Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
neuromarketing

Karamarkova metoda 'mi, mi, mi', Milanovićeva 'toplo-hladno'

Karamarko i Milanović
Foto: Goran Stanzl/PIXSELL
1/5
28.10.2015.
u 19:58

Iako prosječnom biraču retorika HDZ-a i SDP-a ponekad djeluje nedovoljno artikulirano upravo je to jedna od tehnika neuromarketinga

Vodeće stranke da bi pridobile birače koriste i neuromarketing, jer i HDZ i SDP u kampanji ciljaju na naš instinktivni dio mozga koji ima veliki utjecaj na odluku za koga ćemo glasati. Hedda Martina Šola, sudska vještakinja za marketing, koja se u međunarodnoj enciklopediji “Who is who in Croatia 2015” navodi kao jedan od vodećih stručnjaka u marketingu, za Večernji je analizirala kampanje vodećih stranaka. Zaključila je da i HDZ i SDP žele postići instinktivnu reakciju kod birača, koristeći različite metode neuromarketinga.

Predvidivi ljudi

Važnost neuromarketinga u kampanjama potvrdila je studija uglednog sveučilišta Princeton iz 2007. kojom se dokazalo da se pomoću tehnika neuromarketinga s 80-postotnom preciznošću mogu predvidjeti finalni rezultati izbora.

– Jedno od najvažnijih osjetila koje koristimo kad odlučujemo možemo li ili ne vjerovati ljudima je naš vizualni kanal. Očni živac sadrži oko milijun vlakana a slušni ima samo 30.000 vlakana. Istraživanja su dokazala da je većina naših odluka isprovocirana vizualnim osjetilima, i to bez uključivanja našeg centra svijesti. Kao ljudska bića smo prilično predvidivi i neuromarketinški stručnjaci znaju to jako dobro iskoristiti – kaže Šola. Neuroznanstvenici su otkrili da instinktivni dio mozga ima veliki utjecaj na finalnu odluku nas kao potrošača ili kao birača, zato stranke i ciljaju na taj dio mozga.

– Iako prosječnom biraču ponekad retorika HDZ-a i SDP-a djeluje nedovoljno artikulirano ili nespremno upravo je to jedna od tehnika (neuro)marketinga. Vodeće stranke su se jako dobro pripremile za kampanju. HDZ želi aktivirati naš instinktivni dio mozga koristeći tehniku iz neuromarketinga “mi, mi, mi”, te tehniku kontrasta navodeći što je bilo prije, a što će biti kasnije. U HDZ-ovu promidžbenom TV spotu u kojem se u prvom dijelu citira Tuđmana: “Sve za Hrvatsku, Hrvatsku ni za što” koristi se tehnika kontrasta da bi se biračima pokazala dosljednost i vjerodostojnost. Uz razne emocijske apele u spotu se koristi i tehnika “mi, mi, mi”. To znači da je spot napravljen da se promatra sa stajališta promatrača tako da kad ga vidite osjećate se integralnim dijelom društva. Analizom govora Karamarka na dan objave datuma izbora u kojem je rekao: “Preferiramo i pozivamo na sučeljavanje programa, koji HDZ već obrazlaže diljem Hrvatske, i timova ljudi. Idemo vidjeti što je dosadašnja vlada napravila i što se nudi dalje” uočavaju se iste (neuro)marketinške tehnike – kaže Šola.

Zaključuje da se HDZ jako dobro i dugo pripremao za izbore jer ne gubi na dosljednosti. I SDP u kampanji cilja na naš instinktivni dio mozga.

Milanovićeva komunikacija

– Analiza kampanje SDP-a kroz izjave Milanovića pokazuje da premijer koristi metodologiju “početka i kraja” iz neuromarketinga, što znači da pažnju pridaje početnim i završnim dijelovima rečenice. Tako je za Index izjavio: “Imamo 260.000 zaposlenih u javnom sektoru na 4,5 milijuna, no učinkovitost javnog sektora smo naslijedili. Prepolovili smo broj u HŽ-u”, ili o Karamarku kaže: “Konačno je došao netko bahatiji od mene”. Ova metoda se koristi kad se želi skrenuti pozornost građana na dijelove riječi ili rečenica, a ne na cijeli sadržaj. Milanović koristi i metodu kontrasta prije/poslije, toplo/hladno da bi se glasačima pokazala vjerodostojnost i dosljednost, ali i da bi se diskreditiralo oponenta – kaže Šola. SDP je, dodaje, dobro iskoristio društvene mreže, jedino je zanemario YouTube.

>> Gdje će rezati? Odgovor izbjegli i HDZ i SDP

>> HDZ nastavlja s objavama SDP-ovih top 10 propalih obećanja

Komentara 41

NO
novalastavica
20:54 28.10.2015.

Uzvrpoljili se drugovi kako u partiji tako i u njenim medijima. Dosao je kraj lopovluku, uhljebljivanju, parazitiranju i mediskom pogodovanju istoom

Avatar Retardo
Retardo
20:10 28.10.2015.

Milanoviceva metoda je "Lud sam i to cu i dokazati".

Avatar aj_ća
aj_ća
20:16 28.10.2015.

Milanovićeva taktika je ja pametan svi ludi..

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije