slijedi zato borba za svaki glas, a rezultati će se čekati s velikom strepnjom jer će pokazati i kako stoje glavni politički akteri u zemlji: HDZ, SDP, ali i Most, što bi moglo biti otrežnjenje u situaciji u kojoj novi parlamentarni izbori vise u zraku.

Ujedno su i biti ili ne biti za čelnike velikih stranaka. Za Andreja Plenkovića jer mu o lokalnim izborima odnosno o eventualno lošem rezultatu oporbe ovisi hoće li ili neće sastaviti novu parlametnarnu većinu. A pokazat će i koliku snagu ima unutar stranke na primjeru Zagreba kada se zbroji koliko je glasova osvojio “njegov” kandidat za gradonačelnika Drago Prgomet, a koliko nezavisna Bruna Esih uz potporu Zlatka Hasanbegovića. Za Davora Bernardića oni pak znače borbu za ostanak u fotelji šefa SDP-a jer u slučaju potpunog debakla bilo bi samo pitanje vremena kada će početi njegovo rušenje, a i karijera Bože Petrova, izgubi li svoje utvrde Metković i Omiš, mogla bi neslavno završiti. 

Komentara 3

SU
Superman1
11:18 21.05.2017.

Nažalost i porezna uprava zaobilazi velike i moćne ( lopove ), a dere po " običnim " građanima.

DJ
djakputnik
13:28 21.05.2017.

Da bi poslali poruku političarima svih boja, omu pravu poruku - da su upropastili svaku šansu da im se da povjerenje, jer nikada niti jedna vlada nije napravila niša za boljitak građana Hrvatske - treba bojkotirati izbore. Upravo izlaznost treba biti sramaotno mala, jer nitko od njih nije zaslužio da si ljudi upropaste nedjelju izlazeći na nekakve izbore. Tko god dobio vlast, ništa neće napraviti.

BA
bakulušić
20:15 20.05.2017.

Kako god mi glasovali, pobijedit će oni! I tako pedeset godina. Samo su revolucije mijenjale to pravilo. Nakon pedeset godina, više nitko ne postavlja neugodna pitanja. Osim porezne uprave:

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije