Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 134
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
29.10.2017. u 23:00

Takvu žestinu nije si dopustila ni homogena Hrvatska nakon referenduma 1991. godine

Model po kojemu su Puigdemont i katalonski separatisti pokušali ishoditi neovisnost Katalonije školski je primjer kako se to ne radi. Na stranu činjenica da Katalonija nema šanse za priznanje, i to ne zato što netko ima nešto protiv te sjeverne španjolske pokrajine, nego zato što nitko neće lomiti svoje odnose s Madridom kao predstavnikom velike europske države, članice EU i NATO-a. Niz je drugih razloga zbog kojih je Puigdemontov projekt samostalnosti od početka bio osuđen na propast.

Prije svega separatisti su organizirali referendum iako je bilo jasno da Katalonci nisu homogeni, već duboko podijeljeni po pitanju neovisnosti. Koliko god ih je za samostalnost, toliko ih je i protiv nje. Nadalje, katalonski je parlament išao vrlo oštro. Umjesto da rezultate referenduma, kakvi god oni bili, iskoriste kao argument kojim bi naveli vladu u Madridu na razgovore o odcjepljenju ili nekom obliku konfederacije, parlament je prije referenduma najavio da će proglasiti neovisnost u roku od 48 sati ako rezultati izjašnjavanja glasača budu pozitivni. Takvu žestinu nije si dopustila ni Hrvatska nakon referenduma 1991., iako je naše društvo bilo posve homogeno, a Zagreb imao puno jače poluge vlasti u svojim rukama nego što ih danas imaju Barcelona i Puigdemont.

Katalonija
1/12

Ukidanjem svih ovlasti Barceloni, ali i istodobnim raspisivanjem regionalnih izbora u Kataloniji za malo manje od dva mjeseca, službeni je Madrid zabio presudan gol separatistima. S jedne strane poljuljao je dio dosad separatistima naklonjenih Katalonaca koji će se i dalje pridržavati zakona i slijediti upute iz Madrida, s druge strane Madrid je pokazao zube i odlučnost, a s treće i volju da se Kataloniji ostave široka autonomija, samo s drugim ljudima na čelu pokrajine. Jer Puigdemont i njegovi separatisti na tim idućim izborima više nisu u igri s obzirom na to da je, što se njih tiče, Katalonija samostalna.

No nemaju ni snage spriječiti te izbore pa mogu samo sve promatrati sa strane. Gem, set i meč za Rajoya. 

Komentara 10

Avatar southman
southman
07:40 30.10.2017.

Lily iako je novinar pretjerao, ipak je pretjerao manje od tebe. Sve odluke katalonskih čelnika su bile prenagle i ishitrene . A to što je bilo ili nije bilo kroz povijest, ...

LI
Lily7
00:14 30.10.2017.

Nevjerovatno, ne mogu vjerovati sto ovaj novinar pise! Katalonija ima svoj vlatiti jezik, posve drugaciji of Spanjolskog, nema sanse da Spanjolac moze razumjeti Katalonca. Katalonija je imala svoje kraljestvo (Aragon) davno prije nego se ime Spanjolska pocelo upotrebljavati. Demonstracije ovee nedjelje u Barceloni su bile popunjene autobusima iz Spanjolske. Republika Katalonija u srcu I stvarnosti pravendika!

BO
bognar
08:03 30.10.2017.

Ovaj novinarcic je dno dann...ali je na razini vecernjeg lista...savrseno se nadopunjuju

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije