Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 64
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
03.04.2019. u 11:33

Katoličkoj crkvi u Hrvatskoj potreban je lider kojega će resiti otvorenost a ne zatvorenost prema društvu, hrabrost a ne kukavičluk u hrvanju s političkim elitama, čovjek evanđeoskog kurioziteta koji se ima petlje uhvatiti u koštac s problemima vremena i dati Crkvi onu prepoznatljivost kakvu je imala za Kuharićeva ili Stepinčeva mandata

Na pitanje je li Zagrebu potreban novi nadbiskup, kratak odgovor je – da. I to ne od danas ili jučer, nego već godinama. Naime, nije mnogo vremena prošlo otkako je za nadbiskupa zagrebačkog s Krka došao mons. Josip Bozanić, da bi se pokazalo kako on nije bio najsretniji izbor za nasljednika karizmatičnom kardinalu Franji Kuhariću.

U lobiranju za Kuharićeva nasljednika, kaptolski su se lobiji zdušno nadmetali oko svojih kandidata, da bi se na kraju Sveta Stolica, preko ondašnjeg nuncija zapravo, odlučila da jedan od važnih kriterija mora biti to da je netko već zaređen za biskupa (a što protukandidati nisu bili) te se tako kolo sreće zaustavilo na ondašnjem krčkom biskupu. Nije tajna da je bilo mnogo nezadovoljnika, čak ni sam Kuharić nije bio zadovoljan izborom svoga nasljednika, a kaptolski krugovi nisu krili otvorenu zluradost prema svome novome šefu. Sve je to njega, ali i sama njegova narav i osobnost, natjeralo na ekspresno zatvaranje i izolaciju, osobito od javnosti, ali i crkvenih krugova te imenovanje svojih ljudi i suradnika, među kojima je bilo i sretnih i nesretnih rješenja. Tako je umjesto Kuharićeva otvorenog stila nastupila era Bozanićeve zatvorenosti. Vrijeme povjerenja zamijenilo je vrijeme nepovjerenja i suspektnosti. S Kuharićem je s Kaptola naprosto otišla sva toplina, koje nema do današnjeg dana.

Budući da se na zagrebačkog nadbiskupa gleda kao na prvog čovjeka Katoličke crkve u Hrvatskoj, Bozanićev način upravljanja nadbiskupijom prenio se i na ostale odnose u Crkvi, ponajviše Hrvatsku biskupsku konferenciju, kao zajedničko biskupsko tijelo, gdje je on dugo vremena imao glavnu riječ. Utjecaj mu je počeo slabjeti dolaskom mons. Alessandra D’Errica za nuncija, koji je otvoreno govorio kako želi oslabiti ulogu kardinala Bozanića kao prvog čovjeka Crkve, ali i disciplinirati još neke biskupe. U tome je i uspio, a o hrvatskim biskupima Vatikan je dobivao samo loše informacije, što je silno pokvarilo sliku hrvatskog episkopata u očima Svete Stolice.

No, sada bi bilo bespotrebno prekapati po onome što je bilo, kao i po Bozanićevu mandatu, kao što su bile besmislena i rogoborenja protiv njega i njegova stila vladanja, naprosto zato što se ništa nije moglo promijeniti do njegova umirovljenja ili odlaska u Vatikan, o čemu se povremeno govorkalo. Pogled bi trebalo usmjeriti prema novom zagrebačkom nadbiskupu, za kojim i nadbiskupija i Crkva i država vape već godinama. Katoličkoj crkvi u Hrvatskoj potreban je lider kojega će resiti otvorenost a ne zatvorenost prema društvu i njegovim problemima, hrabrost a ne kukavičluk u hrvanju s političkim elitama, čovjek evanđeoskog kurioziteta koji se ima petlje uhvatiti u koštac s problemima vremena i dati Crkvi onu prepoznatljivost i nepokolebljivost kakvu je imala za Kuharićeva ili Stepinčeva mandata. Svega toga nije bilo za vidjeti u posljednja dva desetljeća i zato je Kaptolu potreban novi nadbiskup za nova vremena.

Ključne riječi

Komentara 8

MO
morituriite
15:58 03.04.2019.

Je, treba novi mini "papa Franjo" na čelu Kaptola, nadbiskup ateističke ljevice. Nema sumnje da bi fantastično bio prihvaćen u medijima.

VE
verica2
12:45 05.04.2019.

Nije se "zaustavilo kolo sreće", nego je biskup Bozanić ponizno i poslušno, kao što to pravi svećenici i biskupi čine, prihvatio nevjerojatno tešku službu. Kardinal nije showman i njegovo poslanje sigurno nije svidjeti se novinarima nazivali se oni i katoličkim.

BA
bakulušić
14:21 05.04.2019.

U posljednjih tridesetak godina u Hrvatskoj su dobri samo mrtvi kardinali. Živi su opasni i zato ih treba difamirati da se ogade i onima koji vjeruju i onima koji ne vjeruju. Neshvatljivo je što na Laudato tv radi osoba koja piše pamflete protiv uzoritog kardinala i zagrebačkog nadbiskupa Josipa Bozanića?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije