Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 181
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
11.12.2019. u 08:26

Grabar-Kitarović neće sudjelovati u sučeljavanju, a samim time ni ostali kandidati ne vide smisao rasprave u kojoj nema protukandidatkinje

Kada je nedavno britanski premijer Boris Johnson odbio sudjelovati u televizijskoj debati koju je Channel 4 organizirao o klimatskim promjenama, Johnsona su zamijenili velikom kockom otapajućeg leda.

Johnsonovi konzervativci zatim su prijavili Channel 4 medijskom regulatoru, no regulator ih je odbio. Ubrzo se dogodio još jedan sličan “incident”, u kojem je poznati BBC-jev novinar Andrew Neil, umjesto s Johnsonom koji je odbio doći na intervju, razgovarao s praznim stolcem, objašnjavajući gledateljima da već tjednima traže od Johnsona da odredi termin intervjua, što on uporno odbija.

Jedna od temeljnih funkcija medija i novinara u demokracijama je postavljanje pitanja stranačkim čelnicima i kandidatima, osobito u predizbornim kampanjama, pa i u predizbornim sučeljavanjima, kako bi građani i birači dobili što potpuniju sliku o njihovim namjerama. Tako je to u demokratskim društvima.

U Hrvatskoj je, međutim, drukčije. Aktualna predsjednica ovaj put izbjegava debatu pred nacionalnim televizijskim auditorijem uoči prvog kruga predsjedničkih izbora, iako su takve debate organizirane prije prvog kruga svih predsjedničkih izbora u Hrvatskoj u ovom stoljeću, a s obzirom na to da ona neće sudjelovati, jasno je da ni ostali vodeći kandidati ne vide smisao sudjelovanja u raspravi u kojoj nema njihove glavne protukandidatkinje.

Zašto političari u Hrvatskoj izbjegavaju predizborna sučeljavanja? Odgovor je jednostavan: zato što smatraju da ih javnost i birači zbog toga neće kazniti. Teško je zamisliti da bi se na nekoj televiziji kod nas umjesto Kolinde Grabar-Kitarović, koja izbjegava predizborno sučeljavanje, usudili u studiju ostaviti “njezin” prazan stolac. Drugim riječima, šteta koju će pretrpjeti aktualna predsjednica zbog odbijanja debate manja je od štete koju bi mogla pretrpjeti u debati.

Njezin je plan otpočetka bio samo se samouvjereno prošetati kroz ovu kampanju bez bilo kakvih ozbiljnijih interakcija s drugim kandidatima, pa i novinarima, jer je uvjerena da će tako izbjeći probleme, a znamo da predsjednica i inače nije političarka koja voli odgovarati na pitanja. Sučeljavanja se u taj plan jednostavno ne uklapaju. 

Komentara 12

DD
duda.dudica
09:17 11.12.2019.

Ona se nema šta dokazivati jer je bila dovoljno prisutna u medijima zadnjih 5 godina. Ovi ostali su ti koji bi se trebali dokazati pred nacionalnim auditorijem i iznijeti nešto sa čim bi privukli glasače. Kolinda svoje glasače ima i bez toga.

Avatar Šipo
Šipo
09:18 11.12.2019.

Iz predizborne kampanje mozemo zakljuciti na sto bi licila ta debata. Protukandidati bi vrijeđali Kolindu jer nemaju sto drugo ponuditi. Kao prvo Kolinda je zena i ne treba se upustati u debatu sa nasilnicima.

DI
Diosiario
18:07 11.12.2019.

Molio bih autora ovog teksta da nevede je i Stjepan Mesić 2005. godine u prvom krugu izašao na sučeljavanje ili ga je odbijao?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije