Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 53
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
15.10.2017. u 09:50

Katalonci, frustrirani što nemaju neovisnost, imaju puno viši standard od Hrvata, frustriranih što nemaju europske plaće. Što je vrednije?

Hrvati borbu Katalonaca za neovisnost promatraju poprilično neemotivno. I ljudima i političarima i vlastima u Hrvatskoj, nekako kao da im se ne gubi puno vremena na dramatična zbivanja u i oko Barcelone i Katalonije.

Postoji, naravno neko generalno razumijevanje Hrvata za narod koji se stoljećima, a pogotovu zadnjih nekoliko desetljeća žestoko bori za svoju kulturu, jezik, ekonomiju, pa sada želi i svoju državu. Želju Katalonaca za neovisnom državnom možemo lako shvatiti i razumjeti, pogotovu što ima dovoljno sličnosti u odnosu Madrida prema Kataloncima, koje mi možemo usporediti s nekadašnjim odnosom Beograda spram Hrvata. No, moć usporedbi se tu gubi, jer Hrvati su u stjecanju svoje neovisnosti bili primorani otići do kraja, do onog trenutka kada se u povijesti neovisne nacije stvaraju u vrtlogu rata i brojnih žrtvovanja. Nitko normalan neće takvo što poželjeti ni Kataloncima, ni Španjolcima (i Kataloncima) unitaristima, nego je želja da se ovi nekako nagode, a bez nasilja.

Ne znamo dovoljno jesu li Katalonci, poput Hrvata morali često odlaziti u pečalbu i tražiti dostojan život u drugim zemljama, no znamo da su oni najbogatiji Španjolci. Nešto poput Slovenaca i Hrvata u bivšoj Jugoslaviji. A znamo i da su Katalonci daleko bogatiji i od nas Hrvata koji se već nalaze u zajedničkoj EU obitelji. S obzirom na to da je standard Katalonaca, isfrustriranih što nemaju državnu neovisnost daleko viši od Hrvata, isfrustriranih što nemaju europske plaće i standard, nameće se pitanje; što je vrednije, imati viši standard i plaće, ili državnu neovisnost?

Na znanje i za one naše unutarhrvatske filozofe, koji se vole zgražavati oko “nametanja” zastava, himni, priča, serija i filmova iz Domovinskog rata – Katalonci su nam već dali odgovor na to pitanje. Državna i nacionalna neovisnost vrijedi najviše, daleko više od materijalizma, standarda, dobre plaće, zabave i automobila. Što će ti svi novci i blaga, ako nisi svoj na svome, vjerojatno da misle svi oni Katalonci koji su na referendumu glasali za neovisnost.

Ima pregršt praktičnih i formalnih razloga zašto se Hrvatska ne može miješati u ova politička zbivanja na Iberskom poluotoku, pa to i ne čini, No, ipak smeta razina licemjerja kojom se sada služi većina hrvatskih političara kada moraju promrsiti nešto o Kataloniji. Uglavnom, od te teme bježe ko vrag od tamjana, ili se trude pronaći što više argumenata da kažu kako je borba za neovisnost Hrvata i Katalonaca neusporediva stvar. – Ne budimo licemjerni, sjetimo se ‘91., jedina je “nediplomatska” izjava koju smo od naših političara mogli čuti. I prilično je apsurdno da ju je jedini usudio izgovoriti političar u nestajanju, predsjednik stranke čiji je rejting ispod 1%, Darinko Kosor iz HSLS-a.

Ostali su oko Katalonije radije mudrovali i držali se Ustava. Španjolske! Jedan SDP-ovac je čak rekao da Katalonci tu ne smiju ništa, jer je Španjolska unitarna, a ne federalna država. On, dakle misli da je Hrvatska uspjela zato što je bivša Jugoslavija imala Ustav koji ju je deklarirao kao federativnu. I to kaže političar koji bi na sudbini vlastite obitelji trebao znati kako su i zašto Hrvati uspjeli. Ne zato što im je to dozvoljavao Ustav, nego podnošenjem strašnih žrtava.

Ovih dana su iz Ministarstva obrane poslali 150 pozivnica na vojnu vježbu. Radi se o probnom uigravanju procesa stvaranja vojne pričuve. Hrvatska je, naime jedna od rijetkih država koje su potpuno zanemarile tu pričuvu. Javili su se odmah mladi iz nekoliko mirovnjačkih udruga, žestoko protestirajući što MORH nije dao, istodobno i upute pozvanima kako da ulože prigovor savjesti. Nema potrebe za dramom.

Praksa je da se oni koji pismeno ulože prigovor savjesti više ne pozivaju. Država će ionako radije zvati one koji sami, bez moljakanja ili utjerivanja žele sudjelovati u obrani njezine neovisnosti. Neki od tih naših mirovnjaka, inače istodobno su puni razumijevanja za neovisnost – Katalonije. Kako to da onda preziru obranu hrvatske neovisnosti? 

1/5

Komentara 37

JD
john.drum.501
10:35 15.10.2017.

Nije tajna da su ljudi sve gluplji. Danas ima mnogih koji su cjelo vrijeme živjeli samo u režimu. Najbolji primjer je Urajina. Država koja odavno nije bila slobodna i zaboravila što je to. Nije u pitanju nikakva "peta kolona". To je hvatanje pozicija u zemlji koja se počinje neovisna razvijati. I nema zemlje oja to nije prošla. Kada se te pozicije riješe i sve raspored, počinje normalan život. Ali za to treba vremena, a za nas koji čekamo to je previše vremena". Međutim Kinezi vrijeme mjere drugačije i imaju strpljenja. To su planovi za generacije. U povijesti vrl je kratko razdoblje kada Kina nije vladala. Ona nije tražila niti je trebala europu. Mi smo tražili i našli i europu i SAD. Uništili civilizacije i nismo shvačali da su svojim načinom života naprednije od nas.

SX
sudbina x
10:08 15.10.2017.

Pitaš kako? Eto ti odgovora...Ostave li unutar svoje nove države zakone koji će omogučavati petoj koloni da je rastače bolje da i nemaju državu...Nemojte biti naivni poput hrvata...Svi koji žele živjeti u vašoj državi moraju je poštivati, kako nju tako i vaše blagdane, zakone i pobjede...Nikako ne dozvolite da vaši građani jednoga dana ponižavaju dan vašeg osamostaljenja...Donesite ustavni zakon o vašim državnim praznicima...

NE
Neonacionalist
10:47 15.10.2017.

Titoisti vole često isticati da je ustav iz 1974. omogučio Hrvatskoj odcjepljenje od Jugoslavije i neovisnost te bi tako to trebala biti zasluga njihovog ljubljenog Tita kao tobože Tito je zaslužan za samostalnost Hrvatske što je naravno netočno jer osimm što se Tito osobno protivio donošenju tog ustava te pristao na njega pod pritiskom Kardelja i ostalih drugova koji su se tada zalagali za veću federalizaciju zemlje , treba znati da je Badinterova komisija a ne ustav iz 1974. omogučila PRAVNO ( poseban naglasak na pravno ili de jure jer to se razlikuje od stvarno - de facto ) osamostaljenje i naknadno međunarodno priznanje Hrvatske , a što je ustvrdila Badinterova komisija , pa u prvom redu to da se SFRJ raspala i više ne postoji kao država te da se granice između bivših federalnih jedinica smatraju državnim granicama i ne mogu se mjenjati silom nego samo sporazumom , dakle Badinterova komisija se nije pozivala na nikakav ustav iz 1974 koji je u tom smislu važan isto koliko i onaj iz 1963. ili 1945. nego na granice federalnih jedinica , dakle ključ svega je taj što je Hrvatska uspostavljena iza 2.svj.rata ponajprije zahvaljujući djelovanju ZAVNOH-a 1943-45. u točno određenim granicama unutar federalne Jugoslavije , problem bi naravno bio mnogo veći da je bila unitarna država poput ranije Kraljevine Jugoslavije posebice po pitanju razgraničenja . No, unatoč tom pravnom aspektu mi smo se za svoju državu morali izboriti ratnim putem , da je JNA slomila hrvatske branitelje

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije