Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 149
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Kaos u Saboru

Dugo HDZ nije izgledao tako nemoćno, jedini izlaz je dogovor Karamarka i Brkića

Tomislav Karamarko
Foto: Goran Stanzl/PIXSELL
1/8
14.05.2016.
u 22:24

Nakon devastacije stranke u post Sanaderovoj eri i poraza na parlamentarnim izborima 2011. godine, HDZ je došao na vlast u kombinaciji s Mostom, ali kola ubrzano klize nizbrdo...

Dugo HDZ nije djelovao tako nemoćno kao jučer u Saboru kada ni treći tjedan zaredom nije mogao skupiti kvorum, drugim riječima potvrditi svoju većinu u parlamentu. Nakon devastacije stranke u post-Sanaderovoj eri i poraza na parlamentarnim izborima 2011. godine, HDZ je došao na vlast u kombinaciji s Mostom, ali kola nezaustavljivo klize nizbrdo.

U ovom trenutku još nije upitno da vladajuća Domoljubna koalicija i Most imaju parlamentarnu većinu, ali kaos koji se tjednima događa u Saboru pokazuje potpunu dezorijentiranost HDZ-a. Vojnički organiziranom i hijerarhijski posloženom HDZ-u ovako se nešto može dogoditi samo u trenucima obezglavljenosti. Kaotična situacija u HDZ-u upućuje na dvije stvari; na stranku se prelio potpuni kaos iz Vlade, a posljedično i na Sabor, i drugo; vrh stranke, točnije šef Tomislav Karamarko, očito, ne kontrolira HDZ. HDZ-ovi zastupnici kao i HDZ-ovi ministri potpuno su ogorčeni načinom funkcioniranja Vlade, nejasnom politikom, stalnim sukobima i prijeporima. Članstvo je zbunjeno, konsternirano, otvoreno kritiziraju i visokopozicionirani članovi Vlade. Dugogodišnji HDZ-ovci komentiraju kako se Ivi Sanaderu, pa i Jadranki Kosor koliko je god nisu voljeli, ovakav fijasko u Saboru ne bi nikada dogodio.

U vrijeme Sanadera, svi oni koji se u Saboru nisu pojavili i zato bili odgovorni za izostanak kvoruma bili bi kod njega na ribanju – komentiraju naši sugovornici. Ali kad šef stranke prvi put kad se tako nešto dogodi ne pokaže autoritet, budući da je i sam u svojim problemima i vodi bitke na nekoliko fronti, onda zastupnici rade po svom. A više izgleda ni nemaju motiva biti poslušni stranački vojnici.

Kao ključni problem dio sugovornika ističe raskol između Karamarka i Milijana Brkića, glavnog tajnika stranke. Jedini izlaz za HDZ vide u dogovoru i balansiranju odnosa između Karamarka i Brkića jer jedino glavni tajnik, koliko god nije meštar saborske procedure, ima autoritet čvrste ruke i strahopoštovanje HDZ-ovih zastupnika i članova u cjelini. Brkićev povratak u Sabor dogovoren je između njega i Karamarka, i dio sugovornika tvrdi da je njihov odnos znatno bolji otkad je prelomljeno da ipak Brkić bude kandidat za zamjenika predsjednika HDZ-a.

Osim što su HDZ-ovci razočarani načinom funkcioniranja Vlade i što sve manje žele podmetati leđa i braniti rad Vlade i prvog potpredsjednika Karamarka, dodatno su zbunjeni otkrićem Nacionala da je tvrtke supruge šefa HDZ-a poslovala s MOL-ovim lobistom Jozom Petrovićem. Budući da je Hrvatska u arbitraži s MOL-om oko Ine, mađarskim suvlasnikom te domaće naftne kompanije, afera je neugodno odjeknula za Tomislava Karamarka. Postavilo se pitanje može li Karamarko preživjeti ovu aferu i u Vladi i u HDZ-u. HDZ-ovci su svjesni da bi na novim izborima HDZ poprilično loše prošao, ali nisu sigurni da će se itko u stranci suprotstaviti Karamarku i tražiti njegovu smjenu.

– Jedini koji mu se mogao suprotstaviti je Brkić, ali on mu je s ljudskog aspekta iznimno lojalan – komentiraju upućeni HDZ-ovci. Iako se stalno potenciraju priče o Brkićevim ljudima koji bi mogli zavladati Predsjedništvom HDZ-a, sumnjaju da će u HDZ-u dogoditi raskol upravo zbog Brkićeve lojalnosti unatoč mnogim političkim potezima koje bi mogao zamjeriti Karamarku.  

>> Reiner i Karamarko u procesiji stigli na Bleiburško polje

>> Karamarko: Hrvatska je stalan i pouzdan partner Bosne i Hercegovine

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije