Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 11
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
01.10.2017. u 16:04

Znalo se da su Zagrebu šanse male, ali ako se ušlo u utrku, trebalo ju je pristojno odraditi

Bilo je od početka prilično jasno da Zagreb nema velikih šansi da osvoji Europsku agenciju za lijekove, organizaciju s više od 900 zaposlenih koja se zbog Brexita mora iseliti iz Londona.

No nije pogrešno što se Hrvatska kandidirala – štoviše, i politički rezon Vlade iza te kandidature bio je jasan: Hrvatska se time željela promovirati, predstaviti drugima, staviti se na kartu, posebice kad se bude odlučivalo o novim agencijama.

Ali ako se Hrvatska već odlučila kandidirati, onda je tu kandidaturu trebalo odraditi barem pristojno. Minimum minimuma bilo bi poslati u Bruxelles pravilno sastavljenu prijavu. Potpuno je nevjerojatno, na granici s iracionalnim, da u hrvatskoj prijavi nedostaju podaci o tome kada će zgrada u kojoj bi EMA trebala biti smještena bila dostupna, da nema detalja o tome s kojim je gradovima zračnim linijama povezan Zagreb, da nema podataka o dječjim vrtićima, što su sve obvezni kriteriji.


Krajem prošle godine, kad se počelo raditi na kandidaturi, odlučeno je da se neće ići u skupe promotivne akcije jer je i interna analiza pokazala da su šanse Zagreba male. Agencija zapošljava 900 ljudi, a nedavna interna anketa među njima svrstala je Zagreb na dno ljestvice poželjnih destinacija.

Upitan je i broj odgovarajućih stanova i poslova za partnere zaposlenika, mjesta u školama i vrtićima te infrastruktura. Uzevši u obzir sve parametre, pametno je što Hrvatska nije vodila raskošnu kampanju.

Hrvatska nije trebala – kao neke države – kampirati u zagradi EMA-e, imenovati povjerenike, trošiti novac na lobiranje. Trebala je samo odraditi stručnu i profesionalnu kampanju. Što nije. Jedino ako su se izostavljanjem podataka htjeli prikriti nedostaci Zagreba.

I kad su jučer iz Europske komisije objavili nevjerojatne manjkavosti hrvatske prijave svrstavajući je među najlošije odrađene, Hrvatska je zapravo dobila ono što je htjela – pozornost. Samo krive vrste. Umjesto reklame, kandidatura za EMA-u postala je antireklama, kako sada tako i za neke buduće agencije.

Komentara 9

CR
crocro
16:35 01.10.2017.

To je zato što nakon šlampereaja nikada nitko nije završio na robiji a šteta je učinjena Hrvatskoj. Da sada npr. zbog ovoga šlamperaja (ako Hrvatsku ne prihvate kao sjedište), se pokrene istraga i procesuiranje pa nakon toga zatvor, to bii bila generalna prevencija za buduće kandidature. Hrvatska ima stručnih specijalista koji znaju posao, a sada se postavlja pitanje da li su ovaj posao odradile kompetente osobe ili nekompetentne osobe. Ako su osobe bile kompetentne a napravile šlamperaj, odmah da se počmu baviti poljoprivredom a na njihovo mjesto dovesti osobe koje su se dokazale i koje znaju kako se kompletira predmet natječaja. Bez odgovornosti nema pomaka naprijed.

NV
NV
17:29 01.10.2017.

EMA smo izgubil,ali izgleda da gubimo i Alibabu u Zadru.

JK
ja-kan
16:19 01.10.2017.

Nerealno je od stranačkih uhljeba očekivati da nešto i rade a i drugi su postali bezvoljni za rad kada vide da radili ili ne radili stranački uhljebi uvijek i svugdje imaju prednost. Pogledajmo samo našu nogometnu reprezentaciju svjetski igrači alii za Hrvatsku igraju bezvoljno bez bilo kakog nacionalnog naboja, ništa.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije