Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Premium Kolumne

Kako su neki istovremeno vratili 'Za dom spremni' i jugoslavenski turbo-folk u epicentar potražnje

Paradoksalno je da 'veliki' Hrvati tvrdoglavo izvikuju pozdrav iz vremena najmanje Hrvatske koja je ikad postojala, a najglasnije upravo po mjestima koja nisu niti bila hrvatska kad su posta(ja)li za dom spremni
14. kolovoza 2019. u 14:28 1 komentara 1163 prikaza
Za dom spremni
Foto: Zarko Basic/PIXSELL/Ilustracija

Kako vidimo prema neobjavljenom sudskom dokumentu o kojem danas piše Slavica Lukić u Jutarnjem listu, pala je prva pravomoćna prekršajna sudska presuda za izvikivanje "za dom spremni" na koncertu pred četiri godine u Makarskoj, gdje je lokalna zvijezda Mario Roso otpjevala "integralnu" verziju pjesme "Bojna Čavoglave". Presudu je još u lipnju potvrdio Visoki prekršajni sud u Zagrebu, nije neka velika kazna - otprilike 100 eura, plus sudski troškovi 200 kuna (moglo je biti i 30 dana zatvora) - ali je simbolički važna.

Presudom pak nije kažnjen izvorni izvođač i autor pjesme Marko Perković Thompson, nego Mario Roso NIJE THOMPSON Donesena presuda: Izvođač Čavoglava kažnjen zbog pozdrava "za dom spremni"

O pozdravu "za dom spremni" najviše se debatira upravo u vezi te pjesme koja je postala posebna i izdvojena pojava (navodno kao autorsko djelo), pa ispada da je Thompson zapravo "zaštitio" i u javnom prostoru legalizirao taj poklič patentiran u NDH o kojem se sada sporimo.

Jedan od većih paradoksa aktualne domaće stvarnosti činjenica je da nisu samo stare prdonje, nego najmlađe generacije - još nerođene u vrijeme Domovinskog rata, a kamoli 2. svjetskog rata - najglasniji protagonisti dvije naizgled oprečne pojave.

S jedne je strane vikanje "za dom spremni" i busanje u još ne dlakava, ali očito velika hrvatska prsa, a s druge sklonost slušanju turbo-folka, pa i "Čavoglava" koje u 7/8 ritmu nisu daleko od narodnjaka. Neki će reći izvorno jugoslavenskog proizvoda za unutarnju upotrebu. No, to je bilo nekada, dok se te iste nove domaće generacije nisu osamostalile, malo narasle i sad nam iz vlastite radinosti uvaljuju domaći turbo-folk, bilo u "čistom" izdanju, ili zamaskiran pop sastojcima koji nimalo ne ublažuju završni horor rezultat.

Za dom spremni Iva Boban Valečić Dosta zbrke oko ZDS-a. ili jasni zakoni ili odustanimo od verbalnog delikta

Taj naizgledni paradoks prikrivenog "bratstva i jedinstva", nesrazmjera između "čistohrvatske" spremnosti za dom i naklonosti nekad "istočnom glazbenom grijehu" i provodima uz "narodnjake" prati nas stalno i ove ljetne sezone. Jer, ako pogledate televizijske izvještaje s nedavnih Thompsonovih koncerata ili s ljetnih provoda po diskotekama i kafićima, u najvećem broju vidjet ćete klince u prvim i zadnjim redovima.

Najjednostavnije rečeno, paradoks je i u tome što ovi poput Skeje i ostalih koji paradiraju u crnim uniformama, dobro znaju da po tom istom Splitu, Zadru i otocima za vrijeme NDH ne bi hodali hrvatskim, nego talijanskim teritorijem, koji je Mussoliniju Rimskim ugovorima 1941. ustupio veliki hrvatski domoljub Ante Pavelić kad je i izmislio "za dom spremni".

Ivan Turudić Ivan Turudić: 'Poklič 'Za dom spremni' je ustaški pozdrav, to više nitko ne poriče'

Na stranu budalaština, provokacija i ozbiljnih političkih posljedica, pored svih ostalih konotacija i nelogičnosti koji ovima očito ne dopire do glava, upravo je taj podatak nevjerojatan za već permanentan slučaj "velikih" Hrvata koji tvrdoglavo izvikuju pozdrav iz najmanje Hrvatske koja je ikad postojala, a najglasnije upravo po mjestima koja nisu niti bila hrvatska kad su posta(ja)li za dom spremni. Tko je onda ovdje lud, a tko nespreman, prosudite sami.

Zadar: Testiranje na Covid-19 u Općoj bolnici
PISMO OBIŠLO HRVATSKU
Prebolio COVID-19 pa otkrio što morate imati doma: 'Korona boli kao sam vrag'
NOVA REVOLUCIJA POLJOPRIVREDE
Star Trek na hrvatskoj njivi: Dronovi snimaju štetnike, AI zbraja kukuruz, traktor sam vozi...
  • Avatar speak_loud
    speak_loud:

    Pozdrav ZDS može biti nekakav indikator. Onaj koji ga izgovara ne mora nužno biti fašist, ustaša, nacionalist, mrzitelj... a onaj koji na njega pretjerano reagira je vjerojatno komunist, velikosrbin...