Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 141
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
28.10.2017. u 17:12

Vidjevši da Katalonija gubi samostalnost, dio Puigdemontovih parlamentaraca proglašava jučer preko koljena samostalnost

Deseci tisuća ljudi na ulicama Barcelone slavile su jučer novoproglašenu neovisnost Katalonije, no ova politička odluka katalonskih parlamentaraca predstavlja u stvari potez očajnika i spašavanja vlastite političke kože, Puigdemontova političkog kredibiliteta. I to pod svaku cijenu.

Proglašenje neovisnosti, za koju je sigurno da ju nitko osim samoproglašenih kvazidržavica poput Južne Osetije ili Abhazije neće priznati (Njemačka je prva jučer odbacila svaku pomisao o priznanju, a zatim i SAD) dolazi nakon političkog krivudanja katalonskih političara koji su očito tek u posljednjih petnaestak dana shvatili da igraju prilično ozbiljnu igru, a ne predstavu za lokalnu javnost. Na referendum je izašlo tek 43 posto građana, mahom pobornika samostalnosti, dok su ostali ovo neformalno izjašnjavanje jednostavno ignorirali.

Put ka kataloskom proglašenju samostalnosti ubrzala je brutalnost Rajoyove policije koja je penderecima batinala i starce, obračunavajući se s mirnim Kataloncima koji su u jednoj demokratskoj zemlji izražavali svoje mišljenje. No Rajoy, autoritaran premijer Španjolske uvidio je trenutak da se obračuna sa svakom idejom o odvajanju sjeverne pokrajine. Nenadano je tražio da se Barcelona jasno izjasni jesu li proglasili neovisnost ili ne, I to kako bi mogli aktivirati članak 155. 

Katalonija
1/12

Puigdemont je odgovor izbjegavao, pokušavao ga preformulirati, no nije uspio. Madrid je shvatio priliku i odlučio aktivirati članak 155 ustava, oduzeti Kataloniji autonomiju. Vidjevši da Katalonija gubi samostalnost, dio Puigdemontovih parlamentaraca proglašava jučer preko koljena samostalnost. I to samo s jednim razlogom.

Da povrate barem dio osobnog političkog kredibiliteta. Jer samostalnost Katalonije izuzev nešto više od 50 posto Katalonaca nitko ne zarezuje ni trunke, kao što s Barcelonom niti jedan od relevantnih činbenika na međunarodnoj sceni nema namjeru razgovarati, a kamoli ih priznati.

A tisuće studenata koji već danima mirno prosvjeduju za katalonsku neovisnost sada su postali otvoreni cilj represije koju bi Madrid uskoro mogao uvesti. I nitko više ne može sa sigurnošću reći što će donijeti sutra.

Komentara 3

KA
Kameni
22:49 28.10.2017.

Halo urednici - u osnovnu skolu ponovo - Na referendum je izašlo tek 43 posto građana, mahom pobornika samostalnosti. Dobro ih je glasalo i toliko sa obzirom da su fasistiiz Madrida blokirali glasacka mjesta a narod lomili pendrecima. Pozdrav kolumnisti. Pogledaj kolumnisto prije nego sto pises vijesti iz svijeta, cudim se da nisi vidio kako pendrek puca po narodu.

Avatar Golum
Golum
01:32 29.10.2017.

Karakas opet prepisuje clanke i stavlja na njih svoj potpis a u clanku hrpa neprovjerenih i netocnih podataka. Lova je sjela u padze a sta pise u clanku ko ga j...e.

NE
Neonacionalist
18:28 28.10.2017.

Odakle tebi pravo da Južnu Osetiju i Abhaziju nazivaš samoproglašenim kvazidržavama , je li znaš išta o povijesti te dvije zemlje i naroda Oseta i Abhaza , naravno da ne znaš , zar Hrvatska nije bila isprva samoproglašena i nasas isto tako nakon samoproglašenja nije gotovo nitko htio priznati punih šest mjeseci nakon samoproglašenja neovisnosti osim Islanda, Litve , Ukrajine uglavnim tih nekih bivših sovjetskih republika, itd. i što da je JNA uspjela poraziti hrvatske snage koje su oružjem bile primorane braniti samoproglašenu nezavisnost , tko bi nas onda priznao , vjerovatno bi onda priznali de facto postojeće stanje , naša je sretna okolnost inaće bila u tome što smo izglasali neovisnost u doba jednog geopolitičkog vakuma koji je privremeno nastao nakon rušenja blokovske podjele Europe i pada komunizma inaće bi da to nismo tada uspjeli iskoristiti teško bi kasnije imali prilika , značajna razlika je u tome što je velika većina hrvatskog naroda bila odlučna za neovisnost što je i potvrdio referendum dok je kataklonsko društvo znatno podjeljenije.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije