Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 114
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?

Kako su neki istovremeno vratili 'Za dom spremni' i jugoslavenski turbo-folk u epicentar potražnje

Za dom spremni
Zarko Basic/PIXSELL/Ilustracija
14.08.2019. u 14:28

Paradoksalno je da 'veliki' Hrvati tvrdoglavo izvikuju pozdrav iz vremena najmanje Hrvatske koja je ikad postojala, a najglasnije upravo po mjestima koja nisu niti bila hrvatska kad su posta(ja)li za dom spremni

Kako vidimo prema neobjavljenom sudskom dokumentu o kojem danas piše Slavica Lukić u Jutarnjem listu, pala je prva pravomoćna prekršajna sudska presuda za izvikivanje "za dom spremni" na koncertu pred četiri godine u Makarskoj, gdje je lokalna zvijezda Mario Roso otpjevala "integralnu" verziju pjesme "Bojna Čavoglave". Presudu je još u lipnju potvrdio Visoki prekršajni sud u Zagrebu, nije neka velika kazna - otprilike 100 eura, plus sudski troškovi 200 kuna (moglo je biti i 30 dana zatvora) - ali je simbolički važna.

O pozdravu "za dom spremni" najviše se debatira upravo u vezi te pjesme koja je postala posebna i izdvojena pojava (navodno kao autorsko djelo), pa ispada da je Thompson zapravo "zaštitio" i u javnom prostoru legalizirao taj poklič patentiran u NDH o kojem se sada sporimo.

Jedan od većih paradoksa aktualne domaće stvarnosti činjenica je da nisu samo stare prdonje, nego najmlađe generacije - još nerođene u vrijeme Domovinskog rata, a kamoli 2. svjetskog rata - najglasniji protagonisti dvije naizgled oprečne pojave.

S jedne je strane vikanje "za dom spremni" i busanje u još ne dlakava, ali očito velika hrvatska prsa, a s druge sklonost slušanju turbo-folka, pa i "Čavoglava" koje u 7/8 ritmu nisu daleko od narodnjaka. Neki će reći izvorno jugoslavenskog proizvoda za unutarnju upotrebu. No, to je bilo nekada, dok se te iste nove domaće generacije nisu osamostalile, malo narasle i sad nam iz vlastite radinosti uvaljuju domaći turbo-folk, bilo u "čistom" izdanju, ili zamaskiran pop sastojcima koji nimalo ne ublažuju završni horor rezultat.

Taj naizgledni paradoks prikrivenog "bratstva i jedinstva", nesrazmjera između "čistohrvatske" spremnosti za dom i naklonosti nekad "istočnom glazbenom grijehu" i provodima uz "narodnjake" prati nas stalno i ove ljetne sezone. Jer, ako pogledate televizijske izvještaje s nedavnih Thompsonovih koncerata ili s ljetnih provoda po diskotekama i kafićima, u najvećem broju vidjet ćete klince u prvim i zadnjim redovima.

Najjednostavnije rečeno, paradoks je i u tome što ovi poput Skeje i ostalih koji paradiraju u crnim uniformama, dobro znaju da po tom istom Splitu, Zadru i otocima za vrijeme NDH ne bi hodali hrvatskim, nego talijanskim teritorijem, koji je Mussoliniju Rimskim ugovorima 1941. ustupio veliki hrvatski domoljub Ante Pavelić kad je i izmislio "za dom spremni".

Na stranu budalaština, provokacija i ozbiljnih političkih posljedica, pored svih ostalih konotacija i nelogičnosti koji ovima očito ne dopire do glava, upravo je taj podatak nevjerojatan za već permanentan slučaj "velikih" Hrvata koji tvrdoglavo izvikuju pozdrav iz najmanje Hrvatske koja je ikad postojala, a najglasnije upravo po mjestima koja nisu niti bila hrvatska kad su posta(ja)li za dom spremni. Tko je onda ovdje lud, a tko nespreman, prosudite sami.

Komentara 1

Avatar speak_loud
speak_loud
20:35 14.08.2019.

Pozdrav ZDS može biti nekakav indikator. Onaj koji ga izgovara ne mora nužno biti fašist, ustaša, nacionalist, mrzitelj... a onaj koji na njega pretjerano reagira je vjerojatno komunist, velikosrbin...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije