Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Premium Kolumne

Kako nas to Čistoća i Grad motiviraju da odvajamo otpad?

Možda se razvija neki “opasni plan” u kojem nas na svakom koraku neće dočekati smećarska vreća ili dvije
16. siječnja 2020. u 21:19 1 komentara 2794 prikaza
smeće u Knežiji
Foto: Zoe Sarlija/PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/3

Udari pa pomiluj. Ni prvi ni zadnji put, evo nam opet gradonačelnika Milana Bandića kao glavnog “spasitelja” Zagrepčana, ovog puta od “zločeste” Čistoće, odnosno njezinih cijena, strukture i načina rada. Previsokih je 68,57 kuna, koliko od 1. veljače iznosi fiksni dio mjesečnog računa za odvoz otpada, zaključio je Bandić, pa će sad on srediti da se to riješi.

Kamion Čistoće Novi cjenik Evo koliko će biti cijena odvoza otpada u Zagrebu od 1. veljače

Za “frtalj”, po zagrebački je pojasnio koliko bi smećarski izdatak svakog mjeseca od 1. travnja trebao “pasti”, što prosječnom kućanstvu neće značiti apsolutno ništa. Zašto? Jer će i bez tog frtalja odvoz otpada plaćati sto puta skuplje. Podsjetimo samo još jednom na stan od 50 kvadrata iz kojeg Čistoća otpad odveze dvaput tjedno. E, takav stan trenutačno plaća račun od niti 47 kuna, od 1. veljače plaćat će gotovo 147, a i 25 posto jeftinija cijena koja bi trebala na snazi biti od proljeća, i dalje će biti dvostruko veća od sadašnje, 110 kuna. Moramo biti fer pa reći da su cijene, koje vrijede još ovog mjeseca, među najnižima u Hrvatskoj, a tako je od 2016. godine, kad je Grad odlučio da će se otpad odvoziti dvaput, a ne, kao dotad, triput tjedno, što je nekima račune čak i prepolovilo.

Kombinatoriku s odvozima “nabacio” je sad Bandić opet, pa najavio kako će se plastika i papir, umjesto svaki drugi, odvoziti svaki tjedan. Trebalo bi to riješiti problem zelenih otoka na kojima se zelenilo od smeća najčešće i ne vidi. Čitav bi se koncept takvih lokacija, kazali su iz Grada, s vremenom trebao napustiti, što je zapravo i europska praksa, koja kao najbolje odvajanje predlaže upravo ono na kućnom pragu. Za koje, s ovim novim cijenama, građani vrlo vjerojatno uopće neće biti motivirani. A kako i bi, kad im nekoliko različitih kanti u kući i dvorištu te posebna pažnja kod razvrstavanja neće donijeti ništa, osim mogućnosti da još i plate kaznu, ako nešto nekamo krivo bace.

Prosvjed Zelene akcije šest puta skuplji Zelena akcija: Bandić mora povući novi cjenik za otpad jer pljačka građane

Također, Grad, odnosno Zagrepčani iz zajedničke metropolske blagajne privatnicima plaćaju još i oporabu plastike te dijela biootpada jer centri u kojima bi se to moglo raditi neće biti gotovi do najoptimističnije 2022. godine. Ali kad smo već kod optimizma, držimo se njega pa, ako ništa drugo, odvajajmo zbog sebe. I nadajmo se da Grad, a i Čistoća razvijaju neki opasni plan u kojem nas na svakom koraku neće dočekati smećarska vreća ili dvije. A odvoz nećemo platiti kao gram desetkaratnog zlata.

STRUČNA MIŠLJENJA
Vodeći hrvatski znanstvenici predviđaju kad bi mogla završiti pandemija
Imunitet – snaga svakog organizma
PROMO
Imunitet – snaga svakog organizma
  • bambi:

    Ako ja dobijem račune veće od sadašnjih 100% je sigurno da neću odvajati otpad, nego baš suprotno, za veću cijenu neka netko drugi gubi vrijeme za odvajanje.