Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
24.04.2017. u 15:45

Tri od četiri najveće europske države biraju ove godine svoju budućnost

Između francuskih predsjedničkih i njemačkih parlamentarnih izbora uskočila je Velika Britanija s prijevremenim parlamentarnim izborima.

Tri od četiri najveće europske države biraju ove godine svoju budućnost, a možda će i Italija do konca godine birati novi parlament. Uoči izbora uvijek se najavljuju goleme promjene, a onda u stvarnosti te promjene ne budu onakve kakvima se najavljuju.

Britanska premijerka Theresa May najavila je, a Donji dom parlamenta je golemom većinom prihvatio izvanredne izbore za 8. lipnja. Čak tri godine prije isteka mandata sadašnje vlade, May se odlučila za izbore kako bi ojačala svoj položaj. Kaže da zbog slabe parlamentarne većine koju sada u Donjem domu ima njezina Konzervativna stranka, ne može valjano provesti pregovore o izlasku Velike Britanije iz EU. Konzervativna stranka ima 330 od 650 zastupnika, a May, poduprta prognozama izbornih rezultata, želi povećati svoju moć.

Trenutačno, prema analizi YouGov, konzervativci vode s 21 posto ispred laburista. May računa, dakle, na laganu pobjedu koja bi joj omogućila da bez snažne oporbe u zemlji provede Brexit. Laburisti, prema prognozama, ne samo što nemaju šanse pobijediti nego bi mogli dobiti čak manje od 200 mjesta u Donjem domu, što bi bilo prvi put od 1935. godine

. Corbyn svojim optimizmom „opovrgava“ analize i najavljuje da ide na pobjedu. Prije britanskih završit će francuski predsjednički izbori i iz rubrike što bi bilo kada bi bilo, pokušajmo predvidjeti da će u Elizejsku palaču ući mladi Emmanuel Macron.

To i nije neka fantapolitika, jer bi Macron u drugom izbornom krugu mogao pobijediti ksenofobičnu desničarku Marine Le Pen. U nedjelju 23. travnja glasuje se u Francuskoj u prvom krugu, a 7. svibnja u drugom krugu. Dakle, mjesec dana prije britanskih izbora znat će se rezultati francuskih, a eventualna pobjeda Macrona mogla bi potaknuti mlade Britance da pokvare izbornu računicu premijerke May.

A onda dolaze na red Nijemci 23. rujna. Na koncu ta Europa u kojoj neki političari propagiraju rascjep EU i podizanje državnih granica i nije toliko razjedinjena kada i domaći izbori mogu ovisiti o rezultatima izbora u nekoj drugoj europskoj državi.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije