Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
13.10.2018. u 08:30

Ni jedan propis nije toliko tvrdokoran, a da ga se ne bi moglo malčice smekšati, pa da ne žulja

Nema tog zakona u kojem Hrvati ne pronađu rupu. Ne mogu u HDZ-u i SDP-u izmisliti nešto što domaći čovjek ne bi prilagodio svojim potrebama. Ni jedan propis nije toliko tvrdokoran, a da ga se ne bi moglo malčice smekšati, pa da ne žulja. U ministarstvima vjerojatno imaju zaposlene službenike koji prije puštanja zakona ili pravilnika u promet testiraju sve moguće anomalije, razrađuju scenarije i na rupe koje uoče lijepe zakrpe, kao informatičari koji uklanjaju bugove u softverima. Uzalud.

Vrlo brzo netko će pronaći sićušan otvor i proširiti taman toliko da se kroz njega može provući, i onda samo strpljivo čekati hoće li se izvući, ili će mu poreznici pokucati na vrata. To nisu pojedinačni slučajevi nego masovne pojave. Na jedan takav primjer upozorio je neki dan građevinski poduzetnik koji se požalio na to što neka jednostavna društva s ograničenom odgovornošću zaobilaze zakone i zagorčavaju život drugima. Čak je, veli, razmišljao da za sve radnike otvori po jedan j.d.o.o., pa će uštedjeti na davanjima za poreze i doprinose.

Ministar financija Zdravko Marić kaže da je ideja bila da se potakne malo poduzetništvo, a ne da se ozakoni zaobilaženje propisa. No, nije dugo trebalo da se uoči nesrazmjer s visokim prihodima tih “tvrtki za 10 kuna” s malim investicijama u novu dugotrajnu imovinu. Osim toga, neki su napravili milijunske dugove, potom ugasili tvrtku i otvorili novu, a vjerovnici nek’ se slikaju. Danas je registrirano više od 45.000 tih malih tvrtki, a samo u prvih osam mjeseci 3880.

Postoje, naravno, brojni dobri primjeri, no Marić upozorava da postoje i presude Europskog suda da je takav oblik u sferi tzv. agresivnog poreznog planiranja. Kao, svjesno se ušlo u takav oblik poslovanja kako bi ga se iskoristilo za smanjenje porezne obveze. Ministarstvo sad predlaže da se ti poduzetnici, čim prijeđu prag od 300.000 kuna, u sustav obveznika plaćanja PDV-a imaju uvesti odmah idućeg mjeseca, a ne od naredne kalendarske godine. Sličnih je primjera snalaženja dosta. Sjetimo se fiskalizacije i domišljatih ugostitelja, kemijanja s poticajima za ekološku poljoprivredu, autobusnih prijevoznika koji putnike iskrcavaju na magistrali kako ne bi u Crikvenici morali plaćati vinjete...

Rječit je i slučaj Riječanina koji je uhvaćen kako se vozi vlakom bez kupljene karte, a sud ga je oslobodio jer su u Ministarstvu prometa zaboravili u novi Pravilnik o unutarnjem redu željezničkog sustava izrijekom spomenuti i vožnju bez karte. Znajući za domišljatost naroda, u Vladi sad strahuju hoće li najavljeno poskupljenje duhana i alkohola dovesti do šverca iz BiH i Srbije.

U Vladi i Saboru se nad time ne trebaju zgražati i čuditi jer - kakav oni primjer daju?

Valjda slučajno, u zakonu o sprječavanju sukoba interesa napisano je da se kazne političarima mogu naplatiti samo iz plaća tijekom trajanja mandata, a ne i nakon njega. Tako je na stotine bivših dužnosnika izbjeglo kaznu. I to je, eto, jedna od rupa u zakonu. Rupe su, zapravo, mnogima najkorisniji dio zakona.

>> Pogledajte svađu Pernara i Plenkovića u Saboru: Vi ste kralj štakora!

 

Ključne riječi

Komentara 2

Avatar Največi hrvat u istoriji
Največi hrvat u istoriji
08:54 13.10.2018.

Kazne političarima mogu se naplatiti samo iz plaća tijekom trajanja mandata, a ne i nakon njega dok se kazne balkanskoj domoljubnoj raji trebaju naplacivati stalno i redovito nezavisno jesu li pokraj kontejnera ili besposleni jer imaju Hrvatsku i svoji su na svome.

MA
Mariouduvicic1957
00:29 03.11.2018.

Mogu li ja plačati tv pretplatu dok gledam samo nacionalnu tv,znači 1 i 2 program a pošto ne gledam ni jedan da ne plačam pretplatu .

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije