Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Premium Kolumne

Kako su u Srbiji pokušali Bošnjacima birati predstavnike

Sumnja se kako su Srbi pokušali utjecati na izbor 35 vijećnika Bošnjačkog nacionalnog vijeća Srbije
06. studenoga 2018. u 08:16 7 komentara 1189 prikaza
Aleksandar Vučić
Foto: Srdjan Ilic/PIXSELL

Inženjering jednoga naroda u BiH (Bošnjaka) da drugom (Hrvatima) bira predstavnike djelomično se mogao prepoznati i na nedjeljnim izborima u Srbiji. Tamo je blizu pola milijuna birača, pripadnika 22 nacionalne manjine, glasovalo za svoja nacionalna vijeća. Sumnja se kako su Srbi pokušali utjecati na izbor 35 vijećnika Bošnjačkog nacionalnog vijeća Srbije.

Aleksandar Vučić sjećanje na žrtve Vučić: 'Srbija je uvijek znala oružjem braniti svoju slobodu'

Oni su se prijavljivali kao Bošnjaci i zaokruživali listu “Matica bošnjačka” koju predvodi bivši muftija akademik Muamer Zukorlić. On je miljenik Vučićeve vlasti, ali i Islamske zajednice u BiH na čelu s efendijom Kavazovićem. SDA iz BiH dao je pak potporu Samoopredjeljenju na čelu s dr. Sulejmanom Ugljaninom, koji je na koncu i pobjednik izbora. Uz njegovih 16 mandata s njim će u koaliciju “Vakat je” (imaju šest mandata).

Tako je Zukorlićevih 13 mandata ipak nedovoljno za Vučićevu kontrolu bošnjačke manjine.

Inače, ovo su redoviti izbori za članove nacionalnih vijeća nacionalnih manjina u Srbiji preko kojih se ostvaruju Ustavom zajamčena manjinska prava na samoupravu u obrazovanju, kulturi, informiranju i upotrebi jezika i pisma. Svoje predstavnike izabrala je hrvatska manjina. Ona je glasovala elektorima koji su jednoglasno pripali listi “Hrvati zajedno”.

Pelješki most Dogovor Tuđman-Izetbegović Planira li premijer ratificirati ugovor o granici s BiH?

Unatoč svemu, rezultati izbora za manjine u Srbiji neće značajnije utjecati na bošnjačko-srpske odnose. Oni će i dalje ostati neiskreni. Kroz povijest njihova suradnja imala je svojih uspona i padova. Bez obzira na teške zločine koji su počinjeni u BiH, Bošnjaci na čelu s Alijom Izetbegovićem, Muhamedom Filipovićem i drugima nudili su Srbima savezništvo. Često na štetu Hrvata. Gotovo je neobjašnjiva težnja za zagrljajem bošnjačke žrtve i srpskog agresora. I stalnog optuživanja prirodnog saveznika - Hrvata.

Za Vučića srpsko-bošnjačko savezništvo važno je i zbog odnosa s Turskom. On je s tom državom uspostavio prijateljsku suradnju. S Erdoğanom je ojačao svoju poziciju u tom dijelu svijeta. Istodobno, osnažio je svoj utjecaj na BiH. Nije tajna da Erdogan preko Vučića intervenira u rješavanju pojedinih kriznih situacija. Bude li trebalo, umiješat će se u sastavljanje vlasti u BiH. Od Vučića tražit će, primjerice, da Dodik ne izbacuje Izetbegovićev SDA iz vlasti na državnoj razini. Uostalom, Alija Izetbegović “ostavio mu je Bosnu u amanet”.

U Hrvatskoj i Srbiji Ante Tomić: Šverceri na vlasti deru narod kao živinu

Vučić i Erdoğan zapravo su se ugledali na komunikaciju Tuđmana i Demirela. Njihovo prijateljstvo utjecalo je i na hrvatsko-bošnjačke odnose. Otkako je Beograd od Zagreba preuzeo ekskluzivnost suradnje s Ankarom, hrvatsko-bošnjačka suradnja u silaznoj je putanji. Svakako, nije to jedini razlog. Ali i zbog tih pokidanih veza Hrvati kao konstitutivni narod u BiH u lošijoj su poziciji od nacionalne bošnjačke manjine na Sandžaku. Ako ništa drugo, u Srbiji im brojniji narod još uvijek ne može izabrati predstavnike.

ŠTO JE SVE SNIMILA 'BUBA'
'Ante je rekao da kada ovo prođe sigurno imaš 500.000 kn, a ovo ti šalje da imaš za Uskrs'
Renault Zoe
U POTRAZI
Od Samobora do Ivanić Grada: Kako smo tražili najbolje jagode?
 • Avatar Celzijus
  Celzijus:

  Čemu svakih pet minuta "vesti" iz srbije? Koga to zanima u HRVATSKOJ? Nikad, ama baš nikad nije objavljena vijest iz Mađarske, Italije, Slovenije, Crne Gore... a to su nam isto susjedi. Susjedi koji nisu klali i ubijali po Hrvatskoj.

 • bakulušić:

  Srbi se sa Turcima slažu još od vremena Pećke patrijaršije tako da nije čudno da bivši vazali i danas surađuju.

 • Avatar VečernjiPopušiteMiKurac
  VečernjiPopušiteMiKurac:

  O cemu ovaj Pavkovic lupa??? Kad su ti srbi i bošnjaci bili savezni ?? Pa naši i srpski politicari su uvijek kao rogovi u vreci,nedostupni jedni drugima. Da je to napisao za predstavnika bh hrvata Covica,imalo bi smisla jer Covic ... prikaži još!c je taj koji svake nedelje odlazi na sastanak u Beograd i potpisujese se cirilicom dok kod bosnjaka kako oni socijaldemokratski orjentiranih do onih nacionalnih nikakve odnose nemaju sa Srbijom ili ti Dodikom pa se pitam ko koga u ovom tekstu mulja i laze..