Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Premium Kolumne

Karantene i granice u mozgovima mnogih

Europska komisija ovih je dana prijavila Italiju Europskom sudu pravde jer nije do kraja primijenila mjere EU za rušenje maslina zaraženih bakterijom Xylella u regiji Puglii.
21. svibnja 2018. u 20:19 1 komentara 298 prikaza
Europska unija
Foto: DPA/PIXSELL

Koliko je kompleksna europska politička pozornica, pokazuje i činjenica da ne postoje samo euroskeptici i eurofili već i među onima koji bi htjeli osnažiti Europsku uniju ima različitih pogleda kako to provesti. Nekad snažna francusko-njemačka osovina koja je pokretala eurointegracije sada više nije tako čvrsta. Francuski predsjednik Macron i njemačka kancelarka Merkel jesu za jačanje eurointegracije, ali su im različiti pogledi na brzine, motor, opremu, upravljač i ostale opcije EU.

Marija Pejčinović Burić PO PRVI PUT Hrvatska preuzela predsjedanje Vijećem Europe

Parametri iz Maastrichta su zastarjeli jer je ekonomija postala drugačija, posebno nakon krize, a i politička pozornica se izmijenila. Ugovori su potpisani 1992. godine kada je zajednica brojila 12 država, a sada ih ima 28 (s Velikom Britanijom)…

“Ne vjerujem u Europu koja stalno čeka da 27 država bude suglasno prije nego što se ide naprijed, odnosno nešto odluči”, smatra Macron.

Ima stranaka u europskim državama koje za sve kritiziraju “neizabrane birokrate u Bruxellesu”. Prvo, to su osobe izabrane u svojim državama, a drugo, provode ono što je dogovoreno možda i na birokratski način, ali ne mogu tražiti da se provede ono što nije politički odlučeno. Macron kritizira zemlje u kojima slabi pravna država te govori kako se svugdje čuju “glazba nacionalizma”, onaj zvuk podjela koji je poput kuge. Napišimo novu glazbu, poziva Macron i dodaje kako Europa jest utopija, ali utopisti su pragmatici i realisti.

Europska komisija ovih je dana prijavila Italiju Europskom sudu pravde jer nije do kraja primijenila mjere EU za rušenje maslina zaraženih bakterijom Xylella u regiji Puglii. Bolest se pojavila 2015. i EU je tražio da se tada malobrojna stabla odrežu. Sada je zaraženo više od tri tisuće maslina. Nije se interveniralo zbog talijanske birokracije, zbog žalbi i sudskih prijava, među kojima su bili i oni koji se bore protiv cjepiva. Bolesti dovode do uvođenja karantena, do podizanja raznih granica, a samo zato što one postoje u mozgovima mnogih. Karantene su, nadali smo se, prošlost.

Pejčinović Burić Ministrica vanjskih i europskih poslova 'Želimo da skup EU-zapadni Balkan u Zagrebu 2020. bude summit proširenja' Vojska RH Vojska kao promotor Hrvatska 11. u EU po izdvajanju za obranu Auto Saborski odbor: 'Nova pravila EU dići će cijene auta u Hrvatskoj, najniža klasa ući će u viši razred'
Kaleigh Hendershot
sve se promijenilo
Gdje je danas Amerikanka koja se udala i preselila u Hrvatsku, o čemu je snimala brojne videe?
RIT Croatia
PROMO
Svakodnevno mjerimo razinu sigurnosti na našim kampusima
  • I-To:

    Treba mo se pitati dali u svojim Državama kao Francuzi i Njemci imaju sve političko sređeno da bi bile sposobne voditi Europu mislim ne Njemci nisu to iz 60 do 90 godina u zemlji su stalno politički skadali A Gosp.Merkelica ... prikaži još!lica sigurno nije dovoljno kvalificirana da napravi uspješnom Europu.A Makro nema nikakog iskustva pa što onda očekivat.